Ανεβάζει τους τόνους η Τουρκία στην Κύπρο: «Η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών ήταν απαράδεκτη»

19/08/2023

«Η επέμβαση των Ηνωμένων Εθνών ήταν απαράδεκτη και επιδεικνύει μεροληψία εις βάρος των Τουρκοκυπρίων», τονίζει σε ανακοίνωση το ΥΠΕΞ της Τουρκίας.

«Θεωρούμε απαράδεκτη και καταδικάζουμε απερίφραστα τη φυσική επέμβαση που πραγματοποίησαν χθες (18/08) οι στρατιώτες της ειρηνευτικής δύναμης των Ηνωμένων Εθνών (UNPROFOR), προκειμένου να εμποδίσουν την κατασκευή του δρόμου Pile–Yiğitler στο κυρίαρχο έδαφος της “Τουρκικής Δημοκρατίας της Βόρειας Κύπρου”. Υποστηρίζουμε πλήρως τη δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών της “ΤΔΒΚ” και τη δικαιολογημένη αντίδραση των αρχών της», αναφέρεται χαρακτηριστικά. 

«Η στάση που επέδειξαν τα Ηνωμένα Έθνη σχετικά με τον δρόμο Pile–Yiğitler, ο οποίος είναι ένα ανθρωπιστικό έργο που αποσκοπεί στη διευκόλυνση της άμεσης πρόσβασης των πολιτών της “ΤΔΒΚ” στο χωριό Πίλε στην πατρίδα τους και οι επακόλουθες τοποθετήσεις των Ηνωμένων Εθνών, δε συνάδουν με την αμερόληπτη στάση που η ειρηνευτική δύναμη είναι υποχρεωμένη να προβάλλει στο νησί.

Από τη μία πλευρά, η ειρηνευτική δύναμη του Οργανισμού έπαιξε σημαντικό ρόλο στην κλιμάκωση της έντασης στο πλαίσιο του έργου κατασκευής του δρόμου, το οποίο άρχισε ειρηνικά και από την άλλη, παρουσιάστηκε ως θύμα στα επεισόδια στο πεδίο. Στην πραγματικότητα, η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών υποτίθεται ότι συμβάλλει στην επίλυση των ανθρωπιστικών αναγκών στο νησί.

Παρόλ’ αυτά, δεν εξηγείται η στάση του Οργανισμού, ο οποίος εδώ και χρόνια κλείνει τα μάτια στα τετελεσμένα γεγονότα της ΕΔΝΚ στη “Νεκρή Ζώνη”, ενώ παράλληλα, εμποδίζει τους Τουρκοκύπριους να ικανοποιήσουν τις νόμιμες ανθρωπιστικές τους ανάγκες. Αυτή η κατάσταση καταδεικνύει ξεκάθαρα ότι ο Οργανισμός δεν εκπληρώνει τα βασικά του καθήκοντα και λειτουργίες, όπως η ισότιμη προσέγγιση των δύο πλευρών στο νησί και η εξεύρεση λύσεων στις διαφορές.

Μετά τα χθεσινά γεγονότα, τα Ηνωμένα Έθνη και η ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να καταβάλουν εντατική προσπάθεια το επόμενο διάστημα, ώστε να μην χάσουν εντελώς την εμπιστοσύνη των αρχών και του λαού της “ΤΔΒΚ”. Ως εγγυητικό κράτος, καλούμε την ειρηνευτική δύναμη να απέχει από ενέργειες και συζητήσεις που θα “έριχναν” σκιά στην αποστολή στην Κύπρο, την οποία εκτελεί εδώ και σχεδόν 60 χρόνια, να αντιμετωπίζει ισότιμα τις δύο πλευρές στην Κύπρο και να σέβεται την κυριαρχία και την εδαφική ακεραιότητα της “ΤΔΒΚ”» τονίζεται στην ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών της Τουρκίας.

{https://twitter.com/MFATurkiye/status/1692948627499438443?s=20}

#ΤΟΥΡΚΙΑ #ΚΥΠΡΟΣ #ΟΗΕ #ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΑ #ΤΟΥΡΚΟΚΥΠΡΙΟΙ

 

 

​ 

 

Ειδήσεις τώρα 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Στο Ναύπλιο το Tour du Péloponnèse 2024

Εβδομήντα αυτοκίνητα από 20 χώρες που συμμετέχουν φέτος στο Tour du Peloponnese 2024, καλούνται να διανύσουν με τ΄αυτοκίνητα – αντίκες 1200 χιλιόμετρα, σε διάστημα 10 ημερών με τελικό προορισμό το Λουτράκι. Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ Γιάννης Καράμπελας Αλυτάρχης Tour du Peloponnese 2024…

Η Ελληνίδα δασκάλα που διακρίθηκε ανάμεσα στις 20 ομορφότερες γυναίκες του κόσμου

Η Κωνσταντίνα Σωτηρίου, μια 25χρονη Ελληνίδα δασκάλα, κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα στις 20 ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο. Η 25χρονη συμμετείχε στον διαγωνισμό Miss Cosmo International 2024 που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ho Chi Min του Βιετνάμ. Η ίδια είχε προετοιμαστεί εντατικά για τον διαγωνισμό για μήνες στο Πουέρτο Ρίκο, εκπαιδευόμενη από…

Αποκάλυψη-σοκ για τον stalker της Πάολα: «Πίστευε πως το παιδί μου είναι δικό του» (vid)

Ο stalker είναι ένα άτομο που παρενοχλεί το θύμα του με διάφορες μεθόδους και σε τέτοιο βαθμό, που του προκαλεί φόβο και ανησυχία. Σε ακραίες περιπτώσεις, το θύμα μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει ακόμα και την καθημερινότητά του. Θυμίζουμε άλλωστε και την πρόσφατη ανάλογη περιπέτεια του Γιάννη Πλούταρχου. Η Πάολα…