Τις τελευταίες δεκαετίες δεκάδες μελέτες έχουν αμφισβητηθεί ή έχουν βγει αληθινές για το πώς μας επηρεάζει το αλκοόλ και πόσο πρέπει να πίνουμε.
Ο καθηγητής David Nutt, πρόεδρος του Drug Science, που ερευνά θέματα που έχουν να κάνουν με τη χρήση ναρκωτικών και αλκοόλ υπογραμμίζει ότι, «οι περισσότεροι άνθρωποι, την πρώτη φορά που πίνουν, το βρίσκουν απαίσιο, αλλά, τελικά, πολλές φορές συνδέουν τη μυρωδιά και τη γεύση του αγαπημένου τους ποτού με την επίδραση στον εγκέφαλο και την ευχαρίστηση που έρχεται…μετά».
Η πρώτη… γουλιά
Από το στόμα και τον οισοφάγο, το υγρό κινείται προς το στομάχι σας, όπου περίπου το 20% απορροφάται μέσω του βλεννογόνου του στομάχου.
Το υπόλοιπο απορροφάται μόλις φτάσει στο λεπτό έντερο, ενώ όλο αυτό καταλήγει τελικά στην κυκλοφορία του αίματός σας.
Η τροφή μπορεί να λειτουργήσει σαν «σφουγγάρι» και να επιβραδύνει την απορρόφηση του αλκοόλ. Για παράδειγμα, αν πίνετε με άδειο στομάχι, το αλκοόλ επιδρά πολύ πιο γρήγορα. Λίγα λεπτά μετά την πρώτη σας γουλιά, μόλις φτάσει στην κυκλοφορία του αίματος και στον εγκέφαλο.
Τα αιμοφόρα αγγεία «ανοίγουν», γεγονός που μπορεί να σας κάνει να αρχίσετε να αισθάνεστε λίγο αναψοκοκκινισμένοι, αρχίζετε να αισθάνεστε λίγο χαλαροί γύρω από το σαγόνι και στη συνέχεια αρχίζετε να αισθάνεστε πιο κοινωνικοί και ευχάριστοι.
Η συνέχεια..
Καθώς συνεχίζετε να πίνετε, η ντοπαμίνη μπαίνει σε λειτουργία. Αυτή είναι η ορμόνη που συχνά συνδέεται με την ορμή να κάνουμε πράγματα, που είτε θέλουμε να κάνουμε είτε όχι.
Επιπρόσθετα, το αλκοόλ απελευθερώνει ενδορφίνες, οι οποίες είναι τα φυσικά οπιούχα του εγκεφάλου – και είναι επίσης εθιστικά, απενεργοποιώντας την αίσθηση του ελέγχου, ώστε να πίνεις περισσότερο απ’ ό,τι σχεδίαζες.
Πώς επηρεάζει τον εγκέφαλο
Το αλκοόλ επηρεάζει τον προμετωπιαίο φλοιό, ο οποίος επηρεάζει κυρίως τον γνωστικό έλεγχο, την παρορμητική συμπεριφορά και το κέντρο μνήμης του εγκεφάλου. Αυτό σημαίνει ότι η κρίση σας εξασθενεί και η κίνηση διαταράσσεται.
Αν πίνετε πάρα πολύ, το συκώτι σας αρχίζει να αισθάνεται την πίεση.
«Κατά μέσο όρο, το συκώτι μπορεί να μεταβολίσει, ή να διασπάσει, μόνο ένα μικρό ποτήρι κρασί», λέει η διατροφολόγος Hannah Macey.
«Όταν καταναλώνεται περισσότερο από αυτό, το συκώτι σας αδυνατεί να το αντιμετωπίσει και έτσι αρχίζει να στέλνει το αλκοόλ στην καρδιά. Αυτό οδηγεί σε πτώση της αρτηριακής πίεσης, ενώ αίμα διοχετεύεται μετά στους πνεύμονες».
Το επόμενο πρωί
Η αφυδάτωση είναι συχνό φαινόμενο. Αλλά το αλκοόλ μπορεί επίσης να ερεθίσει το βλεννογόνο του στομάχου, προκαλώντας ενδεχομένως διάρροια, εμετό και ανισορροπία των ηλεκτρολυτών, συμπεριλαμβανομένου του νατρίου, του καλίου και του μαγνησίου, που χρειάζεται ο οργανισμός για να λειτουργεί καλά.
Μαζί με τη διαστολή των αιμοφόρων αγγείων στον εγκέφαλο, όλα αυτά μπορούν να προκαλέσουν έντονο πονοκέφαλο.
Η λύση; Είναι όλα όσα ξέρετε ότι πρέπει να κάνετε, αλλά δεν κάνετε:
φάτε πριν αρχίσετε να πίνετε για να επιβραδύνετε την απορρόφηση του αλκοόλ στο αίμα και πιείτε άφθονο νερό πριν, κατά τη διάρκεια και μετά το ποτό. Όσον αφορά το φαγητό, η πρωτεΐνη χωνεύεται αργά, αφήνοντας σας να αισθάνεστε χορτάτοι για περισσότερο χρόνο.
Τα καλά νέα είναι ότι το αλκοόλ δεν φαίνεται να επηρεάζει πολύ την απόδοσή σας στο γυμναστήριο – εφόσον δεν στοχεύετε ειδικά στην αύξηση της μυϊκής μάζας.
Αν δεν θέλετε να το «εγκαταλείψετε» εντελώς, ίσως το κόλπο είναι να εξισορροπήσετε τους (σχετικά) μικρούς κινδύνους για την υγεία από τη χαμηλή κατανάλωση με το γεγονός ότι ένα ποτήρι κόκκινο με μερικούς φίλους παραμένει πολύ πιο ωραίο από τους άλλους κινδύνους για την υγεία στους οποίους εκθέτουμε συστηματικά.
«Το αλκοόλ είναι το καλύτερο φάρμακο για να γίνουμε περισσότερο κοινωνικοί», λένε οι ειδικοί.
«Αλλά, το πρόβλημα είναι ότι περίπου το 10-15% των ανθρώπων δυσκολεύονται πραγματικά να ελέγξουν το ποτό και αρκετοί πίνουν περισσότερο από όσο θα έπρεπε χωρίς να το γνωρίζουν».
Συμβουλή…
Πρώτον, θα πρέπει να έχετε επίγνωση του πόσο πίνετε, με τον ίδιο τρόπο που έχετε επίγνωση του βάρους. Επίσης πρέπει να προσπαθείτε να το μειώσετε.
Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις