Σχεδόν το 30% των ερπετών της Κίνας απειλείται, ποσοστό μεγαλύτερο από το 21,2% του παγκόσμιου μέσου όρου. Συνολικά 137 είδη ερπετών απειλούνται, αύξηση σε σχέση με τα 110 που είχαν καταγραφεί σε έκθεση του 2004.
Τα ζώα κινδυνεύουν περισσότερο με εξαφάνιση στην Κίνα σε σχέση με οποιαδήποτε άλλη χώρα, με τους οικότοπούς τους να απειλούνται από την αστικοποίηση και την ανθρώπινη δραστηριότητα, σύμφωνα με κινεζική κυβερνητική έκθεση που δημοσιεύθηκε αυτή την εβδομάδα.
Σε μια προσπάθεια να αντιστραφούν οι βλάβες στο περιβάλλον από τη γοργή ανάπτυξη, το Πεκίνο δημιουργεί εθνικά πάρκα και δρυμούς και εφαρμόζει ένα σχέδιο οικολογικής «κόκκινης γραμμής» που έχει στόχο να θέσει εκτός ανθρώπινης δραστηριότητας τους ευάλωτους οικότοπους των ζώων, με το 30% του εδάφους της Κίνας πλέον να προστατεύεται.
Όμως σημαντικός αριθμός ειδών ζώων εξακολουθούν να κινδυνεύουν από τη γρήγορη εξάπλωση των αστικών κέντρων, την ανάπτυξη των υποδομών και την εκμετάλλευση των ζώων, σύμφωνα με έρευνα σε περισσότερα από 4.300 εγχώρια είδη ζώων που πραγματοποίησαν 213 ειδικοί υπό το υπουργείο Οικολογίας και Περιβάλλοντος.
«Τα συμπεράσματα δείχνουν ότι ο κίνδυνος εξαφάνισης των σπονδυλωτών στην Κίνα είναι πολύ υψηλότερος από τον παγκόσμιο μέσο όρο», επεσήμανε το υπουργείο στην έκθεση που δημοσιεύθηκε αργά τη Δευτέρα.
«Η ανθρώπινη οικονομική δραστηριότητα έχει αλλάξει τα χαρακτηριστικά της γης (…) προκαλώντας την απώλεια και τον κατακερματισμό των οικότοπων των άγριων ζώων και τη μείωση ή ακόμη και την εξαφάνιση ειδών της χλωρίδας», πρόσθετε.
Το υπουργείο σημείωσε ότι σχεδόν το 30% των ερπετών της Κίνας απειλείται, ποσοστό μεγαλύτερο από το 21,2% του παγκόσμιου μέσου όρου. Συνολικά 137 είδη ερπετών απειλούνται, αύξηση σε σχέση με τα 110 που είχαν καταγραφεί σε έκθεση του 2004.
Στο μεταξύ 176 είδη αμφίβιων ζώων επίσης απειλούνται, αύξηση σε σχέση από τα 128 το 2004, αριθμός που αντιστοιχεί στο 40% του συνόλου και είναι επίσης υψηλότερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο.
Έχει σημειωθεί πρόοδος, κυρίως με τα «χαρισματικά» είδη, όπως το πάντα, ο πληθυσμός του οποίου κυμαίνεται περίπου στα 1.800 ζώα. Το πάντα υποβαθμίστηκε από «απειλούμενο» ζώο, σε «ευάλωτο» από τη Διεθνή Ένωση για τη Διατήρηση της Φύσης (IUCN) το 2021.
Παράλληλα ο συνολικός αριθμός απειλούμενων θηλαστικών μειώθηκε σε 178 από 223 το 2004, επεσήμανε το υπουργείο, με πέντε «κρίσιμα απειλούμενα» είδη να υποβιβάζονται σε «απειλούμενα». Συνολικά το 26,4% των ειδών θηλαστικών στην Κίνα απειλείται, ποσοστό μεγαλύτερο από τον παγκόσμιο μέσο όρο, ο οποίος το 2014 ήταν 21,8%, σύμφωνα με τη IUCN.
Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις