Με κινήσεις συσπείρωσης της κομματικής βάσης, αποφυγής λαθών και αναζήτησης νέας ατζέντας σε προγραμματική κατεύθυνση επιχειρεί να ανασυγκροτήσει ο Αλέξης Τσίπρας τον ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτική Συμμαχία, δείχνοντας διάθεση για χαμηλό ρίσκο, ισορροπία ανάμεσα στις κομματικές ομάδες και σταθεροποίηση του ηγετικού του προφίλ.
Σε αυτή την κατεύθυνση, επιχειρεί να επαναπροσδιορίσει τα μέτωπα και τη θεματολόγια που θα ακολουθήσει το κόμμα του στη νέα εκλογική περίοδο, να κουρδίσει όλες τις «φωνές» στον ίδιο τόνο και να αναπτερώσει το ηθικό της βάσης, όλα αυτά αποφεύγοντας, πάντως, «κινήσεις σοκ», καθώς και μεγάλες αλλαγές προσώπων.
Τα παραπάνω, φαίνεται να προκύπτουν από τη βαρυσήμαντη ομιλία του στην Κεντρική Επιτροπή την Πέμπτη το απόγευμα, την οποία περίμεναν όλοι στον ΣΥΡΙΖΑ μετά από 3 μέρες σχεδόν πλήρους αφωνία των κεντρικών της Κουμουνδούρου.
Οι τρεις αιτίες της ήττας
Σε σχέση με την αποτίμηση της πολύ βαριάς ήττας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε ότι η ευθύνη είναι «πρωτίστως» δική του και ξεχώρισε 3 αιτίες που οδήγησαν σε αυτή:
Η επικράτηση της ατζέντας του φόβου από τη ΝΔ και τελικά του επιχειρήματος της «σταθερότητας» αντί της «αλλαγής». Η ήττα της στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ για την απλή αναλογική. Η εικόνα του κόμματος με τις παράφωνες δημόσιες τοποθετήσεις ακόμα και τις τελευταίες μέρες πριν τις εκλογές.
Επίσης, απέρριψε τη «βολική ερμηνεία» της «συντηρητικοποίησης» της ελληνικής κοινωνίας, επισημαίνοντας ότι «δεν είναι μια αυτονόητη τάση, που πρέπει να μελετηθεί, τονίζοντας την ανάγκη να αναζητηθούν τα λάθη που έγιναν από τον ίδιο τον ΣΥΡΙΖΑ και όχι δικαιολογίες.
«Προσγειωμένο» μονομέτωπο στη ΝΔ
Σε ότι αφορά την ατζέντα της επόμενης περιόδου, ο κύριος Τσίπρας κήρυξε «λήξη στο πένθος» και μετάβαση σε «συναγερμό μάχης» και στόχευσε τα βέλη του στη ΝΔ, αν και σε αρκετά πιο μετριοπαθείς τόνους σε σχέση με τη προηγούμενη περίοδο.
Προειδοποίησε, λοιπόν, για το σχέδιο Μητσοτάκη να κερδίσει «όχι την αυτοδυναμία, αλλά την παντοδυναμία, που θα του επιτρέψει να προχωρήσει ακόμα και σε αλλαγές στο Σύνταγμα, σε βαθιά συντηρητική κατεύθυνση» και μάλιστα χωρίς καν αντίπαλο.
Τα αντιπολιτευτικά ζητήματα που μπήκαν κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ήταν:
Ακρίβεια Οικονομική πολιτική Κοινωνικό κράτος Δημόσια Υγεία Δημόσια Παιδεία Εργασιακά δικαιώματα
Ξεκαθάρισε, επίσης, ότι ο ΣΥΡΙΖΑ θα έχει μέτωπο μόνο με τη Δεξιά και δεν πρόκειται να σηκώσει το γάντι που του πετούν αυτές τις μέρες τόσο το ΠΑΣΟΚ όσο και το ΚΚΕ, αποφεύγοντας καν να αναφέρει το Μέρα 25.
Σεμνά και προγραμματικά
Σε ότι αφορά το περιεχόμενο της καμπάνιας, ο Αλέξης Τσίπρας ζήτησε μίλησε για αλλαγή της με πρώτο συστατικό το πρόγραμμα του κόμματος, το οποίο άλλωστε δεν έχουν ακούσει οι πολίτες.
Παράλληλα, έθεσε στόχο για νίκη, αλλά σε χαμηλούς τόνους, λέγοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν πρέπει «να πάει» για να χάσει ή να κρατήσει τα ποσοστά του ή να γίνει μια ισχυρή αντιπολίτευση, αλλά για να διεκδικήσει κάθε ψήφο και κάθε πιθανότητα να κερδίσει, καθώς είναι «αναγκαιότητα κοινωνική» να εφαρμοστεί το πρόγραμμα του.
Μάλιστα, «μάλωσε» ορισμένα στελέχη του κόμματος γιατί δεν είναι σαφές «αν έχουν εμπεδώσει» πως «ο ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία είναι και θα παραμείνει κόμμα εξουσίας, όχι διαμαρτυρίας».
Απέκλεισε, δε, οποιαδήποτε αλλαγή φυσιογνωμίας προεκλογικά «ούτε προς το κέντρο, ούτε προς τα αριστερά», αλλά «προς τη σοβαρότητα».
Σε γενικές γραμμές, κατέστησε καθαρό ότι θέλει «σεμνότητα» (αν και δεν ανέφερε αυτή τη λέξη), σημειώνοντας την ανάγκη να δείξουν όλα στελέχη στην κοινωνία ότι αντιλήφθηκαν «το μήνυμα της λαϊκής ψήφου» και να αποφεύγουν την «αμετροέπεια και τις αντιπαραθέσεις που ακόμα και τώρα, μετά το εκλογικό αποτέλεσμα, ορισμένοι δεν τις αποφεύγουν».
Κλείνει τη φήμες για αλλαγή ηγεσίας
Παράλληλα, επιχείρησε να τονώσει το προσωπικό του ηγετικό προφίλ, απευθυνόμενος επανειλημμένως στα μέλη και τους ψηφοφόρους, ενώ φάνηκε να αποδέχεται το επιχείρημα πολλών στον ΣΥΡΙΖΑ ότι τα μεγάλα συμφέροντα επιχειρούν να τελειώνουν με τον ίδιο μετά το πολύ κακό αποτέλεσμα της Κυριακής: «Τους απαντάω. μη βιάζεστε. Δεν θα πετύχετε τον στόχο σας. Και άλλες φορές βιαστήκατε και δεν τον πετύχατε τον στόχο σας».
Επίσης, ξεκαθάρισε ότι η «συνολική αποτίμηση» θα γίνει μετά τη δεύτερη κάλπη και απέφυγε να μιλήσει για συγκεκριμένα προσωπικά λάθη του ίδιου, καθιστώντας εμμέσως σαφές ότι δεν θα ανεχτεί οποιαδήποτε αμφισβήτηση του, τουλάχιστον μέχρι τις 26 Ιουνίου. Επιπλέον, δεν είδαμε, από το συγκεκριμένο βήμα, κάποια αναβάθμιση της νέας γενιάς στελεχών, έστω για το επικοινωνιακό επίπεδο.
Όλα θα κριθούν στην πράξη
Όλα τα παραπάνω, φάνηκαν να έχουν μεγάλη απήχηση στο στενό κομματικό κοινό, με τους παριστάμενους να χειροκροτούν έντονα και σε πολλές περιπτώσεις, πολλές από τις οποίες όρθιοι. Παραμένει όμως στοίχημα αν θα βρουν ανταπόκριση στα ευρέα ακροατήρια της κάλπης, καθώς δεν ειπώθηκαν πράγματα που θα μπορούσαν να σοκάρουν θετικά τους πολίτες που δεν έχουν πειστεί από τον ΣΥΡΙΖΑ.
Εξάλλου, η εμπέδωση της νέας, πολύ πιο σεμνής και λιγότερο συγκρουσιακής, λογικής και η έμφαση στον προγραμματικό λόγο, δεν θα είναι εύκολη υπόθεση, με δεδομένες τις «συνήθειες» του κόμματος.
Χαρακτηριστικό είναι ότι λίγο μετά την ομιλία, «έσπασε» από τα κεντρικά της Κουμουνδούρου η γραμμή για «μη μέτωπο» με το ΠΑΣΟΚ, με το γραφείο Τύπου, να εκδίδει ανακοίνωση για τα φάλτσα που ειπώθηκαν από τις Κατερίνα Μπατζελή και Μιλένα Αποστολάκη υπέρ του ενδεχομένου συγκυβέρνησης του ΠΑΣΟΚ με τη ΝΔ.
Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις