Στην εισαγγελία Καλαμάτας, όπου τους απαγγέλθηκαν κατηγορίες οδηγήθηκαν οι 9 συλληφθέντες που κατηγορούνται ως διακινητές των εκατοντάδων μεταναστών του σκάφους που βυθίστηκε σε διεθνή ύδατα ανοιχτά της Πύλου.
Με τη σύλληψη εννέα διακινητών χθες το απόγευμα στην Καλαμάτα γράφτηκε ένα ακόμη κεφάλαιο της πρωτοφανούς τραγωδίας με το ναύαγιο στην Πύλο που συνέβη σε διεθνή ύδατα.
Aπό νωρίς το πρωί της Παρασκευής άρχισε η σταδιακή μεταφορά των μεταναστών που διασώθηκαν από το ναυάγιο στην Πύλο, από την Καλαμάτα σε δομή στη Μαλακάσα. Από τους 104 που βγήκαν ζωντανοί από το μοιραίο πλοίο, οι 69 φιλοξενούνταν στην Καλαμάτα, οι 26 νοσηλεύονται σε νοσοκομεία.
Οι κατηγορούμενοι είναι από την Αίγυπτο αποτελούσαν πλήρωμα του πλοίου και είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων μεταναστών που επέβαιναν στο σκάφος που ναυάγησε ανοιχτά της Πύλου.
Κατηγορούνται για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης που αφορά την παράνομη είσοδο μεταναστών, πρόκληση ναυαγίου και έκθεση ζωής σε κίνδυνο.
Πιο συγκεκριμένα, η Λιμενική Αρχή Καλαμάτας με τη συνδρομή των στελεχών της Διεύθυνσης Ασφαλείας και Προστασίας Θαλασσίων Συνόρων (ΔΑΠΘΑΣ), σε συνεργασία ως προς την έρευνα με το κινητό γραφείο επιχειρήσεων (Mobile Office) της EUROPOL, από την οποία ζητήθηκε η συνδρομή της στο πλαίσιο του Εθνικού Σχεδίου Επιχειρήσεων (ΕΣΕ), συνέλαβε εννέα άνδρες που βρίσκονται ανάμεσα στους 104 διασωθέντες. Είναι Αιγύπτιοι ηλικίας 26, 21, 40, 36, 32, 26, 22, 29 και 20 ετών, μέλη του πληρώματος του πλοίου οι οποίοι είχαν διακριτούς ρόλους στη μεταφορά των υπολοίπων.
Οι συλληφθέντες ζήτησαν προθεσμία να απολογηθούν τη Δευτέρα. Οχτώ από αυτούς κρατούνται στο αστυνομικό τμήματα Καλαμάτας, ενώ ο ένας νοσηλεύεται φρουρούμενος στο νοσοκομείο.
Στο μεταξύ, συνεχίζονται και σήμερα οι έρευνες στη θαλάσσια περιοχή όπου σημειώθηκε το ναυάγιο του αλιευτικού σκάφους με έως τώρα 78 νεκρούς και 104 διασώσεις.
Στο σημείο των ερευνών επιχειρούν μία φρεγάτα του πολεμικού ναυτικού ένα ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού και τρία παραπλέοντα πλοία.
Η επιχείρηση έρευνας και διάσωσης θα συνεχιστεί και σήμερα, αλλά οι ελπίδες για ανεύρεση επιζώντων συνεχώς λιγοστεύουν. Μέχρι στιγμής έχουν διασωθεί 104 άνδρες (ανάμεσά τους και ανήλικοι), ενώ γίνεται αναφορά για 568 αγνοούμενους.
Ανάμεσα στους 104 διασωθέντες οι οποίοι είναι όλοι άνδρες καθώς γυναίκα έχει ανασυρθεί μόλις μία κι εκείνη νεκροί, υπάρχουν και 10 ανήλικοι, οι έξι από αυτούς ασυνόδευτοι. Και για εκείνους θα ακολουθηθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες, ενώ πρέπει να σημειωθεί πως πλέον η διαχείριση των διασωθέντων πέρασε από το Λιμενικό Σώμα στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Μεταναστευτικής πολιτικής.
Από τους διασωθέντες οι 47 είναι Σύροι, οι 43 Αιγύπτιοι -εκ των οποίων οι 9 κατηγορούνται ως διακινητές-, οι 12 Πακιστανοί και οι 2 Παλαιστίνιοι. Επίσης οι ανήλικοι είναι πέντε Αιγύπτιοι και πέντε Σύροι.
Δεν υπήρχε ένδεια μέσων
«Δεν υπήρχε ένδεια μέσων. Υπηρεσιακά ήμασταν εκεί» απάντησε ο εκπρόσωπος Τύπου του Λιμενικού για το ότι στο σημείο δεν έσπευσε για βοήθεια τις κρίσιμες ώρες το ναυαγοσωστικό Aigaion Pelagos που βρισκόταν αγκυροβολημένο στο Γύθειο, υποστηρίζοντας ότι στο σημείο έφτασε πρώτο το σκάφος του λιμενικού που ήταν πιο γρήγορο.
Ο ίδιος υποστήριξε ότι δεν ήταν σε κίνδυνο το πλοίο γι’ αυτό δεν επενέβη το Λιμενικό. «Εφόσον δεν είχε ζητήσει βοήθεια δεν μπορούσαμε να επέμβουμε. Δεν μπορείς να επέμβεις στα διεθνή ύδατα σε ένα σκάφος που δεν κάνει λαθρεμπόριο ή κάποιο άλλο ειδικό έγκλημα. Το σκάφος μετέφερε -παρανόμως- ανθρώπους. Δεν είχαμε μπει στη φάση κινδύνου για να μπορέσουμε να κάνουμε την επέμβαση», σημείωσε.
Όλες οι Ειδήσεις