Τρίπτυχο ΣΥΡΙΖΑ: Θεσμική διερεύνηση – αποφυγή τυμβωρυχίας – ενεργοποίηση λαϊκού παράγοντα

14/03/2023

Σειρά θεσμικών πρωτοβουλιών προκειμένου να αναδειχθούν οι κυβερνητικές ευθύνες αναφορικά με το δυστύχημα των Τεμπών αναλαμβάνει στη βουλή ο ΣΥΡΙΖΑ – προοδευτική Συμμαχία, αποφεύγοντας δια ροπάλου οποιαδήποτε πειρασμό για άσκηση τυμβωρυχίας, αλλά και επιδιώκοντας την ενεργοποίηση του λαϊκού παράγοντα.

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Γραφείου το κόμματος το μεσημέρι αποφασίστηκαν οι κινήσεις που στη συνέχεια, το απόγευμα, τέθηκαν σε εφαρμογή.

Σύγκληση επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας

Καταρχάς, ο Γιώργος Κατρούγκαλος, ως αντιπρόεδρος της επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής, ζήτησε τη άμεση σύγκληση της προκειμένου να διερευνήσει τα αίτια της τραγωδίας των Τεμπών. Επιπλέον, ζήτησε την κλήση νυν και προηγούμενων υπουργών και στελεχών του υπουργείου Μεταφορών και Υποδομών (Κ. Καραμανλή, Μ. Παπαδόπουλου, Γ. Καραγιάννη, Κ. Χατζηδάκη και του γενικού γραμματέα Ι. Ξιφαρά), της παρούσας και προηγούμενης διοίκησης (σε περίπτωση που έχει αντικατασταθεί μετά το ατύχημα) των εταιριών ΟΣΕ, ΕΡΓΟΣΕ και Hellenic Train και των εκπροσώπων της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Σιδηροδρομικών, της Πανελλήνιας Ένωσης Σταθμαρχών ΟΣΕ και των Μηχανοδηγών του ΟΣΕ.

Κατάθεση εγγράφων διαπραγμάτευσης με Ιταλούς

Επίσης, ο Αλέξης Τσίπρας και σύσσωμη η Κοινοβουλευτική Ομάδα της αξιωματικής αντιπολίτευσης προχώρησε σε Αίτηση Κατάθεσης Εγγράφων προς τον νέο υπουργό Υποδομών και Μεταφορών, Γ. Γεραπετρίτη προκειμένου να έρθουν στη βουλή όλα τα έγγραφα των διαπραγματεύσεων μεταξύ υπουργείου και της Hellenic Train αναφορικά με τις υποχρεώσεις επενδύσεων και από τις δύο πλευρές.

Από την Κουμουνδούρου πιστεύουν ότι η ανατροπή των όρων του μνημονίου συνεργασίας του Απριλίου του 2019, που υποχρέωνε το δημόσιο στην εγκατάσταση των συστημάτων τηλεματικής και τους Ιταλούς στις επενδύσεις 600 εκατομμυρίων είχε ως αποτέλεσμα τα κενά ασφαλείας που οδήγησαν στην τραγωδία των Τεμπών. Επομένως, θεωρούν ότι η διερεύνηση αυτής της πτυχής θα φωτίσει συνολικά την υπόθεση.

Να έρθει στη βουλή ο Καραμανλής

Με βάση τα παραπάνω, καθίσταται σαφές ότι ο ΣΥΡΙΖΑ επιδιώκει να πάει σταδιακά στη βουλή το ζήτημα της διερεύνησης των πολιτικών ευθυνών του δυστυχήματος, παράλληλα με την ενασχόληση της δικαιοσύνης με τις ποινικές ευθύνες. Επιπλέον, η αξιωματική αντιπολίτευση στοχεύει στο να βρεθούν και να απολογηθούν στο Κοινοβούλιο οι κύριοι Καραμανλής, Καραγιάννης, Παπαδόπουλος και Ξιφαράς, οι οποίοι δεν έχουν εμφανιστεί ακόμη δημόσια να απολογηθούν για τις πράξεις και τις παραλήψεις τους.

Τσίπρας στο mega και κόμμα στους δρόμους

Την ίδια στιγμή, αναμένεται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον η σημερινή συνέντευξη του Αλέξη Τσίπρα το βράδυ στο Mega , αλλά και η συμμετοχή των πολιτών στην γενική απεργία της Πέμπτης. Από την πλευρά της, η Κουμουνδούρου διατείνεται ότι όλος ο κομματικός μηχανισμός δουλεύει πυρετωδώς για την όσο γίνεται μαζικότερη παρουσία των πολιτών στις πορείες.

#ΣΥΡΙΖΑ #ΑΛΕΞΗΣ_ΤΣΙΠΡΑΣ #ΤΕΜΠΗ #ΚΩΣΤΑΣ_ΚΑΡΑΜΑΝΛΗΣ

 

 

​ 

 

Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

«Μην σε γ@μ@σ@ πατσαβούρα, π@@τ@ν@, χοντρή»: Αδιανόητος τσακωμός γυναικών μέσα σε συρμό του Προαστιακού! (video)

Καυγάς σε Προαστιακό: Η αλήθεια είναι πως στην μετά covid επόχη ζούμε στην χώρα της παράνοιας. Σαν να μην τσίμπησε όλους μια μύγα τσετσέ. Κάπως έτσι και οι γυναίκες που θα δούμε στο παρακάτω βίντεο που κάνει τον γύρο του διαδικτύου. Ένας επικός τσακωμός μέσα σε συρμό του Προαστικού με…

Συγκινεί ο Δημήτρης Σταρόβας στην πρώτη του εμφάνιση στη σκηνή, μετά την περιπέτεια με την υγεία του (video)

Στο Αμφιθέατρο Σχολής Τυφλών στην Κύπρο βρέθηκε χθες (3/9) ο Δημήτρης Σταρόβας, στην πρώτη του εμφάνιση πάνω στη σκηνή μετά το εγκεφαλικό που υπέστη τον Μάιο. Αφορμή στάθηκαν τα 33 χρόνια από την ίδρυση του συγκροτήματος «Άγαμοι Θύται». Ο Τάσος Τρύφωνος, που ήταν μεταξύ των θεατών, απαθανάτισε με το κινητό…