Τρία χρόνια κορωνοϊός: Ποιος ο ακριβής αριθμός νεκρών -Πότε αποδίδεται κάποιος θάνατος στην Covid

30/12/2022

Σχεδόν τρία χρόνια αφότου άρχισε η πανδημία του νέου κορωνοϊού, πόσοι είναι οι νεκροί; Τα δεδομένα για σαφή απάντηση είναι ελλιπή.

Οι καταμετρήσεις αποκλίνουν, όμως οι ειδικοί συμφωνούν γενικά ότι SARS-CoV-2 σκότωσε πολύ περισσότερους από ό,τι δείχνουν οι επίσημοι αριθμοί.

Τα δεδομένα τα οποία έχει στη διάθεσή του ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) κάνουν λόγο για 6,5 εκατομμύρια θανάτους μέχρι σήμερα. Όμως ομάδες ερευνητών, συμπεριλαμβανομένων του ΠΟΥ καθώς και του Τύπου, για παράδειγμα του περιοδικού The Economist, συγκλίνουν στην εκτίμηση πως ο αριθμός των θανάτων στην πραγματικότητα «βρίσκεται μεταξύ των 18 και των 20 εκατομμυρίων» κι ακόμα κι αυτοί οι αριθμοί «πιθανόν είναι υποτιμημένοι», θα πει στο Γαλλικό Πρακτορείο ο επιδημιολόγος Αντουάν Φλαό.

Η εκτιμήσεις τους βασίζονται στη λεγόμενη «πλεονάζουσα θνησιμότητα», που ορίζεται ως η διαφορά ανάμεσα στον παρατηρούμενο αριθμό θανάτων και τον αναμενόμενο αριθμό θανάτων εάν δεν είχε εκδηλωθεί η πανδημία. Η πλεονάζουσα θνησιμότητα συμπεριλαμβάνει τόσο τους θανάτους που οφείλονταν άμεσα στην ασθένεια που προκαλεί ο ιός, όσο και αυτούς που προκλήθηκαν από έμμεσες αιτίες.

Η Ινδία είναι η χώρα που συνέβαλε περισσότερο στην πλεονάζουσα θνησιμότητα, που έφθασε τα 4,74 εκατομμύρια θανάτους, σύμφωνα με το συγκεκριμένο μοντέλο υπολογισμού, η μεθοδολογία του οποίου όμως αμφισβητείται έντονα από το Νέο Δελχί. Ακολουθεί η Ρωσία (1,03 εκατ.).Όμως είναι η Λατινική Αμερική η περιοχή όπου το μοντέλο αναδεικνύει τη μεγαλύτερη διαφορά ανάμεσα στον αναμενόμενο αριθμό θανάτων (με βάση τον μέσο όρο προηγούμενων ετών) και τον εκτιμώμενο πραγματικό αριθμό θανάτων. Στο Περού, για παράδειγμα, η πλεονάζουσα θνησιμότητα είναι διπλάσια από ό,τι σε φυσιολογικές περιόδους.

Ο αριθμός των θανάτων εξαιτίας της COVID-19 παραμένει λεπτό ζήτημα· υποτιμήθηκε σε κάποιες χώρες, παρουσιάστηκε πολύ μικρότερος απ’ ό,τι ήταν σε άλλες, ειδικά στις αρχές της πανδημίας. Ενοχοποιούνται επίσης τα αποσπασματικά ως ανύπαρκτα δεδομένα σε κάποιες χώρες. «Για σχεδόν τις μισές χώρες του κόσμου, η παρακολούθηση της υπερβάλλουσας θνησιμότητας δεν είναι δυνατή με τα δεδομένα που έχουμε διαθέσιμα», τόνιζαν ερευνητές του ΠΟΥ σε άρθρο τους στο περιοδικό Nature.

Στην Αφρική ειδικά, μηνιαία δεδομένα για τα αίτια των θανάτων δεν μπορούν να βρεθούν παρά για έξι χώρες από τις 47.

Το να αποδοθεί κάποιος θάνατος στην COVID-19 είναι δύσκολη υπόθεση. «Όταν ο θάνατος επέρχεται μέσα σε νοσοκομείο ανεπτυγμένης χώρας, όπου η διάγνωση (της COVID) είχε γίνει ήδη, είναι εφικτό να αποδοθεί —ή όχι— στον ιό» όμως εκτός νοσοκομείων, για παράδειγμα σε γηροκομεία, οι γιατροί «γενικά δεν διαθέτουν αρκετές πληροφορίες για να καταλήξουν σε συμπέρασμα», υπογραμμίζει ο Αντουάν Φλαό.

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Στο Ναύπλιο το Tour du Péloponnèse 2024

Εβδομήντα αυτοκίνητα από 20 χώρες που συμμετέχουν φέτος στο Tour du Peloponnese 2024, καλούνται να διανύσουν με τ΄αυτοκίνητα – αντίκες 1200 χιλιόμετρα, σε διάστημα 10 ημερών με τελικό προορισμό το Λουτράκι. Παρασκευή 11 Οκτωβρίου 2024. ΑΠΕ-ΜΠΕ/ΒΑΓΓΕΛΗΣ ΜΠΟΥΓΙΩΤΗΣ Γιάννης Καράμπελας Αλυτάρχης Tour du Peloponnese 2024…

Η Ελληνίδα δασκάλα που διακρίθηκε ανάμεσα στις 20 ομορφότερες γυναίκες του κόσμου

Η Κωνσταντίνα Σωτηρίου, μια 25χρονη Ελληνίδα δασκάλα, κατάφερε να διακριθεί ανάμεσα στις 20 ομορφότερες γυναίκες στον κόσμο. Η 25χρονη συμμετείχε στον διαγωνισμό Miss Cosmo International 2024 που πραγματοποιήθηκε στην πόλη Ho Chi Min του Βιετνάμ. Η ίδια είχε προετοιμαστεί εντατικά για τον διαγωνισμό για μήνες στο Πουέρτο Ρίκο, εκπαιδευόμενη από…

Αποκάλυψη-σοκ για τον stalker της Πάολα: «Πίστευε πως το παιδί μου είναι δικό του» (vid)

Ο stalker είναι ένα άτομο που παρενοχλεί το θύμα του με διάφορες μεθόδους και σε τέτοιο βαθμό, που του προκαλεί φόβο και ανησυχία. Σε ακραίες περιπτώσεις, το θύμα μπορεί να χρειαστεί να αλλάξει ακόμα και την καθημερινότητά του. Θυμίζουμε άλλωστε και την πρόσφατη ανάλογη περιπέτεια του Γιάννη Πλούταρχου. Η Πάολα…