Η υιοθέτηση μιας διατροφής με βάση τα φυτά δεν είναι πάντα ασφαλής για την υγεία σας. Η ποιότητα είναι ο παράγοντας «κλειδί» για να αποφύγετε τον κίνδυνο.
Δίαιτες, σύμφωνα με το news4health, που αποτελούνται από υψηλής ποιότητας —αλλά όχι χαμηλής ποιότητας— τρόφιμα φυτικής προέλευσης και χαμηλότερη πρόσληψη ζωικών προϊόντων μπορεί να μειώσουν τους κινδύνους για καρκίνο, καρδιακές παθήσεις και πρόωρο θάνατο, σύμφωνα με νέα έρευνα.
Τι έδειξε η έρευνα
Η προοπτική μελέτη κοόρτης χρησιμοποίησε δεδομένα από περισσότερους από 120.000 ενήλικες μέσης ηλικίας που παρακολουθήθηκαν για περισσότερα από 10 χρόνια στη Biobank του Ηνωμένου Βασιλείου.ου Βασιλείου.
Όσοι κατανάλωναν μια υγιεινή διατροφή με βάση τα φυτά – με υψηλότερες ποσότητες τροφών όπως φρούτα, λαχανικά, όσπρια, δημητριακά ολικής αλέσεως και ξηρούς καρπούς – και χαμηλότερη πρόσληψη ζωικών προϊόντων, ροφημάτων με ζάχαρη και επεξεργασμένων δημητριακών είχαν 16% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου κατά τη διάρκεια της παρακολούθησης σε σύγκριση με εκείνα με τη χαμηλότερη πρόσληψη υγιεινών φυτικών τροφίμων.
«Δεν δημιουργούνται όλες οι φυτικές δίαιτες εξίσου. Τα δεδομένα μας παρέχουν στοιχεία που υποστηρίζουν την ιδέα ότι για οφέλη για την υγεία οι φυτικές πηγές πρέπει να είναι δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα και λαχανικά, όσπρια, ξηροί καρποί κ.λπ., αντί για επεξεργασμένα φυτικά τρόφιμα», είπε ο συν-συγγραφέας της μελέτης Aedín Cassidy, PhD, της Σχολής Βιολογικών Επιστημών του Πανεπιστημίου Queen’s, στο Μπέλφαστ, Βόρεια Ιρλανδία, στο Medscape Medical News.
Και πρόσθεσε: «Δεν χρειάζεται απαραίτητα να αλλάξουμε ριζικά τη διατροφή σε vegan ή χορτοφαγικά σχήματα, αλλά μάλλον να αλλάξουμε τις αναλογίες στο πιάτο για να ενσωματώσουμε πιο υγιεινά φυτικά τρόφιμα, ψάρια και πιο άπαχα κομμάτια κρέατος στη συνήθη διατροφή μας. έχουν οφέλη τόσο για την ατομική υγεία όσο και για την υγεία του πλανήτη».
Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν διαδικτυακά στις 28 Μαρτίου στο JAMA Network Open από την Alysha S. Thompson, MSc, επίσης στο Queen’s University, και τους συνεργάτες της.
Φυτικές δίαιτες υψηλής έναντι χαμηλής ποιότητας
Η UK Biobank είναι μια πληθυσμιακή, προοπτική μελέτη που περιελάμβανε περισσότερους από 500.000 συμμετέχοντες ηλικίας 40-69 ετών κατά τη στιγμή της πρόσληψης μεταξύ 2006 και 2010 σε 22 κέντρα στην Αγγλία, τη Σκωτία και την Ουαλία.
Η τρέχουσα μελέτη περιελάμβανε 126.395 άτομα. λίγο πάνω από το ήμισυ (55,9%) είναι γυναίκες.
Τα δεδομένα πρόσληψης τροφής συλλέχθηκαν για τουλάχιστον δύο 24ωρες περιόδους για να δημιουργηθούν δείκτες «υγιεινής» και «ανθυγιεινής» φυτικής διατροφής (PDIs).
Αυτές περιελάμβαναν 17 ομάδες τροφίμων: δημητριακά ολικής αλέσεως, φρούτα, λαχανικά, ξηρούς καρπούς, όσπρια και εναλλακτικές πρωτεΐνες για χορτοφάγους, τσάι και καφέ, χυμούς φρούτων, επεξεργασμένα δημητριακά, πατάτες, ποτά με ζάχαρη, γλυκά και επιδόρπια, ζωικό λίπος, γαλακτοκομικά, αυγά, ψάρια ή θαλασσινά, κρέας και διάφορα τρόφιμα ζωικής προέλευσης. Δεν υπήρχαν διαθέσιμα στοιχεία για τα λάδια.
Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις