Εκλογές 2023: Η ιστορική πρώτη ψήφος για τους Έλληνες της διασποράς

20/05/2023

Έκλεισαν και οι τελευταίες κάλπες στην Ευρώπη, όπου ψήφισαν σήμερα Σάββατο 20 Μαΐου οι Έλληνες του εξωτερικού, ενώ σε μερικές ώρες κλείνουν και οι κάλπες στην Αμερική.

Από το Άμπου Ντάμπι μέχρι τις Βρυξέλλες και την Κορέα, τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και τη Γερμανία, οι Έλληνες του εξωτερικού είχαν σήμερα την ευκαιρία να πάρουν μέρος στη λήψη των αποφάσεων για την πατρίδα τους, ψηφίζοντας από το πρωί για τους εκπροσώπους τους στη Βουλή.

Ουρές σχηματίστηκαν από το πρωί έξω από πρεσβείες και προξενεία σε όλο τον κόσμο, καθώς για πρώτη φορά – σύμφωνα με νόμο του 2019 – έχουν δικαίωμα ψήφου οι ομογενείς που έχουν ζήσει τα τελευταία 35 χρόνια τουλάχιστον δύο χρόνια στην Ελλάδα κι έχουν υποβάλλει φορολογική δήλωση το τρέχον ή το προηγούμενο έτος.

Η κάλπη έχει ανοίξει στην Πρεσβεία και η πρώτη ψηφοφόρος ήδη ψήφισε. ?️?️

Oi Έλληνες πολίτες εγγεγραμμένοι στους ειδικούς εκλογικούς καταλόγους εξωτερικού, μπορούν να προσέλθουν να ψηφίσουν σήμερα μέχρι τις 7:00 μ.μ. με ελληνικό διαβατήριο ή ταυτότητα. pic.twitter.com/A3vxRJNSOE

— Embassy of Greece in the US?? (@GreeceInUSA) May 20, 2023

Αυτές οι προϋποθέσεις είχαν ως αποτέλεσμα να εγγραφεί μόνο ένα μικρό ποσοστό των ομογενών στις κάλπες, όπου μπορούν να προσέρχονται πλέον και οι Έλληνες φοιτητές του εξωτερικού κάτω των 30, με μόνη προϋπόθεση την υποβολή φορολογικής δήλωσης συγγενή τους πρώτου βαθμού.

Οι κάλπες για τις εθνικές βουλευτικές εκλογές στήθηκαν σε 35 χώρες ανά την υφήλιο και 99 εκλογικά τμήματα. Συνολικά εγγράφηκαν στους εκλογικούς καταλόγους 22.825 απόδημοι Έλληνες.

Τα περισσότερα εκλογικά κέντρα στήθηκαν στη Γερμανία, όπου τοποθετήθηκαν συνολικά 17 – ενώ ακολουθεί το Ηνωμένο Βασίλειο με 12, οι ΗΠΑ με 9, ενώ και στην Κύπρο συγκροτήθηκαν 5 εκλογικά τμήματα. Σημειώνεται πως οι φίλοι του Ολυμπιακού που ταξίδεψαν στη Λιθουανία ψήφισαν στο Κάουνας και στο Βίλνιους.

Οι ομογενείς είχαν το δικαίωμα να επιλέξουν μόνο τα ψηφοδέλτια Επικρατείας κάθε κόμματος και όχι να βάλουν το σταυρό προτίμησης στα απλά ψηφοδέλτια.

Έκοψαν πρώτοι το νήμα της εκλογικής διαδικασίας.

Στις 7:00 το πρωί ξεκίνησε η εκλογική διαδικασία στο Βέλγιο. Στην πόλη των Βρυξελλών τα εκλογικά τμήματα ήταν τρία και οι εγγεγραμμένοι 1562.

Greeks waiting in line to vote at the ??Embassy in Brussels #ekloges2023 pic.twitter.com/VWPoFn35sK

— Eirini Zarkadoula (@ezarkadoula) May 20, 2023

Ουρά από εκλογείς, σχηματίστηκε έξω από το κτίριο του ΕΟΤ, στο Άμστερνταμ, με 413 Έλληνες της διασποράς να περιλαμβάνονται στους ειδικούς καταλόγους της Ολλανδίας.

Στη Γαλλία ,πάνω από 1000 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι στις εκλογικές λίστες, 5 ήταν τα εκλογικά κέντρα, 2 στο Παρίσι, 1 στη Νίκαια, 1 στην Άντη κι 1 στο Στρασβούργο.

Οι εκλογές στα 2 εκλογικά κέντρα της Μελβούρνης και του Σίδνεϊ κύλησαν ομαλά χωρίς προβλήματα, από τις 7 το πρωί μέχρι τις 7 το απόγευμα. Εκεί ψήφισαν και οι δύο πρώτοι Έλληνες της φετινής εκλογικής διαδικασίας.

Το πρώτο εκλογικό τμήμα που εγκαινίασε τον θεσμό της ψήφου των Ελλήνων του εξωτερικού ήταν το Σύδνεϋ. Η φωτογραφία από το Σύδνεϋ πλέον ιστορική, απο τις πρώτες ψήφους εφαρμογής του νέου θεσμού#Εκλογές #Εκλογές_2023 #Εκλογές_Αποδήμων #Απόδημος_Ελληνισμός #Greeks_Abroad pic.twitter.com/XAoRMoMS00

— Γιάννης Χρυσουλάκης (@johnchrysoul) May 20, 2023

Στη γειτονική Τουρκία, μόλις 85 άτομα ήταν εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι και το μοναδικό εκλογικό κέντρο λειτούργησε στο Σισμανόγλειο Μέγαρο, στο Γενικό Προξενείο της Κωνσταντινούπολης.

Ο λόγος που οι ψηφοφόροι ήταν μόλις 85 οφείλεται στο γεγονός ότι πολλοί Έλληνες πολίτες αποφάσισαν να ταξιδέψουν στην Ελλάδα προκειμένου να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα, αναφέρει ο ανταποκριτής της ΕΡΤ.

Οι εκλογείς του εξωτερικού επέλεξαν μόνο ψηφοδέλτιο επικρατείας, χωρίς να σημειώσουν σταυρό. Η καταμέτρηση των ψήφων του θα γίνει στο Εφετείο της Αθήνας. Περισσότερα από 900 άτομα συμμετείχαν στην εκλογική διαδικασία. Από αυτά περίπου τα 300 ταξίδεψαν για να καλύψουν τις θέσεις ευθύνης είτε από την Ελλάδα, είτε από πόλη σε πόλη εντός των 35 κρατών.

#ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΕΘΝΙΚΕΣ_ΕΚΛΟΓΕΣ #ΟΜΟΓΕΝΕΙΣ #ΨΗΦΟΦΟΡΙΑ #ΠΡΕΣΒΕΙΕΣ #ΠΡΟΞΕΝΕΙΑ

 

 

​ 

 

Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Μπαλάσκας για παραβατικότητα Ρομά: «Θα τους πάμε “αίμα” – Θα μπουν ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ μέσα στα σπιτάκια τους…»

Ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας και ο ποινικολόγος Θεόδωρος Καραγιάννης, μιλούν στο «Σήμερα» για την έφοδο της Αστυνομίας σε καταυλισμούς των Ρομά στη Δυτική Αττική.…

Άνδρας περπατούσε ολόγυμνος στη λεωφόρο Κηφισού -Έκπληκτοι οι οδηγοί [βίντεο]

Μάρτυρες σε ένα περίεργο θέαμα έγιναν οι οδηγοί που έπρεπε να περάσουν από τον Κηφισό στο ύψος της Λαχαναγοράς, όπου ένας άντρας εθεάθη να περπατάει… γυμνός. Έκπληκτοι οι οδηγοί των αυτοκινήτων έβλεπαν έναν άνδρα να κινείται γυμνός σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αττικής. Περπατούσε χωρίς να φορά…

Βίντεο-σοκ δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα

Σοκ και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η υπόθεση ξυλοδαρμού της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα. Όπως κατήγγειλε η ίδια συνοδεία του πατέρα της, υποβάλλοντας μήνυση στο ΑΤ Γλυφάδας, το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο κέντρο της Γλυφάδας, σε σημείο που είχαν μαζευτεί πολλά παιδιά της ηλικίας της, αρχικά δέχθηκε επίθεση από…