Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή της Νότιας Κορέας, στρατιώτες άρχισαν να αποχωρούν από το κτίριο.
Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Νότια Κορέα, μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας, Γιουν Σουκ Γέολ να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Λίγο αργότερα, η Βουλή ψήφισε την άρση του στρατιωτικού νόμου, ενώ έξω από το κτίριο έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες πολίτες.
Το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας προβλέπει ότι αν η πλειοψηφία της Βουλής ζητήσει την άρση του στρατιωτικού νόμου, τότε ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να συμμορφωθεί. Μετά την ψηφοφορία, στρατιώτες άρχισαν να αποχωρούν από το κεντρικό κτίριο του κοινοβουλίου.
Μετά το αιφνιδιαστικό διάγγελμα του προέδρου της Νότιας Κορέας, ο στρατός ανακοίνωσε την αναστολή κάθε κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, ενώ η αστυνομία απέκλεισε το κτίριο της Βουλής.
Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media κατέγραψαν την εισβολή του στρατού στη Βουλή. Άλλες εικόνες έδειχναν οχήματα των ενόπλων δυνάμεων στον δρόμο και ελικόπτερα πάνω από το κτίριο της Βουλής.
{https://x.com/clashreport/status/1863963418379563198}
{https://x.com/clashreport/status/1863963032465895445}
Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, στην οποία εγκρίθηκε ψήφισμα που ζητά την άρση του στρατιωτικού νόμου, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε στρατιώτες να αποχωρούν από το κτίριο.
Δείτε live εικόνα
Έξω από το κοινοβούλιο έχει συγκεντρωθεί κόσμος που φωνάζει συνθήματα
{https://www.youtube.com/watch?v=croDm2jrcPk}
Άρση του στρατιωτικού νόμου ψήφισε η Βουλή
Παρά τον αποκλεισμό της Βουλής, 190 από τα 300 μέλη της προσήλθαν σε συνεδρίαση που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Σώματος, Γου Γον Σικ.
Και οι 190 βουλευτές που ήταν παρόντες τάχθηκαν υπέρ ψηφίσματος που απαιτεί να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος. Ο πρόεδρος της Βουλής κήρυξε τον νόμο άκυρο.
«Ο πρόεδρος πρέπει να άρει αμέσως τον έκτακτο στρατιωτικό νόμο μετά την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Τώρα, η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου είναι άκυρη», τόνισε. «Ο λαός να είναι ήρεμος, η Εθνοσυνέλευση θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία μαζί τους», συμπλήρωσε ο Γου Γον Σικ.
Τι προβλέπει το Σύνταγμα
Ο πρόεδρος έχει την εξουσία να κηρύξει στρατιωτικό νόμο όταν το κρίνει απαραίτητο, για την αντιμετώπιση στρατιωτικής απειλής ή για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και τάξης, με την κινητοποίηση δυνάμεων, σύμφωνα με το Reuters.
Στη συνέχεια το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου και μόλις αυτό γίνει, πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή για την απόφαση. Αν η πλειοψηφία των μελών της Βουλής ζητήσει την άρση του στρατιωτικού νόμου, τότε ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να συμμορφωθεί.
Συνθήματα κατά του προέδρου
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή και φωνάζουν συνθήματα κατά του προέδρου της χώρας, Γιουν Σουκ Γέολ.
Οχήματα της αστυνομίας έχουν αποκλείσει την κύρια πύλη του συγκροτήματος του κοινοβουλίου. «Άρση του στρατιωτικού νόμου, προστατέψτε τη δημοκρατία. Θα νικήσουμε», φωνάζουν επίσης οι πολίτες.
Όσο περνά η ώρα, τόσο περισσότεροι οργισμένοι πολίτες συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή και στους γύρω δρόμους.
Την ίδια ώρα, εικόνες μέσα από τη Βουλή δείχνουν ότι υπάλληλοι έχουν τοποθετήσει έπιπλα και άλλα αντικείμενα σε πόρτες, για να εμποδίσουν την είσοδο του στρατού.
Απαγορεύσεις και λογοκρισία στη Νότια Κορέα
Ο διοικητής του στρατιωτικού νόμου, στρατηγός Παρκ Αν-σου, ανακοίνωσε τι θα ισχύσει.
Πλέον, απαγορεύεται κάθε πολιτική δραστηριότητα στη Νότια Κορέα και αυτό αφορά τη Βουλή, τα δημοτικά συμβούλια, τα κόμματα, και τις ενώσεις. Επίσης, απαγορεύονται αυστηρά οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις.
Όλα τα ΜΜΕ θα είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο, ενώ θα γίνονται συλλήψεις χωρίς ένταλμα.
Αναλυτικά, το διάταγμα του διοικητή του στρατιωτικού νόμου προβλέπει ότι από τις 23:00 της 3ης Δεκεμβρίου (τοπική ώρα) ισχύουν τα εξής:
– Απαγορεύονται όλες οι πολιτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων της Βουλής, των δημοτικών συμβουλίων, των κομμάτων, των πολιτικών ενώσεων, οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις.
– Απαγορεύονται όλες οι πράξεις που αρνούνται ή επιχειρούν να ανατρέψουν το φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα, τα fake news, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η ψευδής προπαγάνδα.
– Όλα τα ΜΜΕ και οι εκδόσεις υπόκεινται στον έλεγχο του διοικητή του στρατιωτικού νόμου.
– Απαγορεύονται οι απεργίες και οι διαδηλώσεις που υποκινούν το κοινωνικό χάος.
– Όλα τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των ειδικευόμενων γιατρών που απεργούν ή έχουν φύγει από το ιατρικό πεδίο πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους εντός 48 ωρών και να εργαστούν με αφοσίωση.
– Οι αθώοι, απλοί πολίτες, εξαιρουμένων των αντικρατικών και ανατρεπτικών δυνάμεων, θα υπόκεινται σε μέτρα για την ελαχιστοποίηση της διατάραξης της καθημερινότητάς τους.
– Όσοι παραβιάζουν το διάταγμα ενδέχεται να συλλαμβάνονται και να κρατούνται χωρίς ένταλμα και θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις προβλέψεις του στρατιωτικού νόμου.
Κατά του προέδρου και το κόμμα του
Η επιβολή του στρατιωτικού νόμου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο. Ακόμα και το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας, στο οποίο ανήκει ο Γιουν Σουκ Γέολ, στράφηκε κατά του προέδρου της Νότιας Κορέας.
Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος, Χαν Ντονγκ- χουν, μίλησε για «λανθασμένη» απόφαση και δεσμεύτηκε να τη σταματήσει μαζί με τους πολίτες.
«Τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, στρατιώτες με όπλα και μαχαίρια θα κυβερνούν τη χώρα», σχολίασε ο Λι Τζάε- μιουνγκ, ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος, που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Η οικονομία θα καταρρεύσει ανεπανόρθωτα», συμπλήρωσε, χαρακτήρισε παράνομη και αντισυνταγματική την απόφαση και έκανε έκκληση στους πολίτες να πάνε στο κοινοβούλιο.
Μεγάλη ανησυχία της Ουάσινγκτον
Οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα με μεγάλη ανησυχία, δήλωσε ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Κερτ Κάμπελ.
«Έχουμε κάθε ελπίδα και προσδοκία ότι οι όποιες πολιτικές διαμάχες στη Νότια Κορέα θα επιλυθούν ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου», συμπλήρωσε.
Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Σημειώνεται ότι στη χώρα σταθμεύουν περισσότεροι από 28.000 Αμερικανοί στρατιώτες.
Πρόεδρος Νότιας Κορέας: Στρατιωτικός νόμος για την «προστασία της συνταγματικής τάξης»
Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο, με αιφνιδιαστικό διάγγελμα αργά τη νύχτα, υποστηρίζοντας ότι θα εξαλείψει τις «ξεδιάντροπες δυνάμεις» που είναι «κατά του κράτους και υπέρ της Βόρειας Κορέας».
Δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα και αντί για αυτό επικεντρώθηκε στους εντός των συνόρων πολιτικούς αντιπάλους του. Η αιφνιδιαστική κίνηση του Γιουν Σουκ Γέολ προκάλεσε σοκ.
Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να καταφύγει στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου, προκειμένου να διαφυλάξει τη συνταγματική τάξη και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι θέλουν να προκαλέσουν κρίση.
«Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατευθεί η ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων, για να εξαλειφθούν οι υπέρ της Βόρειας Κορέας και κατά του κράτους δυνάμεις που λεηλατούν την ελευθερία και την ευτυχία των πολιτών μας και προκειμένου να προστατευθεί η ελεύθερη συνταγματική τάξη», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει ποια μέτρα θα ληφθούν.
Φωτογραφίες: EPA
Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή της Νότιας Κορέας, στρατιώτες άρχισαν να αποχωρούν από το κτίριο. Καταιγιστικές είναι οι εξελίξεις στη Νότια Κορέα, μετά την απόφαση του προέδρου της χώρας, Γιουν Σουκ Γέολ να κηρύξει στρατιωτικό νόμο. Λίγο αργότερα, η Βουλή ψήφισε την άρση του στρατιωτικού νόμου, ενώ έξω από το κτίριο έχουν συγκεντρωθεί χιλιάδες πολίτες. Το Σύνταγμα της Νότιας Κορέας προβλέπει ότι αν η πλειοψηφία της Βουλής ζητήσει την άρση του στρατιωτικού νόμου, τότε ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να συμμορφωθεί. Μετά την ψηφοφορία, στρατιώτες άρχισαν να αποχωρούν από το κεντρικό κτίριο του κοινοβουλίου. Μετά το αιφνιδιαστικό διάγγελμα του προέδρου της Νότιας Κορέας, ο στρατός ανακοίνωσε την αναστολή κάθε κοινοβουλευτικής δραστηριότητας, ενώ η αστυνομία απέκλεισε το κτίριο της Βουλής. Εικόνες που κυκλοφόρησαν στα social media κατέγραψαν την εισβολή του στρατού στη Βουλή. Άλλες εικόνες έδειχναν οχήματα των ενόπλων δυνάμεων στον δρόμο και ελικόπτερα πάνω από το κτίριο της Βουλής. {https://x.com/clashreport/status/1863963418379563198} {https://x.com/clashreport/status/1863963032465895445} Μετά την ψηφοφορία στη Βουλή, στην οποία εγκρίθηκε ψήφισμα που ζητά την άρση του στρατιωτικού νόμου, ο φωτογραφικός φακός κατέγραψε στρατιώτες να αποχωρούν από το κτίριο. Δείτε live εικόνα Έξω από το κοινοβούλιο έχει συγκεντρωθεί κόσμος που φωνάζει συνθήματα {https://www.youtube.com/watch?v=croDm2jrcPk} Άρση του στρατιωτικού νόμου ψήφισε η Βουλή Παρά τον αποκλεισμό της Βουλής, 190 από τα 300 μέλη της προσήλθαν σε συνεδρίαση που συγκάλεσε ο πρόεδρος του Σώματος, Γου Γον Σικ. Και οι 190 βουλευτές που ήταν παρόντες τάχθηκαν υπέρ ψηφίσματος που απαιτεί να αρθεί ο στρατιωτικός νόμος. Ο πρόεδρος της Βουλής κήρυξε τον νόμο άκυρο. «Ο πρόεδρος πρέπει να άρει αμέσως τον έκτακτο στρατιωτικό νόμο μετά την ψηφοφορία στην Εθνοσυνέλευση. Τώρα, η κήρυξη του στρατιωτικού νόμου είναι άκυρη», τόνισε. «Ο λαός να είναι ήρεμος, η Εθνοσυνέλευση θα υπερασπιστεί τη δημοκρατία μαζί τους», συμπλήρωσε ο Γου Γον Σικ. Τι προβλέπει το Σύνταγμα Ο πρόεδρος έχει την εξουσία να κηρύξει στρατιωτικό νόμο όταν το κρίνει απαραίτητο, για την αντιμετώπιση στρατιωτικής απειλής ή για τη διατήρηση της δημόσιας ασφάλειας και τάξης, με την κινητοποίηση δυνάμεων, σύμφωνα με το Reuters. Στη συνέχεια το υπουργικό συμβούλιο εξετάζει την κήρυξη του στρατιωτικού νόμου και μόλις αυτό γίνει, πρέπει να ενημερωθεί η Βουλή για την απόφαση. Αν η πλειοψηφία των μελών της Βουλής ζητήσει την άρση του στρατιωτικού νόμου, τότε ο πρόεδρος της χώρας πρέπει να συμμορφωθεί. Συνθήματα κατά του προέδρου Χιλιάδες άνθρωποι έχουν συγκεντρωθεί έξω από τη Βουλή και φωνάζουν συνθήματα κατά του προέδρου της χώρας, Γιουν Σουκ Γέολ. Οχήματα της αστυνομίας έχουν αποκλείσει την κύρια πύλη του συγκροτήματος του κοινοβουλίου. «Άρση του στρατιωτικού νόμου, προστατέψτε τη δημοκρατία. Θα νικήσουμε», φωνάζουν επίσης οι πολίτες. Όσο περνά η ώρα, τόσο περισσότεροι οργισμένοι πολίτες συγκεντρώνονται έξω από τη Βουλή και στους γύρω δρόμους. Την ίδια ώρα, εικόνες μέσα από τη Βουλή δείχνουν ότι υπάλληλοι έχουν τοποθετήσει έπιπλα και άλλα αντικείμενα σε πόρτες, για να εμποδίσουν την είσοδο του στρατού. Απαγορεύσεις και λογοκρισία στη Νότια Κορέα Ο διοικητής του στρατιωτικού νόμου, στρατηγός Παρκ Αν-σου, ανακοίνωσε τι θα ισχύσει. Πλέον, απαγορεύεται κάθε πολιτική δραστηριότητα στη Νότια Κορέα και αυτό αφορά τη Βουλή, τα δημοτικά συμβούλια, τα κόμματα, και τις ενώσεις. Επίσης, απαγορεύονται αυστηρά οι συγκεντρώσεις και οι διαδηλώσεις. Όλα τα ΜΜΕ θα είναι υπό κυβερνητικό έλεγχο, ενώ θα γίνονται συλλήψεις χωρίς ένταλμα. Αναλυτικά, το διάταγμα του διοικητή του στρατιωτικού νόμου προβλέπει ότι από τις 23:00 της 3ης Δεκεμβρίου (τοπική ώρα) ισχύουν τα εξής: – Απαγορεύονται όλες οι πολιτικές δραστηριότητες, συμπεριλαμβανομένων της Βουλής, των δημοτικών συμβουλίων, των κομμάτων, των πολιτικών ενώσεων, οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις. – Απαγορεύονται όλες οι πράξεις που αρνούνται ή επιχειρούν να ανατρέψουν το φιλελεύθερο δημοκρατικό σύστημα, τα fake news, η χειραγώγηση της κοινής γνώμης και η ψευδής προπαγάνδα. – Όλα τα ΜΜΕ και οι εκδόσεις υπόκεινται στον έλεγχο του διοικητή του στρατιωτικού νόμου. – Απαγορεύονται οι απεργίες και οι διαδηλώσεις που υποκινούν το κοινωνικό χάος. – Όλα τα μέλη του υγειονομικού προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των ειδικευόμενων γιατρών που απεργούν ή έχουν φύγει από το ιατρικό πεδίο πρέπει να επιστρέψουν στη δουλειά τους εντός 48 ωρών και να εργαστούν με αφοσίωση. – Οι αθώοι, απλοί πολίτες, εξαιρουμένων των αντικρατικών και ανατρεπτικών δυνάμεων, θα υπόκεινται σε μέτρα για την ελαχιστοποίηση της διατάραξης της καθημερινότητάς τους. – Όσοι παραβιάζουν το διάταγμα ενδέχεται να συλλαμβάνονται και να κρατούνται χωρίς ένταλμα και θα τιμωρούνται σύμφωνα με τις προβλέψεις του στρατιωτικού νόμου. Κατά του προέδρου και το κόμμα του Η επιβολή του στρατιωτικού νόμου προκάλεσε σφοδρές αντιδράσεις, όπως ήταν αναμενόμενο. Ακόμα και το Κόμμα Λαϊκής Εξουσίας, στο οποίο ανήκει ο Γιουν Σουκ Γέολ, στράφηκε κατά του προέδρου της Νότιας Κορέας. Ο ηγέτης του συντηρητικού κόμματος, Χαν Ντονγκ- χουν, μίλησε για «λανθασμένη» απόφαση και δεσμεύτηκε να τη σταματήσει μαζί με τους πολίτες. «Τανκς, τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, στρατιώτες με όπλα και μαχαίρια θα κυβερνούν τη χώρα», σχολίασε ο Λι Τζάε- μιουνγκ, ηγέτης του Δημοκρατικού κόμματος, που έχει την κοινοβουλευτική πλειοψηφία. «Η οικονομία θα καταρρεύσει ανεπανόρθωτα», συμπλήρωσε, χαρακτήρισε παράνομη και αντισυνταγματική την απόφαση και έκανε έκκληση στους πολίτες να πάνε στο κοινοβούλιο. Μεγάλη ανησυχία της Ουάσινγκτον Οι ΗΠΑ παρακολουθούν τις εξελίξεις στη Νότια Κορέα με μεγάλη ανησυχία, δήλωσε ο Αμερικανός αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών, Κερτ Κάμπελ. «Έχουμε κάθε ελπίδα και προσδοκία ότι οι όποιες πολιτικές διαμάχες στη Νότια Κορέα θα επιλυθούν ειρηνικά και σύμφωνα με το κράτος δικαίου», συμπλήρωσε. Νωρίτερα, εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου δήλωσε ότι η Ουάσινγκτον παρακολουθεί τις εξελίξεις και είναι σε επαφή με την κυβέρνηση της Νότιας Κορέας. Σημειώνεται ότι στη χώρα σταθμεύουν περισσότεροι από 28.000 Αμερικανοί στρατιώτες. Πρόεδρος Νότιας Κορέας: Στρατιωτικός νόμος για την «προστασία της συνταγματικής τάξης» Λίγο νωρίτερα, ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας, Γιουν Σουκ Γέολ κήρυξε στρατιωτικό νόμο, με αιφνιδιαστικό διάγγελμα αργά τη νύχτα, υποστηρίζοντας ότι θα εξαλείψει τις «ξεδιάντροπες δυνάμεις» που είναι «κατά του κράτους και υπέρ της Βόρειας Κορέας». Δεν επικαλέστηκε κάποια συγκεκριμένη απειλή από τη Βόρεια Κορέα και αντί για αυτό επικεντρώθηκε στους εντός των συνόρων πολιτικούς αντιπάλους του. Η αιφνιδιαστική κίνηση του Γιουν Σουκ Γέολ προκάλεσε σοκ. Ο πρόεδρος της Νότιας Κορέας δήλωσε ότι δεν είχε άλλη επιλογή παρά να καταφύγει στην κήρυξη στρατιωτικού νόμου, προκειμένου να διαφυλάξει τη συνταγματική τάξη και κατηγόρησε τα κόμματα της αντιπολίτευσης ότι θέλουν να προκαλέσουν κρίση. «Κηρύσσω στρατιωτικό νόμο για να προστατευθεί η ελεύθερη Δημοκρατία της Κορέας από την απειλή των βορειοκορεατικών κομμουνιστικών δυνάμεων, για να εξαλειφθούν οι υπέρ της Βόρειας Κορέας και κατά του κράτους δυνάμεις που λεηλατούν την ελευθερία και την ευτυχία των πολιτών μας και προκειμένου να προστατευθεί η ελεύθερη συνταγματική τάξη», δήλωσε, χωρίς να διευκρινίσει ποια μέτρα θα ληφθούν. Φωτογραφίες: EPA#ΝΟΤΙΑ_ΚΟΡΕΑ #ΣΤΡΑΤΙΩΤΙΚΟΣ_ΝΟΜΟΣ #ΣΤΡΑΤΟΣ