Για «αδικία» μιλούν πηγές του σούπερ μάρκετ, ΑΒ Βασιλόπουλος, σχετικά με το πρόστιμο, που υπεβλήθη από τον Υπουργό Ανάπτυξης και Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, για παραβίαση του νόμου περί αισχροκέρδειας.
Συγκεκριμένα, χαρακρητίζουν το πρόστιμο τον 319.000 ευρώ, «αβάσιμο», τονίζοντας πως από την έναρξη του «Καλαθιού του Νοικοκυριού» η εταιρεία τους κάνει κάθε προσπάθεια για την στήριξη της εν λόγω κυβερνητικής ενέργειας, έχοντας χάσει πάνω από 2 εκατ. ευρώ, πουλώντας αρκετά προϊόντα ακόμα και κάτω του κόστους.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, οι παράμετροι που πρέπει να λαμβάνονται υπόψιν είναι πολλοί, πράγμα, που ενδεχομένως να οδηγεί σε «λάθος» συμπεράσματα. Αναλυτικά επισημαίνουν ότι:
είναι λάθος να μιλάμε για αθέμιτη κερδοφορία λαμβάνοντας υπόψη την αύξηση του μικτού περιθωρίου κέρδους ενός μεμονωμένου προϊόντος και μόνο δεν λαμβάνονται υπ’ όψιν τυχόν αυξήσεις των λειτουργικών εξόδων μιας εταιρείας αγνοώντας έτσι αν μιλάμε τελικά για πραγματικό κέρδος ή ζημία επιβάλλεται η διατήρηση σταθερής τιμής μικτού περιθωρίου, καθώς και μειωμένης τιμής μικτού περιθωρίου κέρδους για μια σειρά από προϊόντα (οι διατάξεις του άρθρου 87 του Ν. 4986/2022), χωρίς, όμως, να λαμβάνεται υπ’ όψιν ότι οι τιμές αυτές δεν αποτελούν πραγματικό κέρδος για την επιχείρηση.
Κάνουν, επίσης, λόγο για σύγκριση ανόμοιων μεγεθών.
Για παράδειγμα, όταν το προηγούμενο έτος κάποιος ελεγχόμενος κωδικός δεν είχε πωλήσεις, η ΔΙΜΕΑ έπαιρνε για σύγκριση το Μικτό Περιθώριο κέρδους της εταιρείας από τις οικονομικές καταστάσεις του προηγούμενου έτους.
Στην πραγματικότητα, όμως, όπως αναφέρουν οι πηγές του σούπερ μάρκετ, δεν μπορεί να συγκριθεί η κερδοφορία ενός κωδικού με τη συνολική κερδοφορία μίας εταιρείας, αφού για την εξεύρεση του μικτού περιθωρίου κέρδους του συνόλου του έτους μιας εταιρείας, προσμετρούνται κι άλλα μεγέθη, που σχετίζονται με τα λειτουργικά κόστη αυτής.
Στις λανθασμένες παραμέτρους περιλαμβάνουν, εκτός των άλλων, και τη σύγκριση του μικτού περιθώριου κέρδους σε χρονική περίοδο μικρότερη του έτους, καθώς όπως τονίζουν αυτό οδηγεί σε στρεβλά συμπεράσματα.
Οι ίδιοι θεωρούν ότι μόνο με περίοδο αναφοράς ενός ακεραίου έτους μπορεί με ασφάλεια να βγει συμπέρασμα, επειδή στην λειτουργία της αγοράς λαμβάνουν χώρα κατά τη διάρκεια του έτους, προωθητικές ενέργειες οι οποίες επηρεάζουν τόσο την τελική τιμή πώλησης όσο και το κόστος των προϊόντων.
Τέλος, θεωρούν ότι ως βάση υπολογισμού του προστίμου, λαμβάνονται υπ’ όψιν όχι μόνο τα προϊόντα που έχουν πουληθεί, αλλά και τα αποθέματα, με συνέπεια να επιβάλλεται πρόστιμο και για εμπορεύματα, που ακόμη δεν έχουν πωληθεί και απλά εικάζεται ότι έχουν ήδη πουληθεί και η εταιρεία έχει ήδη αποκομίσει το όφελος.
Τα πρόστιμα
Να θυμίσουμε ότι γνωστά έγιναν σήμερα τα πρόστιμα σε τέσσερις μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ, από τον κ. Γεωργιάδη, με το μεγαλύτερο από τα οποία να, 319.000 ευρώ, να αφορά την εταιρεία ΑΒ Βασιλόπουλος και ήταν αποτέλεσμα της παραβίασης του ποσοστού κέρδους και για διαφορετικές τιμές στο ράφι και στο ταμείο.
Όπως είπε ο υπουργός, διαπιστώθηκε παραβίαση του νόμου για αισχροκέρδεια και παραβίαση της νομοθεσίας για διαφορετική τιμή στο ράφι και άλλη τιμή στο ταμείο. Τα πρόστιμα είπε ο υπουργός «τα υπέγραψα πριν από λίγη ώρα κατόπιν εισήγησης της ΔΙΜΕΑ αφού ολοκληρώθηκε σειρά ελέγχων σε πολλά σούπερ μάρκετ».
Ο ίδιος σημείωσε: «τα πρόστιμα δεν σημαίνει ότι οι αλυσίδες αυτές κατά κανόνα παραβιάζουν τον νόμο. Σε μια αλυσίδα οι έλεγχοι απέδειξαν ότι υπήρξε παραβίαση του ποσοστού κέρδους και σε ένα κομμάτι προϊόντων που είναι εντός καλαθιού αλλά και σε μεγάλο κομμάτι προϊόντων που είναι εκτός καλαθιού».
Σε άλλο σημείο της τοποθέτησής του ο κ. Γεωργιάδης κάλεσε τις αλυσίδες να είναι αρκετά προσεκτικές και συμπλήρωσε «δεν θέλω να πιστέψει κανείς ότι είμαστε διατεθειμένοι να χαριστούμε. Είμαστε αποφασισμένοι να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των καταναλωτών». Ενώ τόνισε: «εδώ δεν παίζουμε».
Οι αλυσίδες στις οποίες επιβλήθηκαν τα πρόστιμα είναι οι εξής:
ΑΒ Βασιλόπουλος: Πρόστιμο 319.900 ευρώ
Lidl: Πρόστιμο 26.880 ευρώ
Γαλαξίας: Πρόστιμο 21.387 ευρώ
ΑΝΕΔΗΚ Κρητικός: 9.330 ευρώ
Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις