Οι τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα

05/01/2025

Οι τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα

Η χύτρα ταχύτητας είναι ένα χρήσιμο μαγειρικό σκεύος, το οποίο βρίσκεται σε κάθε σπίτι και μας βοηθά να επιταχύνουμε τον χρόνο μαγειρέματος.

Η χύτρα κλείνει ερμητικά μη επιτρέποντας στον ατμό ή τα υγρά να διαφύγουν κατά τον βρασμό.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε στην χύτρα, επιλέγοντας εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος, όπως στον φούρνο ή στην κατσαρόλα.

Λαχανικά

Τα σπαράγγια, το μπρόκολο και τα χόρτα είναι μερικά παραδείγματα πράσινων λαχανικών που μαγειρεύονται καλύτερα σε κατσαρόλα.

Σε περίπτωση που βάλετε λαχανικά σε χύτρα ταχύτητας, τότε θα χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά τους και είναι πιο πιθανόν να τα παραβράσετε, λόγω της αυξημένης πίεσης και των υδρατμών κατά την διάρκεια του βρασμού.

Τα περισσότερα λαχανικά, άλλωστε, χρειάζονται περίπου δέκα λεπτά βράσιμο και είναι έτοιμα για να σερβιριστούν στο πιάτο.

Ζυμαρικά και ρύζι

Κατά την διαδικασία του μαγειρέματος, αρκετές φορές δοκιμάζουμε το φαγητό για να δούμε αν είναι έτοιμο.

Μπορεί η χύτρα να είναι ένας γρήγορος τρόπος για να μαγειρέψουμε φαγητό, ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα σχετικά με τα ζυμαρικά, τα οποία είναι έτοιμα μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Και, φυσικά, για τα ζυμαρικά al dente (στα ιταλικά, το δόντι) σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός χρόνος βρασίματος, κάτι που σημαίνει δεν πρέπει να έχουν σκληρή υφή.

Επίσης, δεν πρέπει να βάζετε ποτέ ρύζι στην χύτρα, αφού περιέχει άμυλο, επομένως μπορεί να χυλώσει γρήγορα.

Κρέας η κοτόπουλο

Η νοστιμιά του κρέατος κρύβεται σε μια αντίδραση που λαμβάνει χώρα μόνο κατά την διάρκεια του ψησίματος σε σιγανή φωτιά, που είναι γνωστή ως αντίδραση Maillard.

Όταν βάζουμε το κρέας στο φούρνο, τότε, διατηρεί την υγρασία του και γίνεται ζουμερό στο εσωτερικό του, αφού οι πρωτεϊνες διασπώνται ομοιόμοφα.

Παράλληλα, το κρέας ροδίζει και αποκτά την χαρακτηριστική καραμελωμένη υφή. Μπορεί η χύτρα να προσφέρει πιο γρήγορο αποτέλεσμα, ωστόσο, το κρέας δεν θα έχει αυτή την νόστιμη και «χρυσή» κρούστα στη επιφάνεια του. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για το κοτόπουλο. 

Θαλασσινά

Τα ψάρια (π.χ. μπακαλιάρος, γλώσσα) έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα κρέατα. Επίσης, τα μόρια πρωτεΐνης των ψαριών είναι μικρότερα και διασπώνται πιο εύκολα, επομένως, πρέπει να μαγειρεύονται στον φούρνο ή στον ατμό. Επιπλέον, τα ψάρια απαιτούν λίγο χρόνο για να μαγειρευτούν, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να «στεγνώσουν».

Η χύτρα ταχύτητας, όμως, και η έντονη θερμότητα στο εσωτερικό του σκεύους μπορεί να διασπάσει τις πρωτεΐνες τους πολύ γρήγορα.

Η ιδανική επιλογή για να μαγειρέψετε τα ψάρια (π.χ. σολωμό) είναι να τα τοποθετήσετε μέσα σε λαδόκολλα. Μ’αυτό τον τρόπο, το ψάρι θα διατηρήσει τα υγρά του και θα γίνει νόστιμο, χωρίς να να υπάρχει κίνδυνος να το παραψήσετε.

Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά και λαχανικά μέσα στην λαδόκολλα για να απογειώσετε την γεύση του. Επίσης, αποφύγετε να βάλετε στην χύτρα θαλασσινα, όπως χτένια ή γαρίδες.

Φακές

Πριν βράσουμε τα φασόλια συνήθως τα μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ για να μαλακώσουν και να βράσουν πιο γρήγορα. Τα περισσότερα όσπρια περιέχουν αντιθρεπτικά συστατικά, όπως λεκτίνες και τανίνες, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Το μούλιασμα επιτρέπει τη διάσπαση αυτών των ενώσεων και διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, του σιδήρου και του ψευδάργυρου.

Ωστόσο, ορισμένα όσπρια, όπως, οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα, λόγω του μεγέθους τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να τις μαγειρέψουμε στην χύτρα καθώς πρόκειται να διαλυθούν και θα χάσουν τις θρεπτικές τους ουσίες.

To άρθρο Οι τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​  

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Ερώτηση ΣΥΡΙΖΑ για την υπόγεια κοίτη του Κηφισού – «Να εξεταστεί ενδελεχώς η στατικότητα των υποδομών»

Ερώτηση για την «προβληματική κατάστασης, που επικρατεί στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού» κατέθεσαν, με πρωτοβουλία της Πόπης Τσαπανίδου, 14 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία. Ο ΣΥΡΙΖΑ αναφέρει πως «τα νέα ευρήματα της ερευνητικής ομάδας σπηλαιολόγων «Γεωμυθική» στην υπόγεια κοίτη του Κηφισού, με την ανακάλυψη και τρίτης «λίμνης» στο σημείο…

Θεσσαλονίκη: Ποινές φυλάκισης σε 8 για τον θάνατο του Βούλγαρου οπαδού Τόσκο Μποζατζίσκι

Η απόφαση του Εφετείου για τον θάνατο του 28χρονου, οπαδού της Μπότεφ Πλόβντιβ, στη Θεσσαλονίκη. Έπεσε η δικαστική αυλαία για τον θάνατο του 28χρονου Βούλγαρου Τόσκο Μποζατζίσκι που είχε πέσει θύμα οπαδικού επεισοδίου, πριν από 5 χρόνια, κοντά στο Μέγαρο Μουσικής Θεσσαλονίκης. Ο άτυχος νεαρός είχε παρασυρθεί από Ι.Χ. αυτοκίνητο…

Πανσέληνος Ιανουαρίου 2025: Πότε θα απολαύσουμε το Φεγγάρι του Λύκου

Πότε θα δούμε στον ουρανό την πρώτη πανσέληνο του 2025, γιατί ονομάζεται «φεγγάρι του λύκου». Ο πρώτος μήνας του 2025 μας υποδέχεται με μια εντυπωσιακή πανσέληνο που θα φωτίσει τον ουρανό στις 13 Ιανουαρίου με ένα ολόγιομο λαμπερό φεγγάρι που αξίζει να το απολαύσουμε μικροί και μεγάλοι λάτρεις του ουρανού.…

Λάρισα: Στις έρευνες για τον 39χρονο και ρομποτικό σύστημα με ειδικό σόναρ που ελέγχει τον βυθό

Με αμείωτη ένταση συνεχίζονται οι έρευνες για τον εντοπισμό του 39χρονου Βασίλη Καλογήρου, που αγνοείται από τις 30 Δεκεμβρίου από την περιοχή της Λάρισας. Μέχρι στιγμής δεν έχει βρεθεί κανένα ίχνος του 39χρονου γιου της Εισαγγελέως Εφετών Λάρισας, η οποία ασχολείται και με την υπόθεση των Τεμπών. Οι έρευνες επικεντρώνονται…

Χαλάνδρι: Ο δρόμος καρμανιόλα και η τραγική οικογενειακή ιστορία πίσω από το θανατηφόρο τροχαίο με τον 19χρονο

Μια οικογενειακή τραγωδία, ένας δρόμος καρμανιόλα και ένας… επικίνδυνος ελιγμός βρίσκονται πίσω από το τροχαίο δυστύχημα στο Χαλάνδρι χθες, Δευτέρα (06/01/2025) το μεσημέρι, όταν έχασε τη ζωή του ένας 19χρονος. Οι δείκτες του ρολογιού έδειχναν 13:40 της Δευτέρας , όταν στη διασταύρωση των οδών Αποστολοπούλου και Επτανήσου στο Χαλάνδρι ένα…