Προγραμματική απάντηση για το «Κράτος» προετοιμάζει ο Τσίπρας

22/03/2023

Σε αναζήτηση προγραμματικής απάντησης για το μείζον θέμα της λειτουργίας του κράτους βρίσκεται ο ΣΥΡΙΖΑ – Προγραμματική Συμμαχία, δεδομένου ότι το εν λόγω ζήτημα έχει αναδειχθεί στο επίκεντρο της επικαιρότητας, με τον πλέον τραγικό τρόπο, μετά το πολύνεκρο σιδηροδρομικό δυστύχημα των Τεμπών.

Με τις δημοσκοπήσεις να αντικατοπτρίζουν τη ραγδαία φθορά της κυβέρνησης, αλλά και τη συνεχιζόμενη στασιμότητα της αξιωματική αντιπολίτευσης, καθίσταται πλέον ξεκάθαρο στην Κουμουνδούρου ότι οι πολίτες δεν αρκούνται στην ανάδειξη των λαθών και των παραλείψεων της ΝΔ. Αντιθέτως, γίνεται φανερό ότι απαιτούν να ακούσουν ένα συγκροτημένο και εφαρμόσιμο σχέδιο για το δημόσιο που θα μπορεί να ανατρέψει τη ζοφερή πραγματικότητα σε ζητήματα, ασφάλειας, αποτελεσματικότητας και εξυπηρέτησης των πολιτών.

Συσκέψεις τις επόμενες μέρες

Σύμφωνα με διασταυρωμένες πληροφορίες του Dnews, ο Αλέξης Τσίπρας προσανατολίζεται να ανεβάσει ψηλά στην ατζέντα του ΣΥΡΙΖΑ το ζήτημα της ανασυγκρότηση του κράτους, με την πλειοψηφία των κορυφαίων στελεχών του κόμματος να συνηγορεί σε αυτή την κατεύθυνση.

Εξάλλου, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης είχε αναφερθεί με ιδιαίτερη έμφαση στο θέμα αυτό κατά τη συνεδρίαση της Πολιτικής Γραμματείας το Σάββατο, που αντιπαρέβαλε την εικόνα απαξίωσης, των ρουσφετιών, της ιδιωτικοποίησης υπηρεσιών κτλ, με ένα δημόσιο που θα πρέπει να υπηρετεί το κοινό καλό, την ποιότητα και την ασφάλεια.

Ωστόσο, ακόμη δεν έχει προσδιοριστεί πλήρως ούτε το περιεχόμενο των προτάσεων που θα προταχθούν, αλλά ούτε και η επικοινωνιακή φόρμουλα μέσω τη οποίας θα γίνει η παρουσίαση τους. Και για τα δύο αυτά ζητήματα αναμένονται συσκέψεις τις επόμενες μέρες, προκειμένου άμεσα, ίσως και μέσα στην επόμενη βδομάδα, να είναι έτοιμη η παρέμβαση του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ.

Το βέβαιο είναι ότι αναζητείται μια συνολική και πειστική απάντηση που θα εξασφαλίζει ότι δεν συνεχιστεί στις μετακινήσεις και σε όλα τα θέματα καθημερινότητας του πολίτη η λογική του «πάμε και όπου βγει», η οποία αποκαλύφθηκε πριν λίγες βδομάδες στα Τέμπη.

Τα πρόσωπα που ετοιμάζουν την πρόταση

Πάντως, στην Κουμουνδούρου δεν ξεκινούν από το μηδέν, καθώς και πριν το δυστύχημα θεωρούσαν ότι η πολιτική της ΝΔ έδειχνε απέχθεια και περιφρόνηση σχεδόν για όλους τους τομείς του κράτους, από την δημόσια Υγεία και Παιδεία έως τις πολύ αυξημένες απευθείας αναθέσεις και τους διορισμούς γαλάζιων golden boys. Σε αυτή την κατεύθυνση είχε συγκροτηθεί στην Κουμουνδούρου ομάδα εργασίας για το ζήτημα της λειτουργίας του κράτους, αποτελούμενης από πρώην υπουργούς που σχετίζονταν με το θέμα. Σε αυτή συμμετέχουν οι Όλγα Γεροβασίλη, Γιάννης Ραγκούσης, Νίκος Βούτσης, Χριστόφορος Βερναρδάκης, Δημήτρης Βίτσας και ο συνταγματολόγος Ακρίτας Καϊδατζής. Επίσης, προστίθενται οι αρμόδιοι τομεάρχες εσωτερικών Κώστας Ζαχαριάδης και Μίλτος Χατζηγιαννάκης, καθώς και ο σύμβουλος του Αλέξη Τσίπρα σε θέματα δημόσιας διοίκησης, Γρηγόρης Θεοδωράκης.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ από την Κουμουνδούρου, τα παραπάνω πρόσωπα, μεταξύ άλλων, θα συμμετέχουν στις συσκέψεις που έχουν προγραμματιστεί για το εν λόγω αντικείμενο, ενώ η επιλογή της χρονικής στιγμής που θα γίνει η σχετική παρέμβαση θα εξαρτηθεί από τον ευρύτερο πολιτικό σχεδιασμό, βάση του οποίου θα βγουν στη δημοσιότητα οι προγραμματικές προτάσεις σε άλλους τομείς, όπως τα κόκκινα δάνεια και το πιο ειδικό θέμα της ασφάλειας των μετακινήσεων κτλ.

Τερματισμός των «κολλητών» στις διοικήσεις

Σε ότι αφορά το περιεχόμενο των προτάσεων που εξετάζονται, αρκετά πιθανές μπορούν να θεωρηθούν οι εξής παρεμβάσεις:

– Επιλογή από διευρυμένη πλειοψηφία στη βουλή των διοικήσεων σε κορυφαίους φορείς, όπως την ΕΥΠ, την ΕΡΤ και τα σώματα ασφαλείας.

– Κατάργηση της διαδικασίας «κομματικών φίλων» στην επιλογή διοικήσεων οργανισμών, όπως τα νοσοκομεία, τον ΟΣΕ, τα υπόλοιπα μέσα μαζικής μεταφοράς και άλλες ευαίσθητες υπηρεσίες και αντικατάσταση τους από εμπλοκή του ΑΣΕΠ, επιτροπών εμπειρογνωμόνων και καθηγητών πανεπιστημίου.

– Μείωση των θέσεων μετακλητών υπαλλήλων, ιδίως σε θέσεις ευθύνης.

– Αύξηση της χρηματοδότησης και των προσλήψεων σε Υγεία και Παιδεία.

– Θεσμοθέτηση συστήματος αξιολόγησης δομών και προσώπων σε όλους του τομείς του δημοσίου και αποσαφήνιση των αρμοδιοτήτων και των περιγραμμάτων εργασίας.

– Θεσμοθέτηση συστήματος αξιοκρατικών κρίσεων, αποχρωματισμένων κομματικά, για τα ανώτατα στελέχη της δημόσιας διοίκησης.

– Ραγδαία μείωση του όγκου των απευθείας αναθέσεων και ενίσχυση του ΑΣΕΠ, της Διαύγειας, της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας και των άλλων κρατικών ελεγκτικών μηχανισμών, με στόχο τη ταχύτερη διεκπεραίωση διαγωνισμών, συμβάσεων και προσλήψεων.

– Πλήρης αναδιοργάνωση του μηχανισμού απονομής δικαιοσύνης.

– Περιορισμός της στελέχωσης και των αρμοδιοτήτων της προεδρίας της κυβέρνησης (ουσιαστικά κατάργηση του λεγόμενου «επιτελικού κράτους»).

#ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΣΥΡΙΖΑ #ΚΡΑΤΟΣ

 

 

​ 

 

Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Μπαλάσκας για παραβατικότητα Ρομά: «Θα τους πάμε “αίμα” – Θα μπουν ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ μέσα στα σπιτάκια τους…»

Ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας και ο ποινικολόγος Θεόδωρος Καραγιάννης, μιλούν στο «Σήμερα» για την έφοδο της Αστυνομίας σε καταυλισμούς των Ρομά στη Δυτική Αττική.…

Άνδρας περπατούσε ολόγυμνος στη λεωφόρο Κηφισού -Έκπληκτοι οι οδηγοί [βίντεο]

Μάρτυρες σε ένα περίεργο θέαμα έγιναν οι οδηγοί που έπρεπε να περάσουν από τον Κηφισό στο ύψος της Λαχαναγοράς, όπου ένας άντρας εθεάθη να περπατάει… γυμνός. Έκπληκτοι οι οδηγοί των αυτοκινήτων έβλεπαν έναν άνδρα να κινείται γυμνός σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αττικής. Περπατούσε χωρίς να φορά…

Βίντεο-σοκ δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα

Σοκ και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η υπόθεση ξυλοδαρμού της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα. Όπως κατήγγειλε η ίδια συνοδεία του πατέρα της, υποβάλλοντας μήνυση στο ΑΤ Γλυφάδας, το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο κέντρο της Γλυφάδας, σε σημείο που είχαν μαζευτεί πολλά παιδιά της ηλικίας της, αρχικά δέχθηκε επίθεση από…