«Ναι» από Ελλάδα, αλλά δυνατό «όχι» από Κύπρο για την υποψηφιότητα Τουρκίας στη θέση Γενικού Γραμματέα του IMO

30/03/2023

Υποψηφιότητα διαφορετική από εκείνη της Τουρκίας πρόκειται να υποστηρίξει η Κύπρος στις εκλογές για τη Γενική Γραμματεία του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού.

Οπως δήλωσε ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδουλίδης, ερωτηθείς σχετικά, «να τελειώσουν οι υποψηφιότητές, έχουμε ξεκάθαρα το πού θα κινηθούμε, εννοώ σε μια από τις υποψηφιότητες που έχουν ήδη υποβληθεί, όχι την υποψηφιότητα από πλευράς Τουρκίας.

«Είναι η Τουρκία που δεν αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και όχι η Κυπριακή Δημοκρατία την Τουρκία»

Όχι διότι έχουμε την οποιαδήποτε ‘αλλεργία’ – θέλω να το ξεκαθαρίσω, μακάρι τα δεδομένα να ήταν διαφορετικά, να μπορούσαμε και εμείς να υποστηρίξουμε ή να δεχτούμε υποστήριξη από πλευράς Τουρκίας.

Αλλά ειδικότερα στον τομέα της ναυτιλίας, λαμβάνοντας υπόψη ότι από το 1987 δεν επιτρέπεται στα πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να προσεγγίζουν τους τουρκικούς λιμένες – βλέπουμε ακόμα και αυτή τη στιγμή την Τουρκία να εκμεταλλεύεται την κρίση στην Ουκρανία με αφορμή τη ρωσική εισβολή, να μην επιτρέπει σε πλοία που φέρουν την κυπριακή σημαία να συμμετέχουν – αντιλαμβάνεστε ότι για μας μια τέτοια επιλογή είναι εκτός συζήτησης».

Το «ναι» της Ελλάδας

Σημειώνεται ότι σε δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Δένδια μετά το πέρας της συνάντησής του με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu, στο περιθώριο της Διεθνούς Διάσκεψης Δωρητών για την Τουρκία και τη Συρία (Βρυξέλλες, 20.03.2023), ο Νίκος Δένδιας δήλωσε:

«Μόλις ολοκληρώσαμε μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση με τον φίλο μου, τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, Mevlüt Çavuşoğlu, λίγο πριν από τη Διάσκεψη των Δωρητών για τη στήριξη του λαού της Τουρκίας και της Συρίας, στην οποία θα μεταβούμε μαζί αμέσως μετά.

Είχα την ευκαιρία να ευχαριστήσω τον Mevlüt, γιατί ήταν ο πρώτος υπουργός που μου τηλεφώνησε μετά την τραγωδία στα Τέμπη και μου εξέφρασε τα συλλυπητήριά του, τα συλλυπητήρια του προέδρου Ερντογάν, αλλά προσέφερε και βοήθεια, αν χρειαστεί.

Είχα επίσης την ευκαιρία να τον ευχαριστήσω για τον κρατούμενο στις τουρκικές φυλακές που η Τουρκική Δημοκρατία εξέδωσε στην Ελλάδα για να παραστεί στην κηδεία του γιου του, μετά την τραγωδία στα Τέμπη.

Ευχαρίστησα τον Mevlüt επίσης, για την πολύ σημαντική ανακοίνωσή του ότι η Τουρκική Δημοκρατία θα υποστηρίξει και θα ψηφίσει την Ελλάδα στην εκστρατεία της για μια μη μόνιμη θέση στο Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-26.

Είχα επίσης την ευκαιρία να ενημερώσω τον συνάδελφό μου ότι η Ελλάδα θα υποστηρίξει την τουρκική υποψηφιότητα για τη θέση του Γενικού Γραμματέα του Διεθνούς Ναυτιλιακού Οργανισμού (IMO).

Και πάλι, αγαπητέ Mevlüt, ήταν μεγάλη μου χαρά που σε είδα και ελπίζω να ξανασυναντηθούμε σύντομα»

#ΚΥΠΡΟΣ #ΕΛΛΑΔΑ #ΤΟΥΡΚΙΑ #ΙΜΟ

 

 

​ 

 

Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Μπαλάσκας για παραβατικότητα Ρομά: «Θα τους πάμε “αίμα” – Θα μπουν ΟΠΚΕ και ΕΚΑΜ μέσα στα σπιτάκια τους…»

Ο αστυνομικός αναλυτής, Σταύρος Μπαλάσκας και ο ποινικολόγος Θεόδωρος Καραγιάννης, μιλούν στο «Σήμερα» για την έφοδο της Αστυνομίας σε καταυλισμούς των Ρομά στη Δυτική Αττική.…

Άνδρας περπατούσε ολόγυμνος στη λεωφόρο Κηφισού -Έκπληκτοι οι οδηγοί [βίντεο]

Μάρτυρες σε ένα περίεργο θέαμα έγιναν οι οδηγοί που έπρεπε να περάσουν από τον Κηφισό στο ύψος της Λαχαναγοράς, όπου ένας άντρας εθεάθη να περπατάει… γυμνός. Έκπληκτοι οι οδηγοί των αυτοκινήτων έβλεπαν έναν άνδρα να κινείται γυμνός σε έναν από τους πιο πολυσύχναστους δρόμους της Αττικής. Περπατούσε χωρίς να φορά…

Βίντεο-σοκ δείχνει τον άγριο ξυλοδαρμό της 14χρονης στη Γλυφάδα

Σοκ και έντονο προβληματισμό έχει προκαλέσει η υπόθεση ξυλοδαρμού της 14χρονης μαθήτριας στη Γλυφάδα. Όπως κατήγγειλε η ίδια συνοδεία του πατέρα της, υποβάλλοντας μήνυση στο ΑΤ Γλυφάδας, το περασμένο Σάββατο το βράδυ στο κέντρο της Γλυφάδας, σε σημείο που είχαν μαζευτεί πολλά παιδιά της ηλικίας της, αρχικά δέχθηκε επίθεση από…