Δένδιας: «Περάσαμε 3,5 εφιαλτικά χρόνια με την Τουρκία, φτάσαμε στα όρια του πολέμου, δεν είναι αστείο»

16/05/2023

Ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας, μιλώντας για τα ελληνοτουρκικά, αποκάλυψε την εφιαλτική στιγμή που υπήρξε με τις δύο χώρες να φτάνουν στα όρια του πολέμου.

«Παλιά τι έλεγαν οι Τούρκοι. “Μα καλά, δεν συμφωνούν με μας, αλλά δεν συμφωνούν και με κανέναν. Αυτοί είναι κακομαθημένοι”. Τους δείξαμε λοιπόν ότι μπορούμε να συμφωνούμε με όλους και μένει η Τουρκία», είπε ο υπουργός Εξωτερικών σε συνέντευξή του.

Συνέχισε με αναφορά στο «εκρηκτικό» επεισόδιο με τον Τούρκο ομόλογό του Μεβλούτ Τσαβούσογλου, τον Απρίλιο του 2021. «Και φίλοι είμαστε και μαλώσαμε, στην Άγκυρα. Μετά που έπρεπε να καθίσει στο τραπέζι, δίπλα μου, τα πρώτα 20 λεπτά ήταν “πάγος”. Μαλώσαμε όμως για κάτι που δεν μπορούσε να γίνει ανεκτό, δεν μπορεί να είσαι μέσα στην Άγκυρα, να ακούς ισχυρισμούς που είναι τελείως αντίθετοι με το διεθνές δίκαιο και να μένεις σιωπηλός, απλώς και μόνο επειδή είσαι φιλοξενούμενος ενός φίλου σου. Δε γίνονται αυτά τα πράγματα. Είναι ξέρετε το γνωστό “φίλος μεν, φιλτάτη δε η αλήθεια”. Ξέρετε όμως και αυτή η σχέση βοηθάει. Πρέπει να υπάρχει κανάλι επικοινωνίας, να μπορεί κανείς να απευθυνθεί όταν και εάν χρειάζεται».

Συνεχίζοντας, ο Νίκος Δένδιας είπε: «Περάσαμε πάρα πολύ δύσκολα. Αυτά τα 3,5 χρόνια ήταν εφιάλτης. Φτάσαμε στα όρια του πολέμου με την Τουρκία. Αυτό δεν είναι αστείο. Αυτό που αναγκαζόμαστε να έχουμε στην ψυχή μας σαν κίνδυνο, άλλοι άνθρωποι στον πλανήτη το έχουνε ξεπεράσει εδώ και δεκαετίες. Δεν υπάρχει Άγγλος ή Γάλλος ή Βέλγος ή Λουξεμβούργιος που να ξυπνά το πρωί και να σκέφτεται ότι η χώρα του μπορεί να μπει σε πόλεμο. Πέρα από αυτό όμως είμαι από αυτούς που πιστεύουν ότι Ελλάδα και Τουρκία έχουν κοινά συμφέροντα. Αν η Τουρκία καταλάβει ότι είναι και προς το δικό της συμφέρο να λύσει τη διαφορά της με την Ελλάδα, το συμφέρον όμως μιας δημοκρατικής, ευρωπαϊκής, πλούσιας Τουρκίας, όχι όμως μιας οπισθοδρομικής,  αυτοκρατορικής Τουρκίας, τότε μπορούμε να βρούμε άκρη».

Ο κ. Δένδιας μίλησε επίσης και για άλλα θέματα όπως η συμφωνία της αμυντικής συνεργασίας με τη Γαλλία, τις διαπραγματεύσεις για τις συμφωνίες για οριοθέτηση ΑΟΖ με την Ιταλία και την Αίγυπτο, τον πόλεμο στην Ουκρανία, τις ΗΠΑ, κ.ά.

Η «έκπληξη» με τον Δένδια στην Παραγουάη

Ακόμη αποκάλυψε και μια «έκπληξη» που έζησε όταν πήγε στην στην Παραγουάη, όπου «δεν είχε πάει ποτέ Έλληνας υπουργός Εξωτερικών» μέχρι τότε. «Εγώ όμως ήθελα να πάω γιατί αφορά την εκστρατεία μας στα Ηνωμένα Έθνη. Στην Παραγουάη λοιπόν βρήκα έναν Δένδια, με το όνομα Μαΐνού Δένδια, ο οποίος είναι δικηγόρος και οι πρόγονοί του είχαν φύγει από την Κέρκυρα το 1874», είπε ο υπουργός.

Δείτε όλη τη συνέντευξη του Νίκου Δένδια στον ηθοποιό, σκηνοθέτη και συγγραφέα Γιάννη Σαρακατσάνη (σ.σ. στο 6:18 η αναφορά για την Τουρκία):

{https://www.youtube.com/watch?v=kIrw8vXIV-Y}

#ΝΙΚΟΣ_ΔΕΝΔΙΑΣ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΕΣ_ΣΧΕΣΕΙΣ #ΕΛΛΗΝΟΤΟΥΡΚΙΚΑ #ΠΟΛΕΜΟΣ #ΥΠΟΥΡΓΟΣ_ΕΞΩΤΕΡΙΚΩΝ #ΜΕΒΛΟΥΤ_ΤΣΑΒΟΥΣΟΓΛΟΥ

 

 

​ 

 

Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Μπαλάσκας για παραβατικότητα Ρομά: «Θα τους πάμε “αίμα” – Θα μπουν ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ μέσα στα σπιτάκια τους…»

Ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας και ο ποινικολόγος Θεόδωρος Καραγιάννης, μιλούν στο «Σήμερα» για την έφοδο της Αστυνομίας σε καταυλισμούς των Ρομά στη Δυτική Αττική.…

Άνδρας περπατούσε ολόγυμνος στη λεωφόρο Κηφισού -Έκπληκτοι οι οδηγοί [βίντεο]

Μάρτυρες σε ένα περίεργο θέαμα έγιναν οι οδηγοί που έπρεπε να περάσουν από τον Κηφισό στο ύψος της Λαχαναγοράς, όπου ένας άντρας εθεάθη να περπατάει… γυμνός. Έκπληκτοι οι οδηγοί των αυτοκινήτων έβλεπαν έναν άνδρα να κινείται γυμνός σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αττικής. Περπατούσε χωρίς να φορά…

Βίντεο-σοκ δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα

Σοκ και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η υπόθεση ξυλοδαρμού της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα. Όπως κατήγγειλε η ίδια συνοδεία του πατέρα της, υποβάλλοντας μήνυση στο ΑΤ Γλυφάδας, το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο κέντρο της Γλυφάδας, σε σημείο που είχαν μαζευτεί πολλά παιδιά της ηλικίας της, αρχικά δέχθηκε επίθεση από…