Πώς θα βάλετε «τέλος» στην ακμή, πότε αφήνει ουλές στο πρόσωπο

07/06/2023

Σε ποιες περιπτώσεις η ακμή αφήνει ουλές στο πρόσωπο; Yπάρχουν θεραπείες οι οποίες μπορούν να τις αντιμετωπίσουν και να δώσουν αυτοπεποίθηση στα άτομα που υποφέρουν. 

 

H ακμή είναι μια φλεγμονώδης διαταραχή των σμηγματογόνων αδένων και του θυλάκου της τρίχας, η οποία ταλαιπωρεί πάρα πολλούς ανθρώπους παγκοσμίως, κυρίως εφήβους και των δύο φύλων. Είναι μία από τις πιο κοινές δερματολογικές διαταραχές και θεωρείται χρόνια νόσος που προκαλεί πολύ συχνά ουλές στο σώμα και το πρόσωπο των πασχόντων, επιβαρύνοντας την ψυχολογία τους.

«Σύμφωνα με το Εθνικό Ινστιτούτο Υγείας της Αμερικής (NIH), περίπου το 80% των ατόμων μεταξύ των ηλικιών 11 ως 30, θα εμφανίσουν κάποια στιγμή έξαρση ακμής. Αν και συνηθέστερα η ακμή υποχωρεί μέχρι την ηλικία των 30, υπάρχουν περιπτώσεις που μπορεί να επιμένει ακόμη και μέχρι τα 40 ή 50 χρόνια, και το 20% των ατόμων που προσβάλλονται, να αναπτύξει σοβαρή ακμή που δημιουργεί ουλές.

Ωστόσο, υπάρχουν θεραπείες οι οποίες μπορούν να τις αντιμετωπίσουν και να δώσουν αυτοπεποίθηση στα άτομα που υποφέρουν», τονίζει o κ. Κωνσταντίνος Μηλεούνης Διευθυντής Δερματολόγος στο Metropolitan Hospital, ο οποίος και απαντά στα συχνότερα ερωτήματα που απασχολούν τους πάσχοντες:

Σε ποιες περιπτώσεις η ακμή αφήνει ουλές στο πρόσωπο;

«Όταν η ακμή είναι κυστική, εμφανίζονται κύστες γεμάτες πύον, βαθιά κάτω από το δέρμα. Σε αυτήν την περίπτωση, οι πόροι του δέρματος μπορεί να φράξουν από την υπερβολική λιπαρότητα και τη συγκέντρωση των νεκρών κυττάρων, καθώς βακτήρια εισέρχονται στους πόρους του δέρματος και αναμιγνύονται με το σμήγμα, οδηγώντας σε εξάρσεις ακμής, με μολυσμένα, ερυθρά, διογκωμένα ογκίδια, με μαλακή ή σκληρή σύσταση, τα οποία πονούν και όταν τα πιέσουμε εκκρίνουν το έλαιο-πυώδες περιεχόμενο τους. Πολλές από αυτές επικοινωνούν μεταξύ τους με σήραγγες και δημιουργούν αποστήματα. Επιπλέον, κατά την ρήξη των κύστεων, μπορεί να δημιουργηθούν ουλές», εξηγεί ο ιατρός.

Ως πάθηση, τείνει να εμφανίζεται σε άτομα με λιπαρό δέρμα, έφηβους, γυναίκες και ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας με ορμονικές διαταραχές και συνήθως βελτιώνεται με την ηλικία.

Σε ποιες περιοχές σχηματίζονται οι κύστες ακμής;

Οι εξάρσεις κυστικής ακμής μπορούν να καλύψουν μεγάλες περιοχές του δέρματος και συχνότερα στο πρόσωπο, όπου υπάρχουν πολλοί σμηγματογόνοι αδένες. Αλλά οι κύστες ακμής, μπορεί επίσης να εμφανιστούν και σε άλλες περιοχές του σώματος, όπως:

Στήθος

Πλάτη

Λαιμός

Ώμος

Χέρια (στο επάνω μέρος)

Γλουτοί

Πίσω από τα αυτιά

Διαβάστε περισσότερα στο news4health.gr

#ΑΚΜΗ #ΥΓΕΙΑ #ΥΓΙΕΙΝΗ #ΕΦΗΒΕΙΑ

 

 

​ 

 

Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Παναθηναϊκός: Η σύζυγος του Τσεντί Οσμάν με τους εκατομμύρια followers και τη χρυσή καριέρα στην τουρκική τηλεόραση

Ο Τσεντί Οσμάν είναι το νέο απόκτημα του Πανθηναϊκού AKTOR και από χθες το βράδυ βρίσκεται στην Αθήνα δηλώνοντας ενθουσιασμένος για τη νέα σελίδα στην καριέρα του. Ο 29χρονος, ο οποίος έχει γεννηθεί στην Oχρίδα της Βόρειας Μακεδονίας ξεκίνησε από πολύ μικρός να ασχολείται με το μπάσκετ. Πρώτος σημαντικός σταθμός…

Ά. Πορτοσάλτε για Στ. Κασσελάκη: «Ήρθε με το μαγιό και το σκαρπίνι, πήρε ένα κόμμα και το κόμμα τον πέταξε έξω»

Άρης Πορτοσάλτε και Βαγγέλης Παπαδημητρίου σχολιάζουν τα μέτρα της ΔΕΘ, όπως ανακοινώθηκαν από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και την απόφαση του ΣΥΡΙΖΑ για την πραγματοποίηση εκλογής προέδρου μετά από σχετική πρόταση μομφής.…