Το Πεκίνο παρουσίασε τον περασμένο μήνα το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων και κάλεσε για συνολική κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση.
Η Κίνα δεν μπορεί να είναι μεσολαβητής στον πόλεμο στην Ουκρανία καθώς κλίνει υπερβολικά προς την πλευρά του Ρώσου εισβολέα, όμως θα μπορούσε να παίξει τον ρόλο του διευκολυντικού παράγοντα ώστε να επιτευχθεί ειρηνευτική συμφωνία με τη Μόσχα, δήλωσε σήμερα ο ανώτατος διπλωμάτης της Ευρωπαϊκής Ένωσης, Ζοζέπ Μπορέλ.
«Η Κίνα δεν κάνει διάκριση ανάμεσα στον επιτιθέμενο και στο θύμα της επίθεσης», είπε ο Μπορέλ σε ένα πάνελ στην ισπανική πρωτεύουσα Μαδρίτη. «Η Κίνα δεν κάνει έκκληση για αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων από την Ουκρανία.»
Όμως η Κίνα θα πρέπει να χρησιμοποιήσει την επιρροή της στη Ρωσία προκειμένου να πιέσει για ειρήνη στην Ουκρανία, πρόσθεσε.
Κατά την άποψη του Μπορέλ, το μοναδικό ειρηνευτικό σχέδιο που βρίσκεται στο τραπέζι είναι εκείνο που παρουσίασε ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι τον Νοέμβριο, περιλαμβανομένων των αιτημάτων να αποχωρήσουν τα ρωσικά στρατεύματα και να αποκατασταθεί η εδαφική ακεραιότητα της Ουκρανίας και το στάτους κβο που ίσχυε πριν από την προσάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία το 2014.
Τα σχόλια του Μπορέλ απηχούν την έκκληση που έκανε ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ από το Πεκίνο στον Κινέζο ηγέτη Σι Τζινπίνγκ να μιλήσει στον Ουκρανό πρόεδρο και να μάθει από πρώτο χέρι για την ειρηνευτική φόρμουλα του Κιέβου.
Το Πεκίνο παρουσίασε τον περασμένο μήνα το δικό του ειρηνευτικό σχέδιο 12 σημείων και κάλεσε για συνολική κατάπαυση του πυρός στη σύγκρουση.
Ο Μπορέλ είπε πως η ΕΕ δεν θα δεχόταν μια υποθετική κατάσταση όπου η Ρωσία θα εγκαθιστούσε ένα καθεστώς μαριονέτα στην Ουκρανία με ρωσικά στρατεύματα να έχουν αναπτυχθεί στα σύνορα με την Πολωνία, χώρα μέλος της ΕΕ.
Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις