Αλτσχάιμερ: Τελικά τι το πυροδοτεί;

22/03/2023

Μια πιθανή αιτία που πυροδοτεί τη νόσο του Αλτσχάιμερ έδειξε νέα επιστημονική ανάλυση.

Οι επιστήμονες εργάζονται εδώ και δεκαετίες για να κατανοήσουν τις βαθύτερες αιτίες της άνοιας και της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Αλλά ένας από τους λόγους που δεν υπάρχει ακόμη θεραπεία για αυτήν την ασθένεια είναι λόγω της πολυπλοκότητας του ανθρώπινου εγκεφάλου – παράλληλα με την πολυπλοκότητα της ίδιας της νόσου.

Μία από τις κορυφαίες θεωρίες στον τομέα υποδηλώνει ότι η νόσος Αλτσχάιμερ προκαλείται από την ανώμαλη συσσώρευση δύο πρωτεϊνών που ονομάζονται αμυλοειδές Β και Tau στον εγκέφαλο, με αποτέλεσμα πλάκες και μπερδέματα.

Οι πλάκες αμυλοειδούς είναι συστάδες που σχηματίζονται μεταξύ των νευρώνων, οι οποίοι μπορούν να βλάψουν τα γύρω κύτταρα, ενώ τα μπερδέματα Tau εμποδίζουν την επικοινωνία μεταξύ των νευρικών κυττάρων.

Αυτό οδήγησε πολλούς ειδικούς στον τομέα να αναρωτηθούν εάν υπάρχει κάτι άλλο που πρέπει επίσης να εξεεταστεί στον εγκέφαλο όταν πρόκειται για την κατανόηση και τη θεραπεία της νόσου του Αλτσχάιμερ.

Σύμφωνα με την κα. Afshan Malik, Reader στο Diabetes and Mitochondrial Research, King’s College του Λονδίνου, ένα πρόσφατο άρθρο στο New Scientist περιγράφει μια ιδέα που θα μπορούσε να είναι σημαντική στον τομέα της υγείας του εγκεφάλου.

Αυτό το άρθρο υπογραμμίζει μια εναλλακτική θεωρία: ότι η βλάβη στα μιτοχόνδρια (οι δομές που παράγουν ενέργεια μέσα στα κύτταρα) θα μπορούσε στην πραγματικότητα να είναι η αιτία του Αλτσχάιμερ.

Έλλειψη ενέργειας του εγκεφάλου

#ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ #ΕΓΚΕΦΑΛΟΣ #ΝΟΣΟΣ

 

 

​ 

 

Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Μπαλάσκας για παραβατικότητα Ρομά: «Θα τους πάμε “αίμα” – Θα μπουν ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ μέσα στα σπιτάκια τους…»

Ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας και ο ποινικολόγος Θεόδωρος Καραγιάννης, μιλούν στο «Σήμερα» για την έφοδο της Αστυνομίας σε καταυλισμούς των Ρομά στη Δυτική Αττική.…

Άνδρας περπατούσε ολόγυμνος στη λεωφόρο Κηφισού -Έκπληκτοι οι οδηγοί [βίντεο]

Μάρτυρες σε ένα περίεργο θέαμα έγιναν οι οδηγοί που έπρεπε να περάσουν από τον Κηφισό στο ύψος της Λαχαναγοράς, όπου ένας άντρας εθεάθη να περπατάει… γυμνός. Έκπληκτοι οι οδηγοί των αυτοκινήτων έβλεπαν έναν άνδρα να κινείται γυμνός σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αττικής. Περπατούσε χωρίς να φορά…

Βίντεο-σοκ δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα

Σοκ και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η υπόθεση ξυλοδαρμού της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα. Όπως κατήγγειλε η ίδια συνοδεία του πατέρα της, υποβάλλοντας μήνυση στο ΑΤ Γλυφάδας, το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο κέντρο της Γλυφάδας, σε σημείο που είχαν μαζευτεί πολλά παιδιά της ηλικίας της, αρχικά δέχθηκε επίθεση από…