Γιατί χρησιμοποιούμε το ξίδι για να απαλλαγούμε από δύσκολους λεκέδες. Τί δείχνει έρευνα.
Παρόλο που υπάρχουν χιλιάδες προϊόντα καθαρισμού, πολλοί επιλέγουν το ξύδι. Από τον καθαρισμό των παραθύρων μέχρι το πλύσιμο φρούτων.
Επίσης δεν είναι λίγοι αυτοί που το χρησιμοποιούν σε πλυντήρια πιάτων, ρούχων και χρησιμοποιείται ακόμη και από επιστήμονες για την απολύμανση εργαστηρίων, όπως αναφέρεται σε έρευνα του BBC.
Τι το κάνει τόσο χρήσιμο;
Το ξύδι παρασκευάζεται μέσω μιας διαδικασίας ζύμωσης δύο σταδίων.
Πρώτα, οι υδατάνθρακες κάθε είδους τροφοδοτούνται σε κύτταρα μαγιάς, τα οποία μετατρέπουν τα σάκχαρά τους σε αλκοόλη και διοξείδιο του άνθρακα. Αυτό το αλκοόλ εκτίθεται στη συνέχεια στο οξυγόνο και ζυμώνεται ξανά, αυτή τη φορά με το βακτήριο Acetobacter αντί για μαγιά, και το αλκοολούχο υγρό μετατρέπεται σε ένα μείγμα νερού και οξικού οξέος.
Είναι το ίδιο φαινόμενο που παράγει την ξινή γεύση στο κρασί που μπορεί να έχει μείνει ώρες ανοιχτό.
Όταν πρόκειται για καθαρισμό, το πιο χρήσιμο πλεονέκτημα του ξυδιού είναι αναμφισβήτητα η οξύτητά του – αρκετά ήπια ώστε να μην καταστρέφει τα υφάσματα και τις επιφάνειες, αλλά αρκετά ισχυρή ώστε να ξεφορτωθεί δύσκολους λεκέδες.
Το συγκεκριμένο προϊόν οικιακής χρήσης μπορεί να έχει pH μόλις 2,2 – περίπου 10 φορές πιο όξινο από το μέσο αναψυκτικό
Άλλο πλεονέκτημα του ξυδιού είναι οι αντιμικροβιακές του ιδιότητες. Ενώ ορισμένα εξαιρετικά εξειδικευμένα βακτήρια μπορούν να επιβιώσουν σε όξινα περιβάλλοντα, τα περισσότερα καθημερινά βακτήρια δυσκολεύονται να επιβιώσουν και να πολλαπλασιαστούν σε αυτές τις συνθήκες.
Εισάγετε στο τουρσί, μια αρχαία μέθοδο συντήρησης τροφίμων με τη δημιουργία ενός αφιλόξενου περιβάλλοντος χρησιμοποιώντας αλάτι και ξύδι. Ο καθαρισμός με ξύδι βασίζεται στην ίδια λογική και έρευνες έχουν διαπιστώσει ότι μπορεί να σκοτώσει μια σειρά παθογόνων μικροοργανισμών, συμπεριλαμβανομένου του E. coli. Το προϊόν έχει διαπιστωθεί ότι είναι αποτελεσματικό για ένα ευρύ φάσμα χρήσεων, από τον καθαρισμό οδοντοστοιχιών έως την απολύμανση φρούτων και λαχανικών.
Ένα άλλο δημοφιλές κόλπο καθαρισμού είναι να εφαρμόσετε ξύδι σε μια επιφάνεια που πρέπει να καθαριστεί, στη συνέχεια να πασπαλίσετε λίγη μαγειρική σόδα και να παρακολουθήσετε τον αφρό – το ίδιο κόλπο που χρησιμοποιείται για να φτιάξετε τη “λάβα” για τα ηφαίστεια στο σχολείο.
Σε αυτή την περίπτωση, η αντίδραση παράγει φυσαλίδες νερού και διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίες αλληλεπιδρούν και βοηθούν στη φυσική διάσπαση της βρωμιάς.
Μπορεί το ξύδι να χρησιμοποιηθεί για τον καθαρισμό ηλεκτρονικών συσκευών;
Το ξύδι δεν συνιστάται για τον καθαρισμό του εσωτερικού των ηλεκτρονικών αντικειμένων, επειδή είναι ένα όξινο υγρό που μπορεί να διαβρώσει τα μεταλλικά μέρη.
Το εξωτερικό φορητών υπολογιστών και του εξοπλισμού ηλεκτρονικών υπολογιστών μπορεί, ωστόσο, να σκουπιστεί με ασφάλεια με ένα μείγμα αποσταγμένου νερού και ξιδιού που ψεκάζεται σε ένα πανί μικροϊνών – ψεκάστε στο πανί και όχι στο ηλεκτρικό αντικείμενο και μην το συνδέσετε ξανά στην πρίζα και μην το ενεργοποιήσετε μέχρι να στεγνώσουν οι ραβδώσεις.
Ακόμα και οι οθόνες αφής φορητών υπολογιστών και τηλεφώνων – που κανονικά είναι απαγορευτικές για πιο σκληρά, αλκοολούχα καθαριστικά – μπορούν να καθαριστούν με αυτό τον τρόπο.
Ορισμένα ξίδια έχουν βρεθεί ακόμη και αποτελεσματικά στην εξουδετέρωση της ισχυρής δυσοσμίας σε στάβλους.
Ωστόσο, ένα πεδίο όπου το ξύδι είναι βασικό συστατικό – οι επισκευές κινηματογραφικών μηχανών.
Μπορεί το ξύδι να διώξει τις οσμές;
Το ήπιο οξύ, αντιδρά επίσης εύκολα με δύσοσμες αλκαλικές χημικές ουσίες (βάσεις), όπως η αμμωνία, η οποία δημιουργεί την έντονη οσμή στα συμπυκνωμένα ούρα, και η τριμεθυλαμίνη, η οποία έχει μια έντονα ψαρωτική οσμή.
Ορισμένοι λάτρεις του καθαρισμού συνιστούν το βράσιμο ενός σκεύους με ξύδι για να απαλλαγείτε από τις έντονες οσμές, μετατρέποντας το οξικό οξύ σε ατμό που μπορεί να αντιδράσει ευκολότερα με τυχόν πτητικές βάσεις σε ένα δωμάτιο. Όμως, οι ατμοί του συμπυκνωμένου οξικού οξέος μπορούν επίσης να ερεθίσουν την μύτη και τα μάτια.
Η έντονη οσμή που αφήνουν τα ψάρια, για παράδειγμα, μπορεί να εξουδετερωθεί με το πλύσιμο με ένα ήπιο οξύ όπως το ξύδι. Αντιδρά με τις αμίνες στα ιχθυέλαια και σχηματίζει άλατα που δεν μπορούν να μεταφερθούν στον αέρα και να προσβάλουν τη μύτη. Όμως ο χυμός λεμονιού -που περιέχει κιτρικό οξύ αντί για οξικό οξύ- συνιστάται συχνά ως μια πιο εύγευστη εναλλακτική λύση, ειδικά όταν πρόκειται να φύγει η μυρωδιά του ψαριού από τα χέρια.
Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις