Γερμανία: Κατηγορούνται για πώληση κατασκοπευτικού λογισμικού στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας

22/05/2023

Οι γερμανικές Αρχές απήγγειλαν κατηγορίες σε τέσσερις πολίτες για πώληση κατασκοπευτικού λογισμικού στην Τουρκία.

Γερμανοί εισαγγελείς απήγγειλαν κατηγορίες σε τέσσερα πρώην στελέχη εταιρείας για παράνομη πώληση λογισμικού στις μυστικές υπηρεσίες της Τουρκίας, με σκοπό την κατασκοπεία της αντιπολίτευσης της χώρας, δήλωσαν αξιωματούχοι τη Δευτέρα 22/5.

Οι ύποπτοι ανήκαν σε μια εταιρεία με έδρα το Μόναχο που αναπτύσσει και πωλεί κατασκοπευτικό λογισμικό σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου και υπηρεσίες πληροφοριών. Κατηγορούνται για παραβίαση της νομοθεσίας που απαγορεύει την πώληση προϊόντων «διπλής χρήσης» – τα οποία μπορούν να χρησιμοποιηθούν τόσο για πολιτικούς όσο και για στρατιωτικούς σκοπούς – σε χώρες εκτός της Ευρωπαϊκής Ένωσης, εκτός εάν οι Αρχές δώσουν έγκριση.

Σύμφωνα με τις εισαγγελικές αρχές του Μονάχου, η εταιρεία φέρεται να υπέγραψε σύμβαση αξίας άνω των πέντε εκατομμυρίων ευρώ το 2015 για την πώληση λογισμικού παρακολούθησης στις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες, μαζί με εκπαίδευση και υποστήριξη. Το 2017, το λογισμικό «FinSpy» προσφέρθηκε σε ένα τουρκικό κίνημα της αντιπολίτευσης για λήψη από έναν ψεύτικο ιστότοπο «με ψευδείς προφάσεις, προκειμένου να τους κατασκοπεύσει», ανέφεραν οι εισαγγελείς.

Σύμφωνα με τον ιστότοπο thelocal.de, το κατασκοπευτικό λογισμικό επιτρέπει στους χρήστες του να αποκτήσουν τον έλεγχο υπολογιστών και smartphones και να παρακολουθούν τις επικοινωνίες. Σε μια προσπάθεια να αποκρύψει την εμπλοκή της η εταιρεία, κατονομάστηκε στο συμβόλαιο ως ο πωλητής του spyware μια άλλη εταιρεία με έδρα τη Βουλγαρία.

Καταγγελίες από ΜΚΟ

Ούτε οι γερμανικές ούτε οι βουλγαρικές Αρχές εξέδωσαν άδεια για την εξαγωγή του λογισμικού, δήλωσαν οι εισαγγελείς. Οι γερμανικές Αρχές άρχισαν να διεξάγουν έρευνα αφού τέσσερις ΜΚΟ που υπερασπίζονται την ελευθερία του Τύπου και τα ανθρώπινα δικαιώματα υπέβαλαν καταγγελίες το 2019.

Οι κατηγορίες κατατέθηκαν στο περιφερειακό δικαστήριο του Μονάχου στις αρχές του μήνα. Οι ανησυχίες σχετικά με τη χρήση κατασκοπευτικού λογισμικού αυξάνονται από το 2017, όταν μια κοινοπραξία μέσων ενημέρωσης διεξήγαγε έρευνα για το λογισμικό Pegasus. Διαπίστωσε ότι το Pegasus χρησιμοποιήθηκε σε διάφορες χώρες για την κατασκοπεία 180 δημοσιογράφων, 600 πολιτικών, 85 ακτιβιστών για τα δικαιώματα και 65 στελεχών επιχειρήσεων, σύμφωνα με τον γερμανικό ιστότοπο.

 

#ΛΟΓΙΣΜΙΚΟ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΚΑΤΑΣΚΟΠΕΙΑ #ΓΕΡΜΑΝΙΑ #ΚΑΤΗΓΟΡΙΕΣ #ΜΥΣΤΙΚΕΣ_ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ

 

 

​ 

 

Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Μπαλάσκας για παραβατικότητα Ρομά: «Θα τους πάμε “αίμα” – Θα μπουν ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ μέσα στα σπιτάκια τους…»

Ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας και ο ποινικολόγος Θεόδωρος Καραγιάννης, μιλούν στο «Σήμερα» για την έφοδο της Αστυνομίας σε καταυλισμούς των Ρομά στη Δυτική Αττική.…

Άνδρας περπατούσε ολόγυμνος στη λεωφόρο Κηφισού -Έκπληκτοι οι οδηγοί [βίντεο]

Μάρτυρες σε ένα περίεργο θέαμα έγιναν οι οδηγοί που έπρεπε να περάσουν από τον Κηφισό στο ύψος της Λαχαναγοράς, όπου ένας άντρας εθεάθη να περπατάει… γυμνός. Έκπληκτοι οι οδηγοί των αυτοκινήτων έβλεπαν έναν άνδρα να κινείται γυμνός σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αττικής. Περπατούσε χωρίς να φορά…

Βίντεο-σοκ δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα

Σοκ και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η υπόθεση ξυλοδαρμού της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα. Όπως κατήγγειλε η ίδια συνοδεία του πατέρα της, υποβάλλοντας μήνυση στο ΑΤ Γλυφάδας, το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο κέντρο της Γλυφάδας, σε σημείο που είχαν μαζευτεί πολλά παιδιά της ηλικίας της, αρχικά δέχθηκε επίθεση από…