Ο Μπάιντεν έχει βάλει στο.. «μάτι» την Αλάσκα, σχέδια γεωτρήσεων και οι αντιδράσεις ακτιβιστών

13/03/2023

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, ενέκρινε μεγάλο έργο γεώτρησης πετρελαίου και φυσικού αερίου στην Αλάσκα, το οποίο όμως αντιμετώπισε έντονες αντιδράσεις από περιβαλλοντικούς ακτιβιστές.

Η εταιρεία, σύμφωνα με το BBC, πίσω από το έργο Willow, η ConocoPhillips, λέει ότι θα δημιουργήσει τοπικές επενδύσεις και χιλιάδες θέσεις εργασίας.

Αλλά η πρόταση ύψους 8 δισ. δολαρίων (6,6 δισ. λίρες) αντιμετώπισε έναν χείμαρρο διαδικτυακών αντιδράσεων τις τελευταίες εβδομάδες, ιδίως μεταξύ νεαρών ακτιβιστών στο TikTok.

Οι αντίπαλοί του πάντως υποστηρίζουν ότι θα πρέπει να σταματήσει λόγω των επιπτώσεών της στο κλίμα και την άγρια φύση.

Το μεγάλο έργο περιλαμβάνει την απομακρυσμένη Βόρεια Πλαγιά της Αλάσκας και αποτελεί το μεγαλύτερο έργο πετρελαίου στην περιοχή εδώ και δεκαετίες.

Προβλέπεται να παράγει έως και 180.000 βαρέλια πετρελαίου την ημέρα

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του Γραφείου Διαχείρισης Γης των ΗΠΑ, αυτό σημαίνει ότι θα παράγει έως και 278 εκατομμύρια μετρικούς τόνους CO2e μέσα σε τριάντα χρόνια.

Το CO2e είναι μια μονάδα που χρησιμοποιείται για να αποδώσει τις κλιματικές επιπτώσεις όλων των αερίων του θερμοκηπίου μαζί, σαν να εκπέμπονταν όλα ως διοξείδιο του άνθρακα.

Οι αντιδράσεις

Περιβαλλοντικοί ακτιβιστές υποστήριξαν ότι η έγκριση του έργου δεν συνάδει με τις δεσμεύσεις του προέδρου Μπάιντεν να ηγηθεί της δράσης για το κλίμα

Περισσότερες από ένα εκατομμύριο επιστολές διαμαρτυρίας έχουν σταλεί στον Λευκό Οίκο, και μια αίτηση στο Change.org που ζητούσε να σταματήσουν οι διαδικασίες.

Όμως πολιτικοί που εκπροσωπούν την Αλάσκα στο Κογκρέσο, συμπεριλαμβανομένου ενός Δημοκρατικού, πίεσαν για την έγκριση του έργου, προβάλλοντας το ως μια αναγκαία επένδυση στις κοινότητες της περιοχής.

Υποστήριξαν επίσης ότι θα συμβάλει στην ενίσχυση της εγχώριας παραγωγής ενέργειας και θα μειώσει την εξάρτηση της χώρας από το ξένο πετρέλαιο.

Γιατί, λοιπόν, ένας πρόεδρος που έχει υιοθετήσει την ισχυρή δράση για την κλιματική αλλαγή μόλις ενέκρινε ένα έργο που ονομάστηκε “βόμβα άνθρακα”;

Ενώ ήταν υποψήφιος το 2020, ο Τζο Μπάιντεν υποσχέθηκε ότι δεν θα υπάρξουν άλλες γεωτρήσεις σε ομοσπονδιακές εκτάσεις. Υπόσχεση την οποία αθέτησε όταν η κυβέρνηση ανακοίνωσε σχέδια για την πώληση μισθώσεων για γεωτρήσεις.

#ΜΠΑΙΝΤΕΝ #ΑΛΑΣΚΑ #ΓΕΩΤΡΗΣΕΙΣ #ΠΕΤΡΕΛΑΙΟ #ΦΥΣΙΚΟ_ΑΕΡΙΟ

 

 

​ 

 

Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Παναθηναϊκός: Η σύζυγος του Τσεντί Οσμάν με τους εκατομμύρια followers και τη χρυσή καριέρα στην τουρκική τηλεόραση

Ο Τσεντί Οσμάν είναι το νέο απόκτημα του Πανθηναϊκού AKTOR και από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Αθήνα δηλώνοντας ενθουσιασμένος για τη νέα σελίδα στην καριέρα του. Ο 29χρονος, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Oχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας ξεκίνησε από πολύ μικρός να ασχολείται με το μπάσκετ. Πρώτος σημαντικός σταθμός…

Ά. Πορτοσάλτε για Στ. Κασσελάκη: «Ήρθε με το μαγιό και το σκαρπίνι, πήρε ένα κόμμα και το κόμμα τον πέταξε έξω»

Άρης Πορτοσάλτε και Βαγγέλης Παπαδημητρίου σχολιάζουν τα μέτρα της ΔΕΘ, όπως ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματοποίηση εκλογής προέδρου μετά από σχετική πρόταση μομφής.…