25η Μαρτίου: Γιατί τρώμε μπακαλιάρο με σκορδαλιά

24/03/2023

Ένα έθιμο με μακρά ιστορία αποτελεί ο μπακαλιάρος σκορδαλιά την 25η Μαρτίου.

Η Μεγάλη Τεσσαρακοστή είναι η παλαιότερη και πιο αυστηρή χρονική περίοδος νηστείας για την ορθόδοξη εκκλησία.

Από την καθιέρωσή της, περί τον 4ο αιώνα μ.Χ., προβλέπεται κατά τα μοναχικά πρότυπα ξηροφαγία με τους πιστούς να τρώνε μόνο μια φορά την ημέρα κι αυτή μετά τις 3 το μεσημέρι.

Μέσα στην περίοδο της Τεσσαρακοστής η νηστεία καταλύεται, διαφοροποιείται δηλαδή, τρεις φορές, δίνοντας μια ευκαιρία στους πιστούς για ενδυνάμωση μιας και η νηστεία αυτή είναι η πιο αυστηρή, αφού δεν επιτρέπεται ούτε το λάδι.

Η πρώτη από αυτές τις εξαιρέσεις γίνεται για την εορτή του Ευαγγελισμού της Θεοτόκου, όπως έχει καθιερωθεί η 25η Μαρτίου.

Πρόκειται για μια χαρμόσυνη εορτή μέσα στην περίοδο του πένθους της Σαρακοστής και επειδή είναι θεομητορική εορτή, αφιερωμένη στην Παναγία και ως εκ τούτου ιδιαίτερα σημαντική για τα μοναχικά τυπικά, επιτρέπονται το ψάρι, το έλαιο και ο οίνος.

Τι συμβολίζει ο μπακαλιάρος

Παραδοσιακό έδεσμα της ημέρας του Ευαγγελισμού (25 Μαρτίου), η οποία έχει πια διττή σημασία για τον Ελληνισμό, καθώς συμπίπτει από το 1838 με τον εορτασμό της Επανάστασης του 1821, είναι ο μπακαλιάρος και μάλιστα με σκορδαλιά.

Η εξήγηση για την γευστική αυτή συνήθεια είναι αρκετά απλή κι έχει να κάνει κυρίως με την αδυναμία των κατοίκων της ενδοχώρας να προμηθεύονται άμεσα και οικονομικά φρέσκο ψάρι.

Παρά το ότι ο μπακαλιάρος δεν είναι ένα «ελληνικό» ψάρι, καθώς το βρίσκουμε κυρίως στις ακτές του βορειοανατολικού Ατλαντικού, το γεγονός ότι γίνεται παστός τον καθιστά ένα τρόφιμο φθηνό κι εύκολο στη συντήρηση.

Ο μπακαλιάρος έφτασε στο ελληνικό τραπέζι περί τον 15ο αιώνα και καθιερώθηκε άμεσα ως το εθνικό φαγητό της 25ης Μαρτίου, καθώς με εξαίρεση τα νησιά μας, το φρέσκο ψάρι αποτελούσε πολυτέλεια για τους φτωχούς κατοίκους της ηπειρωτικής Ελλάδας.

Έτσι, ο παστός μπακαλιάρος, που δεν χρειαζόταν ιδιαίτερη συντήρηση, αποτέλεσε την εύκολη και φθηνή συνάμα λύση, έθιμο που κρατά μέχρι τις μέρες μας.

Η σκορδαλιά με την μακρά ιστορία

Στα Επτάνησα τη σκορδαλιά τη λένε και αλιάδα (αλλά και αγιάδα, με βάση την τοπική προφορά) που είναι δάνειο από τα βενετικά (agliata στα σημερινά ιταλικά). Φαίνεται ότι από τον συμφυρμό των λέξεων «σκόρδο» και «αλιάδα» προέκυψε ο τύπος σκορδαλιάδα και από εκεί, με απλολογία, ο σημερινός «σκορδαλιά». Αυτή τουλάχιστον την ετυμολογία δίνουν τόσο το ΛΚΝ όσο και το Ετυμολογικό του Μπαμπινιώτη.

Κάτι σαν σκορδαλιά έφτιαχναν και οι αρχαίοι, βέβαια, και μια από τις λέξεις που είχαν ήταν «μυττωτός». Πάλι στους Αχαρνείς, στην αρχή του έργου, ο Δικαιόπολις έχει μαζί του μια σακούλα σκόρδα που του την αρπάζουν οι Θράκες μισθοφόροι, οι Οδόμαντες, κι εκείνος ολοφύρεται για τη σκορδαλιά που θα έφτιαχνε (Οἴμοι τάλας, μυττωτὸν ὅσον ἀπώλεσα)

Όταν θέλουμε να πούμε ότι από κάτι απουσιάζει το πιο απαραίτητο, το ειδοποιό συστατικό του, λέμε ότι μοιάζει με «σκορδαλιά χωρίς σκόρδο»

Το σκόρδο είναι το Allium sativum, κρόμμυον το σκόροδον και, παρόλο που είναι ιθαγενές της Κεντρικής Ασίας, βρίσκεται στα μέρη μας από πολύ παλιά, αφού, όπως αναφέρει ο Ηρόδοτος, οι εργάτες που έχτισαν την Πυραμίδα του Χέοπα είχαν στο σιτηρέσιό τους κρεμμύδια, σκόρδα και ραπανάκια.

Όμως και στην αρχαία Ελλάδα ήταν πολύ διαδεδομένο το σκόρδο, όπως φαίνεται από την παρουσία του στις κωμωδίες του Αριστοφάνη –τα μεγαρίτικα σκόρδα ήταν ονομαστά για το μεγάλο μέγεθός τους και στους Αχαρνείς, που είναι γραμμένοι μέσα στον Πελοποννησιακό πόλεμο, ο Μεγαρίτης παραπονιέται στον Δικαιόπολη ότι οι Αθηναίοι στις επιδρομές τους τα ξερίζωναν.

Στα αρχαία λεγόταν σκόροδον, αλλά ήδη από την κλασική εποχή εμφανίζεται και ο τύπος σκόρδον, που τελικά επικράτησε.

Το σκόρδο ήταν και είναι το προσφάι των φτωχών, ακόμα περισσότερο στην αρχαιότητα, που το διαιτολόγιο ήταν πολύ φτωχότερο από σήμερα. Ήταν ακόμα βασικό στοιχείο στο σιτηρέσιο των στρατιωτών, γι’ αυτό και οι αρχαίοι είχαν την παροιμιώδη φράση «μη σκόρδου (φάγω)» δηλαδή να μη μπλέξω σε περιπέτειες.

#25Η_ΜΑΡΤΙΟΥ #25Η_ΜΑΡΤΙΟΥ_ΓΙΟΡΤΗ #ΜΠΑΚΑΛΙΑΡΟΣ #ΣΚΟΡΔΑΛΙΑ

 

 

​ 

 

Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Η Κλαούντια Πένκα από το ριάλιτι του ΣΚΑΙ με λευκό μπικίνι σε παραλία στις Σεϋχέλλες

Η Κλαούντια Πένκα ήταν από τις πιο πληθωρικές παρουσίες στο προηγούμενο “Love Island” και ακόμα και μετά το ριάλιτι συνεχίζει να απασχολεί στο instagram με τα πλούσια ελέη της. Η μελαχρινή σεξοβόμβα ποζάρει με το πληθωρικό της στήθος και προκαλεί……

«Έφυγε» από τη ζωή ο πασίγνωστος TikToker Κώστας Γκούντας

«Έφυγε» από τη ζωή ο Κώστας Γκούντας, ένας άνθρωπος ιδιαίτερα αγαπητός, που είχε καταφέρει να γίνει γνωστός μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης. Ήταν κεντρική μορφή της δημοφιλούς ομάδας “ΤΣΙΛΙ ΚΑΦΕΝΕΙΟ” στο Facebook, όπου με το χιούμορ, την αμεσότητα και την ιδιαίτερη προσωπικότητά του είχε κερδίσει την εκτίμηση και την…

Κίνηση στους δρόμους: «Στο κόκκινο» Παραλιακή και λεωφόρος Βουλιαγμένης – «Παρέλυσε» και το κέντρο της Αθήνας

Με πολλή υπομονή θα πρέπει να «οπλιστούν» οι οδηγοί της Αττικής, αφού σήμερα Κυριακή (16.03.2025), φαίνεται πως οι περισσότεροι επέλεξαν να κάνουν μία σύντομη εξόρμηση προς τις παραλίες της Αθήνας, κάνοντας έντονη την κίνηση στους δρόμους κυρίως στα Νότια Προάστια. Λόγω της αυξημένης θερμοκρασίας, και της έντονης ηλιοφάνειας, οι Αθηναίοι…

Υεμένη: Οι Χούθι απειλούν να απαντήσουν στις αμερικανικές αεροπορικές επιδρομές

Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ προειδοποίησε χθες, Σάββατο, τους «τρομοκράτες Χούθι» ότι τους περιμένει «κόλαση» μετά τις απειλές τους κατά των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Οι Χούθι της Υεμένης απείλησαν να ανταποδώσουν τα αμερικανικά πλήγματα που στοχοθέτησαν πολλά από τα προπύργιά τους, μεταξύ των οποίων την πρωτεύουσα Σαναά,…

Η Ανθή Βούλγαρη ζει το θαύμα της μητρότητας – Η συγκίνηση, το μυστήριο του ονόματος και η έκπληξη από τη Σίσσυ Χρηστίδου

Η Ανθή Βούλγαρη ζει την πιο συγκινητική περίοδο της ζωής της, καθώς πριν από λίγες ημέρες έγινε μητέρα. Η δημοσιογράφος και παρουσιάστρια του MEGA μίλησε στην εκπομπή Χαμογέλα και Πάλι! για τη νέα της καθημερινότητα με το μωρό της, το όνομα που θα του δώσει, αλλά και για μια τρυφερή…