Η ασπαρτάμη δεν ενέχει κίνδυνο καρκίνου στα σημερινά επίπεδα κατανάλωσης, σύμφωνα με δηλώσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας (ΠΟΥ).
«Η κόκα – κόλα light είναι ασφαλής – αρκεί να μην πίνουμε πολλά κουτάκια κάθε μέρα», λέει ο ΠΟΥ μετά από τα δημοσιεύματα για το ενδεχόμενο εμφάνισης καρκίνου από προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη.
Η τεχνητή γλυκαντική ουσία, που προστίθεται στην κόκα κόλα light, καταγράφεται πλέον επισήμως ως «πιθανώς καρκινογόνος για τον άνθρωπο», μετά από μια σημαντική μελέτη.
Αλλά μόνο οι άνθρωποι που καταναλώνουν υπερβολικές ποσότητες αντιμετωπίζουν αυξημένο κίνδυνο, δηλώνουν οι ειδικοί.
Τα σημερινά ασφαλή όρια ορίζονται στα 40 mg ανά κιλό σωματικού βάρους την ημέρα
Παραδείγματα:
Ένας ενήλικας βάρους 70 κιλών θα έπρεπε να καταναλώσει 14 κουτιά που περιέχουν 200mg ασπαρτάμης – όπως η κόκα κόλα ight – για να υπερβεί το όριο
Ένα παιδί βάρους 20 κιλών θα μπορούσε, θεωρητικά, να καταναλώνει δύο έως τρία την ημέρα χωρίς η ασπαρτάμη να αποτελεί κίνδυνο, δήλωσε ο ΠΟΥ.
Αν και, ο οργανισμός υγείας του ΟΗΕ σημείωσε ότι αυτό «δεν είναι 100% ασφαλές», σύμφωνα με την Daily Mail.
Τι είναι η ασπαρτάμη
Η ασπαρτάμη εμφανίστηκε στην αγορά τη δεκαετία του ’80, με τους κατασκευαστές τροφίμων και ποτών να την χρησιμοποιούν γρήγορα εν μέσω μιας τεράστιας αντικατάστασης της ζάχαρης.
Επίσης, ορισμένες οδοντόκρεμες και σταγόνες για το βήχα χωρίς ζάχαρη παρασκευάζονται με ασπαρτάμη.
Δε χρειάζεται να αποσυρθούν τα προϊόντα που περιέχουν ασπαρτάμη, δήλωσε ο επικεφαλής του ΠΟΥ.
Παρότρυναν, ωστόσο, τους κατασκευαστές να εξετάσουν το ενδεχόμενο ανασύνθεσης των προϊόντων, επειδή τα γλυκαντικά δεν είναι λύση.
Και οι άνθρωποι θα πρέπει ακόμη να περιορίσουν την κατανάλωση γλυκαντικών, ενώ τους καλούν να στραφούν στο νερό βρύσης.
Η κατηγοριοποίηση της ασπαρτάμης ως καρκινογόνου διέρρευσε για πρώτη φορά τον περασμένο μήνα, σε μια απόφαση που προκάλεσε σοκ στην παγκόσμια αγορά παραγωγής τροφίμων.
Ωστόσο, ανεξάρτητοι εμπειρογνώμονες προειδοποίησαν τότε ότι ο κίνδυνος ήταν δυσανάλογος και ότι οι άνθρωποι τρομοκρατούνταν άσκοπα.
Ο καθηγητής, Gunter Kuhnle, ειδικός στη διατροφή και την επιστήμη των τροφίμων στο Πανεπιστήμιο του Reading, δήλωσε στη MailOnline:
«Η ανησυχία ήταν υπερβολική»
Η δήλωση ότι η ασπαρτάμη είναι πιθανώς καρκινογόνος έγινε από την IARC, (Διεθνή Υπηρεσία Έρευνας για τον Καρκίνο).
Η απόφασή της βασίστηκε σε περιορισμένα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν τις τελευταίες δύο δεκαετίες και δείχνουν ότι μπορεί να προκαλέσει ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα – έναν τύπο καρκίνου του ήπατος.
Με την πάροδο των ετών, ορισμένες μελέτες έχουν επίσης υποδείξει ότι είναι καρκινογόνο για τα ζώα και έχουν επισημάνει πιθανούς μηχανισμούς που να εξηγούν τη σχέση αυτή.
Η επιτροπή IARC αξιολόγησε τον κίνδυνο ως 2Β, που σημαίνει ότι υπάρχουν περιορισμένα αλλά όχι πειστικά στοιχεία.
Ασπαρτάμη και Αλόη βέρα
Η ασπαρτάμη τοποθετήθηκε στην ίδια κατηγορία με την αλόη βέρα, τα καυσαέρια των κινητήρων βενζίνης και τον μόλυβδο
Η απόφαση αυτή αφορά μόνο το πόσο ισχυρά είναι τα στοιχεία όσον αφορά την πρόκληση καρκίνου από μια ουσία και όχι το πόσο μεγάλο κίνδυνο ενέχει.
Αντιθέτως, το συγκεκριμένο ερώτημα αφέθηκε στην Κοινή Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων για τα Πρόσθετα Τροφίμων (JECFA) του ΠΟΥ και του Οργανισμού Τροφίμων και Γεωργίας να απαντήσει.
Κατέληξε στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχουν πειστικές αποδείξεις ότι η ασπαρτάμη μπορεί να προκαλέσει καρκίνο εάν καταναλώνεται εντός των ορίων που έχει ήδη καθορίσει ο ΠΟΥ.
Δήλωσαν επίσης ότι η απόφαση αυτή πιθανώς οφείλεται στο γεγονός ότι οποιαδήποτε νέα στοιχεία είτε δεν ήταν αρκετά πειστικά είτε δεν ήταν σχετικά με τις ποσότητες που καταναλώνουμε.
Όλες οι Ειδήσεις