Το «υγρό χρυσάφι» του Ομήρου και τα οφέλη του για την υγεία

11/03/2023

Το έλαιο αυτό αποκαλείται συχνά και ως «υγρό χρυσάφι» του Ομήρου λόγω των ευεργετικών του ιδιοτήτων που ξεχωρίζουν ήδη από την αρχαιότητα.

Το ελαιόλαδο γνωστό και ως «υγρό χρυσάφι» του Ομήρου αποτελεί μοναδική πηγή της μεσογειακής διατροφής, το οποίο θεωρούνταν ήδη από τα αρχαιότερα χρόνια ως ένα σύμβολο υγείας και δύναμης.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα, αποτελεί μάλιστα το γεγονός πως πολλοί αθλητές των Ολυμπιακών αγώνων το έβαζαν σε όλο τους το σώμα, επειδή πίστευαν πως θα τους χαρίσει δύναμη και τύχη, ενώ ακόμη και οι πολεμιστές μύρωναν με αυτό τα κεφάλια των ευγενών και έριχναν σταγόνες στα κόκαλα των νεκρών και των μαρτύρων, αφού θεωρούταν έμβλημα καθαγιασμού και αγνότητας.

Έτσι, λοιπόν και στις μέρες θεωρείτε εξίσου «θαυματουργό» χάρη στις ευεργετικές του ιδιότητες οι οποίες στέκονται ως «ασπίδα» απέναντι σε σοβαρούς κινδύνους και ασθένειες για την υγεία, όπως καρδιαγγειακές παθήσεις, νόσο Αλτσχάιμερ, ακόμη και πρόωρο θάνατο.

Έρευνες έχουν δείξει, μάλιστα, πως το ελαιόλαδο έχει πολλαπλά οφέλη στην υγεία τα οποία αποδίδονται στα αντιοξειδωτικά συστατικά του, τα οποία είναι οι πολυφαινόλες.

Όσον αφορά την νέα μελέτη, που δημοσιεύτηκε στο Nutrients, φαίνεται πως τα ευεργετικά στοιχεία του ελαιόλαδου, συνδέονται με το ελαϊκό οξύ, ένα σημαντικό συστατικό του που αποτελεί περίπου το 70 με 80% της σύνθεσής του.

Επιστήμονες από τις Σχολές Φαρμακευτικής και Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης συμπέραναν ότι το κύριο συστατικό του ελαιολάδου περιέχει ιδιότητες που συμβάλλουν στην πρόληψη του καρκίνου και της νόσου Αλτσχάιμερ, αλλά και στη μείωση της χοληστερόλης.

Οι ερευνητές, σε συνεργασία με επαγγελματίες από την υγειονομική περιφέρεια Seville North και Aljarafe και το νοσοκομείο Costa del Sol, ανέφεραν ότι το ελαϊκό οξύ παράγεται στην πραγματικότητα από τη διατροφή και η σύνθεση πραγματοποιείται στο ίδιο το σώμα.

Συνεπώς, είναι το πιο άφθονο μονοακόρεστο λιπαρό οξύ στην ανθρώπινη διατροφή και το κυριότερο στο κυκλοφορικό σύστημα.

Ελαϊκό οξύ: Τα οφέλη του για την υγεία. Διαβάστε με ένα κλικ στο News4Health.gr

#ΕΛΑΙΟΛΑΔΟ #ΑΣΘΕΝΕΙΕΣ #ΚΑΡΚΙΝΟΣ #ΑΛΤΣΧΑΙΜΕΡ

 

 

​ 

 

Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Άνδρας περπατούσε ολόγυμνος στη λεωφόρο Κηφισού -Έκπληκτοι οι οδηγοί [βίντεο]

Μάρτυρες σε ένα περίεργο θέαμα έγιναν οι οδηγοί που έπρεπε να περάσουν από τον Κηφισό στο ύψος της Λαχαναγοράς, όπου ένας άντρας εθεάθη να περπατάει… γυμνός. Έκπληκτοι οι οδηγοί των αυτοκινήτων έβλεπαν έναν άνδρα να κινείται γυμνός σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αττικής. Περπατούσε χωρίς να φορά…

Βίντεο-σοκ δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα

Σοκ και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η υπόθεση ξυλοδαρμού της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα. Όπως κατήγγειλε η ίδια συνοδεία του πατέρα της, υποβάλλοντας μήνυση στο ΑΤ Γλυφάδας, το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο κέντρο της Γλυφάδας, σε σημείο που είχαν μαζευτεί πολλά παιδιά της ηλικίας της, αρχικά δέχθηκε επίθεση από…

Πώς να δημιουργήσετε και να χρησιμοποιήσετε το Instagram Avatar στο iPhone

Όπως όλοι γνωρίζουμε, το Instagram έχει πιαστεί πολλές φορές να καταργεί τις λειτουργίες του Snapchat στο φως της ημέρας και ακόμη και μετά από αυτό, δεν φαίνεται να παίρνει κανένα χάπι για την ανακούφιση. Η Meta κυκλοφόρησε πρόσφατα το Bitmoji, ουπς, τα Avatars στο Instagram, ένα χαρακτηριστικό που υπάρχει στο…