Η «παγίδα» της δεύτερης κάλπης για τη ΝΔ που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε οριακή αυτοδυναμία

22/05/2023

Την Κυριακή 25 Μαΐου αναμένεται να στηθεί εκ νέου η κάλπη μετά τον θρίαμβο της ΝΔ την 21η Μαΐου, με διαφορετικό εκλογικό σύστημα και με τον «κίνδυνο» (για την Νέα Δημοκρατία) της εφτακομματικής (ή ακόμα και οκτώ κομμάτων) βουλής που μπορεί να οδηγήσει σε οριακή αυτοδυναμία.

Είναι σχεδόν δεδομένο ότι με τα ποσοστά της να βρίσκονται στα «ύψη», η ΝΔ θα είναι αυτοδύναμη και πολλά θα κριθούν (για τον αριθμό των εδρών) από το πόσα κόμματα θα μπουν στη Βουλή μετά την κάλπη της Κυριακής 25 Ιουνίου.

Με τα σημερινά δεδομένα, η ΝΔ στη Βουλή «μπαίνει» με 146 βουλευτές, όχι όμως και την αυτοδυναμία για τον σχηματισμό κυβέρνησης. Η ΝΔ πλησίασε το «151», ωστόσο ο Κυριάκος Μητσοτάκης έχει ξεκαθαρίσει πως δεν θα υπάρξουν συνεργασίες.

Ο μεγάλος στόχος για τη ΝΔ είναι η «αυτοδυναμία», με την ενισχυμένη αναλογική, που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές σε περίπου έναν μήνα. Στη συγκεκριμένη διαδικασία θα επανεξεταστούν τα κόμματα που θα συμμετάσχουν, ενώ θα υπάρχουν λίστες στα ψηφοδέλτια που θα καθοριστούν από την ηγεσία του κάθε κόμματος.

Το «κλειδί» για την 25η Ιουνίου είναι τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το όριο του 3% και θα εξασφαλίσουν την παρουσία τους στη Βουλή. H ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύσει, «προσφέρει» μπόνους 20 εδρών στο πρώτο κόμμα, ενώ αυτό το μπόνους μπορεί να φτάσει ως και τις 50 έδρες αν το πρώτο κόμμα συγκεντρώσει ποσοστό 40% και πλέον, όπως έγινε στις 21 Μαΐου.

Σε ενδεχόμενη πεντακομματική Βουλή, ένα ποσοστό 37% (δηλαδή με… απώλεια 3 μονάδων για τη ΝΔ) είναι ικανό να δώσει την αυτοδυναμία στο πρώτο κόμμα, αλλά με οριακή πλειοψηφία.

Αν ίσχυε η ενισχυμένη αναλογική την Κυριακή, στις 21 Μαΐου, η κατανομή των εδρών θα γινόταν ως εξής:

Νέα Δημοκρατία: 171 έδρες (από 146 με την απλή αναλογική) ΣΥΡΙΖΑ: 60 έδρες (από 71) ΠΑΣΟΚ: 35 έδρες (από 41) ΚΚΕ: 21 έδρες (από 26) Ελληνική Λύση: 13 έδρες (από 16)

Τα εκτός Βουλής κόμματα συγκέντρωσαν 16%, κάτι που αποδίδεται στο γεγονός πως τρία από αυτά (ΝΙΚΗ, Πλεύση Ελευθερίας και ΜέΡΑ25), φλέρταραν με το όριο του 3%. Αν επαναληφθεί και στις δεύτερες εκλογές τότε το πρώτο κόμμα θα μπορέσει να έχει αυτοδυναμία και με ποσοστό κοντά στο 36%.

Σε περίπτωση που κάποιο ή κάποια από τα τρία κόμματα συγκεντρώσει πάνω από 3% και μπει στη νέα Βουλή, τότε αυξάνεται αναλογικά και το ποσοστό που θα χρειαστεί το πρώτο κόμμα ώστε να πάρει την αυτοδυναμία και να σχηματίσει κυβέρνηση.

Το ποσοστό που έλαβε η Νέα Δημοκρατία στις εκλογές της 21ης Μαΐου της έδιναν την αυτοδυναμία ακόμη και σε επτακομματική βουλή, με βάση την ενισχυμένη αναλογική που θα ισχύσει στις επόμενες εκλογές.

Πώς προκύπτουν οι έδρες με την ενισχυμένη αναλογική

Με την ενισχυμένη αναλογική, αν το πρώτο κόμμα έχει ποσοστό μεγαλύτερο του 25% τότε λαμβάνει το πρώτο μπόνους των 20 εδρών ενώ κερδίζει μία επιπλέον έδρα για κάθε μισή μονάδα που έχει παραπάνω. Με 26%, λαμβάνει 22 έδρες, με 27% 24 έδρες, με «ταβάνι» τις 50 έδρες που προκύπτουν από ποσοστό πάνω από 40%, όπως τώρα.

Αφού καθοριστεί το μπόνους των εδρών που θα λάβει το πρώτο κόμμα, τότε θα προκύψει και ο αριθμός των εδρών που θα μοιραστούν όλα τα κόμματα που θα ξεπεράσουν το 3%. Για τον υπολογισμό των ποσοστών και των μπόνους λαμβάνονται υπόψιν αποκλειστικά οι έγκυρες ψήφοι.

#ΝΕΑ_ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ #ΕΚΛΟΓΕΣ_2023 #ΑΥΤΟΔΥΝΑΜΙΑ #ΟΔΗΓΟΣ_ΕΚΛΟΓΩΝ #ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ_ΕΚΛΟΓΩΝ_2023

 

 

​ 

 

Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Μπαλάσκας για παραβατικότητα Ρομά: «Θα τους πάμε “αίμα” – Θα μπουν ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ μέσα στα σπιτάκια τους…»

Ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας και ο ποινικολόγος Θεόδωρος Καραγιάννης, μιλούν στο «Σήμερα» για την έφοδο της Αστυνομίας σε καταυλισμούς των Ρομά στη Δυτική Αττική.…

Άνδρας περπατούσε ολόγυμνος στη λεωφόρο Κηφισού -Έκπληκτοι οι οδηγοί [βίντεο]

Μάρτυρες σε ένα περίεργο θέαμα έγιναν οι οδηγοί που έπρεπε να περάσουν από τον Κηφισό στο ύψος της Λαχαναγοράς, όπου ένας άντρας εθεάθη να περπατάει… γυμνός. Έκπληκτοι οι οδηγοί των αυτοκινήτων έβλεπαν έναν άνδρα να κινείται γυμνός σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αττικής. Περπατούσε χωρίς να φορά…

Βίντεο-σοκ δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα

Σοκ και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η υπόθεση ξυλοδαρμού της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα. Όπως κατήγγειλε η ίδια συνοδεία του πατέρα της, υποβάλλοντας μήνυση στο ΑΤ Γλυφάδας, το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο κέντρο της Γλυφάδας, σε σημείο που είχαν μαζευτεί πολλά παιδιά της ηλικίας της, αρχικά δέχθηκε επίθεση από…