Με ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε τις περασμένες μέρες μπαίνουν τέλος σε rapid test ανεμβολίαστων εργαζομένων με εξαίρεση τους υγειονομικούς, σε μάσκες στα μέσα μαζικής μεταφοράς ενώ, ο ΠΟΥ έβαλε τέλος στις επιπλέον δόσεις εμβολίων για τους υγιείς.
Mετά από τρία χρόνια μέτρων κατά του κορονοϊού, μπήκε και με τη βούλα τέλος και στους τελευταίους περιορισμούς καθώς με το νέο ΦΕΚ που δημοσιεύτηκε, πλέον το rapid test δεν είναι υποχρεωτικό για τους ανεμβολίαστους εργαζόμενους με εξαίρεση όσους δουλεύουν σε νοσοκομεία και έρχονται σε επαφή με ευπαθείς ομάδες, ούτε και η χρήση μάσκας στα μέσα μαζικής μεταφοράς παρά μόνο στα νοσοκομεία.
Υπενθυμίζεται οτι η κατάργηση των μέτρων είχε προαναγγελθεί εδώ και μέρες από το Υπουργείο Υγείας που είχε εισηγηθεί σχετικά στην Ειδική Επιτροπή.
Πού μένουν υποχρεωτικά rapid test και μάσκες
Σύμφωνα με το ΦΕΚ τα rapid test και οι μάσκες μένουν υποχρεωτικά:
Για το ανεμβολίαστο ιατρικό, παραϊατρικό, νοσηλευτικό, διοικητικό και υποστηρικτικό προσωπικό που επιστρέφει στις δομές του οι οποίοι θα πρέπει να διενεργούν δυο rapid test με δικά τους έξοδα την εβδομάδα καθώς και σε επίσκεψη συνοδών σε νοσοκομεία και δομές καθώς και σε ασθενείς με προγραμματισμένα ραντεβού και χειρουργεία.
Πού μένει υποχρεωτικό
Σε νοσοκομεία και δομές
Ιδιωτικές, δημόσιες και δημοτικές κλειστές δομές κοινωνικής φροντίδας, ήτοι:
(α) Μονάδες Φροντίδας Ηλικιωμένων
(β) Θεραπευτήρια Χρονίως Πασχόντων
(γ) Κλειστές δομές των Κέντρων Κοινωνικής Πρόνοιας στις οποίες φιλοξενούνται ηλικιωμένοι, χρονίως πάσχοντες ή άτομα με αναπηρία.
(δ) Ιδρύματα περίθαλψης χρονίως πασχόντων
(ε) Οικοτροφεία
Τέλος και η καραντίνα
Παράλληλα όποιος νοσεί με κορονοϊό, πλέον δεν θα παίρνει ειδική άδεια για τον κορονοϊό αλλά θα καταγράφεται ως απλή αναρρωτική την οποία θα του χορηγεί ο ιατρός που τον παρακολουθεί.
ΠΟΥ: Τέλος στις επιπλέον δόσεις εμβολίων κατά του κορονοϊού – Η νέα οδηγία και οι εξαιρέσεις
Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) εκτίμησε ότι οι υγιείς ενήλικες δεν χρειάζονται επιπλέον δόση εμβολίων κατά της Covid-19, πέρα από τον βασικό εμβολιασμό και μία αναμνηστική δόση, καθώς τα οφέλη για την υγεία τους από περαιτέρω δόσεις είναι μικρά.
Για όσους είναι κάτω των 60 ετών με μέσο κίνδυνο για την υγεία τους, όπως και για τα παιδιά και τους εφήβους 6 μηνών με 17 ετών με συννοσηρότητες, δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος από τη λήψη επιπλέον αναμνηστικών δόσεων, αλλά «τα οφέλη για την υγεία είναι μικρά».
Η στρατηγική συμβουλευτική ομάδα ειδικών για τον εμβολιασμό (SAGE) του ΠΟΥ έδωσε στη δημοσιότητα τις επικαιροποιημένες συστάσεις της μετά τη συνεδρίασή της αυτή την εβδομάδα.
Ποιοι καλούνται να λάβουν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις
Αντιθέτως, οι πιο ηλικιωμένοι, οι ενήλικες με συννοσηρότητες, οι ανοσοκατεσταλμένοι, οι έγκυες και οι εργαζόμενοι στην Υγεία καλούνται να λάβουν επιπλέον αναμνηστικές δόσεις. Η SAGE συνιστά μεσοδιάστημα 6 με 12 μήνες μεταξύ των αναμνηστικών δόσεων, ανάλογα με τη συννοσηρότητα.
Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις