Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται ο σερβικός στρατός μετά την απόπειρα της Πρίστινα να εγκαταστήσει Αλβανούς δημάρχους σε πόλεις με σερβικό πληθυσμό στο βόρειο Κόσοβο.
Ο πρόεδρος της Σερβίας, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, έθεσε τον στρατό της χώρας σε πλήρη ετοιμότητα και διέταξε να μετακινηθούν πιο κοντά στα σύνορα με το Κοσσυφοπέδιο, όπως μετέδωσε την Παρασκευή το πρακτορείο ειδήσεων Tanjug.
Οι εντολές του Βούτσιτς ήρθαν την ώρα που Σέρβοι στο δήμο Ζβέκαν του βόρειου Κοσσυφοπεδίου συγκρούονταν με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου, η οποία προσπαθούσε να βοηθήσει τον νεοεκλεγέντα αλβανικής καταγωγής δήμαρχο να εισέλθει στο γραφείο του.
Η τοπική ψηφοφορία είχε μποϊκοταριστεί από τους Σέρβους που αποτελούν την πλειοψηφία στην περιοχή.
Τα τοπικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι η αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου έριξε δακρυγόνα κατά του πλήθους που είχε συγκεντρωθεί μπροστά από το κτίριο του δήμου.
Όλα ξεκίνησαν, σύμφωνα με το Reuters, όταν Αλβανοί δήμαρχοι του Κοσσυφοπεδίου ορκίστηκαν να ηγηθούν των περιοχών με σερβική πλειοψηφία στο Βορρά.
Serbia president puts military on combat alert, orders army to move closer to Kosovo border https://t.co/CMnih9fdqN
— Apex (@Apex_WW) May 26, 2023
Συγκεκριμένα, τρεις Αλβανοί δήμαρχοι ορκίστηκαν στις 25 Μαΐου σε δήμους με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο Κοσσυφοπέδιο, όπου οι Σέρβοι μποϊκοτάρισαν τις επαναληπτικές εκλογές λόγω της διασυνοριακής διαμάχης μεταξύ Πρίστινας και Βελιγραδίου.
Σημειώνεται πώς ο Βούτσιτς έχει ορκιστεί να μην αναγνωρίσει ποτέ την ανεξαρτησία του Κοσσυφοπεδίου και οι συνομιλίες για την εξομάλυνση με τη μεσολάβηση της Δύσης προχωρούν με αργούς ρυθμούς.
Έκαψαν αυτοκίνητο της αστυνομίας
Ένα αυτοκίνητο της αστυνομίας πυρπολήθηκε, δήλωσε δημοσιογράφος του Reuters.
Ενώ έγινε αναφορά για τέσσερις τραυματίες. Ταυτόχρονα, δήλωσε ότι πολλά οχήματα από την ειρηνευτική αποστολή του ΝΑΤΟ στο Κοσσυφοπέδιο έφτασαν στο κέντρο του Ζβέκαν.
Οι Σέρβοι που ζουν στη βόρεια περιοχή του Κοσσυφοπεδίου δεν αποδέχονται την ανακήρυξη της ανεξαρτησίας του Κοσσυφοπεδίου από τη Σερβία το 2008, σχεδόν μια δεκαετία μετά το τέλος του πολέμου εκεί, και εξακολουθούν να θεωρούν το Βελιγράδι ως πρωτεύουσά τους.
Οι Αλβανοί αποτελούν περισσότερο από το 90% του πληθυσμού του Κοσσυφοπεδίου, ενώ οι Σέρβοι αποτελούν την πλειοψηφία μόνο στη βόρεια περιοχή.
Το υποστηριζόμενο από τη Δύση σχέδιο που συμφωνήθηκε προφορικά από τις κυβερνήσεις του Κοσσυφοπεδίου και της Σερβίας τον Μάρτιο είχε ως στόχο την αποκλιμάκωση των εντάσεων με την παραχώρηση μεγαλύτερης αυτονομίας στους τοπικούς Σέρβους, με την κυβέρνηση της Πρίστινα να διατηρεί την απόλυτη εξουσία.
Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις