Τριάντα πέντε οι στάσεις του ΟΑΣΘ που …μιλάνε με το πάτημα ενός κουμπιού και διευκολύνουν άτομα με προβλήματα όρασης.
Σε 35 ανέρχονται οι στάσεις του ΟΑΣΘ που …μιλάνε και ενημερώνουν του ανθρώπους με προβλήματα όρασης για τον χρόνο άφιξης των λεωφορειακών γραμμών που περνούν από το συγκεκριμένο σημείο, ενώ το μόνο που απαιτείται να κάνει κάποιος προκειμένου να λάβει τις ηχητικές πληροφορίες, είναι να πατήσει το κουμπί που βρίσκεται στον ιστό της πινακίδας.
Αυτό αναφέρει σε σημερινή του ανακοίνωση ο ΟΑΣΘ, επισημαίνοντας ότι ο οργανισμός επέκτεινε το σύστημα ηχητικής αναγγελίας αφίξεων των λεωφορείων σε επιλεγμένες στάσεις, τις πιο κεντρικές στάσεις της Θεσσαλονίκης, οι οποίες καθορίστηκαν σε συνεργασία με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας και τον Πανελλήνιο Σύλλογο Παραπληγικών – Παράρτημα Μακεδονίας – Θράκης.
Το σύστημα λειτουργούσε σε ορισμένες στάσεις και πλέον όχι μόνο επεκτάθηκε σε συνολικά 35, αλλά στο πλαίσιο του εκσυγχρονισμού που έγινε, αυτό ενεργοποιείται από τον χρήστη με το πάτημα ενός κουμπιού, αντί για το τηλεχειριστήριο. «Έτσι, πλέον ο άνθρωπος με προβλήματα όρασης, φτάνοντας στη στάση, δεν χρειάζεται να έχει μαζί του κάποια συσκευή ενεργοποίησης, που ενδέχεται να την έχει ξεχάσει ή να …έχει μείνει από μπαταρίες», υπογραμμίζει στην ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΘ.
Επισημαίνεται ότι για την ουσιαστική διευκόλυνση των ατόμων με οπτική αναπηρία, ελέγχθηκε και ρυθμίστηκε η ένταση του ήχου, ώστε αυτός να ακούγεται και με τον θόρυβο της ημέρας. Η ηχητική αναγγελία αφίξεων λεωφορείων υλοποιήθηκε από τον ΟΑΣΘ στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για τα δικαιώματα των Ατόμων με Αναπηρία.
«Ο ΟΑΣΘ συνεχίζει να στηρίζει εμπράκτως τους συνανθρώπους μας με αναπηρίες. Η στήριξη του οργανισμού είναι διαχρονική και έτσι θα συνεχίσουμε, με δράσεις, ενέργειες και υπηρεσίες που βελτιώνουν την καθημερινότητά τους», τονίζει ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλός του Κώστας Ταγγίρης.
Η επέκταση και εγκατάσταση του συστήματος ηχητικής αναγγελίας αφίξεων των λεωφορείων «ήταν ένα πάγιο αίτημα των ατόμων με προβλήματα όρασης, είναι πολύ χρήσιμο και επιτέλους έγινε πραγματικότητα», σημειώνει η γενική γραμματέας του Πανελλήνιου Συνδέσμου Τυφλών – Περιφερειακή Ένωση Κεντρικής Μακεδονίας, Κατερίνα Λορέντζου, συγχαίροντας τον οργανισμό για την πρωτοβουλία του. Σημειώνει πάντως, ότι το σύστημα θα πρέπει να επεκταθεί και σε άλλες στάσεις του οργανισμού, αφού όπως λέει οι άνθρωποι με προβλήματα όρασης κινούνται σε πόλη την πόλη και «όταν σχεδιάζουμε κάτι, θα πρέπει να αφορά όλους και παντού».
Όλες οι Ειδήσεις