Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να βελτιώσει τη σωματική και ψυχική μας ευεξία και είναι επίσης μια μορφή άσκησης που μόνο κάλο μπορεί να κάνει στον οργανισμό.
Έρευνες έχουν δείξει ότι το σεξ έχει πολλά σωματικά και ψυχολογικά οφέλη για την υγεία. Μπορείς να νιώσετε αυτές τις επιδράσεις μέσω του σεξ με σύντροφο ή του αυνανισμού.
Ακόμα και απλές, οικείες συμπεριφορές όπως το κράτημα του χεριού ή η αγκαλιά μπορούν να βελτιώσουν την ψυχική ευεξία. Υπάρχουν όμως ακόμα περισσότερα οφέλη από τη σεξουαλική δραστηριότητα, τους οργασμούς και την οικειότητα που ίσως να μην έχεις καν σκεφτεί.
Το σεξ μπορεί να μειώσει το στρες και το άγχος
Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να έχει «θετικές και υγιείς» επιπτώσεις στην ψυχολογική ευεξία, μειώνοντας τα συμπτώματα του στρες, του άγχους και της κατάθλιψης, σύμφωνα με μια μελέτη του Οκτωβρίου 2020 που δημοσιεύθηκε στο Journal of Sexual Medicine.
Η μελέτη διαπίστωσε ότι το σεξ είχε προστατευτική επίδραση έναντι του άγχους και των διαταραχών της διάθεσης που σχετίζονται με την καραντίνα κατά τη διάρκεια του COVID-19.
Οι οικείες συμπεριφορές -συμπεριλαμβανομένων των χειραψιών, των αγκαλιών και των φιλιών- μπορούν επίσης να μειώσουν τα επίπεδα της κορτιζόλης (της ορμόνης του στρες), σύμφωνα με μια μελέτη του Ιανουαρίου 2019 σε ζευγάρια που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Psychosomatic Medicine.
Το σεξ μπορεί να βελτιώσει τον ύπνο
Τόσο οι οργασμοί με σύντροφο όσο και κατά τη διάρκεια του αυνανισμού συσχετίστηκαν με την αντίληψη καλύτερου ύπνου σε μια μελέτη του Μαρτίου 2019 με 778 συμμετέχοντες που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Frontiers in Public Health. Η δημοσίευση υποδεικνύει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να σε βοηθήσει να κοιμηθείς και μαλίστα καλύτερα.
Άλλες έρευνες διαπίστωσαν συσχέτιση μεταξύ κακού ύπνου -συγκεκριμένα της σοβαρότητας της αϋπνίας- και της σεξουαλικής λειτουργίας. Ωστόσο, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Σεπτέμβριο του 2018 στο Journal of Psychosomatic Research δεν μπόρεσε να προσδιορίσει αν η διαταραχή του ύπνου οδηγεί σε προβλήματα σεξουαλικής λειτουργίας ή αν συμβαίνει το αντίθετο.
Το σεξ είναι μια μορφή άσκησης
Η σεξουαλική επαφή μπορεί να είναι μια μέτριας έντασης σωματική δραστηριότητα, εφάμιλλη του τζόκινγκ ή της χαλαρής κολύμβησης, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Φεβρουαρίου του 2022 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Archives of Sexual Behavior. Οι μέσοι καρδιακοί παλμοί κατά τη διάρκεια της συνουσίας κυμαίνονταν από περίπου 90-130 παλμούς ανά λεπτό και έφταναν σχεδόν τους 170.
Οι αριθμοί αυτοί μπορεί να ποικίλλουν ανάλογα με τη σεξουαλική θέση, την κατάσταση της υγείας και το σεξ. Αλλά το συμπέρασμα της ανασκόπησης ήταν: «Η σεξουαλική επαφή μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στη σωματική υγεία και μπορεί να θεωρηθεί ως μια μορφή σωματικής δραστηριότητας».
Μπορεί να έχεις ακούσει ότι το σεξ μπορεί να επηρεάσει την προπόνησή την επόμενη μέρα για αυτό και οι αθλητές μερικές φορές απέχουν πριν από σημαντικούς αγώνες. Αλλά μια μελέτη του Ιανουαρίου 2019 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sexual Medicine δεν διαπίστωσε σημαντικές διαφορές στην απόδοση της σωματικής άσκησης μεταξύ των ατόμων που είχαν σεξουαλική επαφή το προηγούμενο βράδυ και εκείνων που δεν είχαν.
Το σεξ μπορεί να αυξήσει την οικειότητα και το δέσιμο
Έρευνες έχουν δείξει ότι το σεξ μπορεί να οδηγήσει σε αυξημένη αγάπη, εμπιστοσύνη και οικειότητα στις σχέσεις, σύμφωνα με μια ανασκόπηση του Νοεμβρίου 2020 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Sexual Medicine Reviews. Οι άνθρωποι μπορούν επίσης να γίνουν καλύτεροι στον εντοπισμό και την έκφραση των συναισθημάτων τους.
Οι οργασμοί απελευθερώνουν ωκυτοκίνη, μια ορμόνη που προάγει τον κοινωνικό δεσμό, σύμφωνα με ανασκόπηση του Σεπτεμβρίου 2017 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Current Topics in Behavioral Neurosciences, με αποτέλεσμα να μπορείς να νιώσεις πιο κοντά στο σύντροφό σου όταν έχεις μια υπέροχη εμπειρία μαζί του.
Η σεξουαλική δραστηριότητα μπορεί να προστατεύει τη νόηση
Έρευνες έχουν δείξει ότι η σεξουαλική δραστηριότητα σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας συσχετίστηκε με καλύτερες επιδόσεις σε ορισμένα γνωστικά τεστ. Μια μελέτη του Ιανουαρίου 2016 που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Age and Ageing διαπίστωσε ότι τα άτομα ηλικίας 50-89 ετών που είχαν σεξουαλική δραστηριότητα είχαν καλύτερες επιδόσεις σε τεστ μνήμης και εκτελεστικής λειτουργίας -δεξιότητες όπως η λήψη αποφάσεων, η ευέλικτη σκέψη και ο αυτοέλεγχος-.
Οι συγγραφείς υπέθεσαν ότι αυτό μπορεί να οφείλεται στην απελευθέρωση ντοπαμίνης κατά τη διάρκεια της συνουσίας – μιας ορμόνης που έχει αποδειχθεί ότι βελτιώνει τις διαδικασίες σκέψης.
Μια άλλη εργασία, που δημοσιεύθηκε τον Ιούνιο του 2017 στο περιοδικό Journals of Gerontology: Series B, επανέλαβε τη μελέτη του 2016 με άτομα ηλικίας 50-83 ετών. Διαπίστωσε επίσης συσχέτιση μεταξύ σεξουαλικής δραστηριότητας και υψηλότερων βαθμολογιών σε τεστ γνωστικής λειτουργίας.
Πηγή: TheIssue.gr
Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις