Η αγαπημένη πρωινή συνήθεια των περισσότερων ανθρώπων όταν ξυπνάνε είναι μία κούπα ζεστού καφέ. Ξέρουμε όμως αλήθεια τι συμβαίνει στο σώμα μας όταν απολαμβάνουμε τον πρωινό μας καφέ με άδειο στομάχι.
Το ξύπνημα με ένα ωραίο, αχνιστό φλιτζάνι καφέ είναι ένα πρωινό τελετουργικό που αγαπήθηκε σε όλο τον κόσμο και συμβαίνει καθημερινά σχεδόν σε κάθε σπίτι. Είναι όμως το καλύτερο πράγμα για το στομάχι και τον εγκέφαλο σου το να πίνεις κάποιο καφεϊνούχο ρόφημα πρωί-πρωί; Αν συνηθίζεις να καταναλώνεις τον καφέ σου αμέσως μόλις σηκωθείς από το κρεβάτι, δηλαδή με άδειο στομάχι, ίσως να πρέπει να επανεξετάσεις τον χρόνο κατανάλωσης του αγαπημένου σου ροφήματος για να αποφύγεις τους πόνους στην κοιλιά και το επιπλέον άγχος σύμφωνα με το theissue
«Ο καφές μπορεί να διεγείρει την παραγωγή στομαχικού οξέος, το οποίο μπορεί να προκαλέσει στομαχικές διαταραχές ή συμπτώματα γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης -δηλαδή καούρας», λέει η Christina Manian, RDN. «Ο καφές μπορεί επίσης να διεγείρει την παραγωγή κορτιζόλης, μιας ορμόνης του στρες στο σώμα. Ενώ κάποια ποσότητα κορτιζόλης είναι σημαντική για τη ρύθμιση του σακχάρου στο αίμα, της αρτηριακής πίεσης και του μεταβολισμού, οι υπερβολικές ποσότητες για μεγάλες χρονικές περιόδους μπορεί να οδηγήσουν σε υπέρταση, μη ρυθμισμένα επίπεδα σακχάρου στο αίμα που ενδεχομένως να οδηγήσουν σε διαβήτη και απώλεια οστικής πυκνότητας». Δεν είναι ιδανική συνήθεια, ειδικά αν το πρωί είναι ήδη μια αγχωτική στιγμή της ημέρας για σένα.
Τα «πρωινά πουλιά» μπορεί να είναι χαλαρά στην ανατολή του ήλιου, αλλά μπορεί επίσης να διαπιστώσουν ότι η κατανάλωση καφέ πριν από το φαγητό μπορεί να προκαλέσει νευρικότητα. «Ωστόσο, πολλοί που πίνουν καφέ για πρώτη φορά δεν παρουσιάζουν νευρικότητα ή γαστρεντερικά συμπτώματα, οπότε είναι σημαντικό να ακούτε το σώμα σας», διαβεβαιώνει η Manian. Ακόμα, αν και είναι προσωπική επιλογή να αποφασίσεις πώς και πότε θέλεις να καταναλώσεις το πρώτο φλιτζάνι της ημέρας, συνιστάτε πάντα να τρως ένα μικρό σνακ μαζί με τον καφέ σου, ακόμα και αν δεν είσαι έτοιμη για πρωινό. Αυτό βοηθάει να δώσεις στο οξύ του στομάχου που δημιουργείται από τον καφέ λίγη τροφή για να χωνέψει.
Και ενώ η γεύση και η μυρωδιά του καφέ μπορεί να είναι αυτό που σε παρασύρει να σηκωθείς από το κρεβάτι το πρωί -μαζί με τη συνάντηση στις 9 π.μ. στο Zoom ή το πολύ πρωινό δρομολόγιο με το λεωφορείο-, ο καφές μπορεί επίσης να σε βοηθήσει να ξεκινήσεις τη μέρα σου, ανεξάρτητα από το τι άλλο υπάρχει στο στομάχι σου. «Ο καφές έχει αποδειχθεί ότι αυξάνει τα επίπεδα συγκέντρωσης και, στην έρευνα, δεν έχω δει ότι αυτό μεταβάλλεται από το αν έχετε φάει ή όχι προηγουμένως», λέει η Manian.
Ο μεγαλύτερος παράγοντας που επηρεάζει την ενέργεια είναι αν χρησιμοποιείς γλυκαντικό στον καφέ σου, το οποίο μπορεί να αυξήσει το σάκχαρο στο αίμα, δηλαδή να προκαλέσει μια έξαρση ζάχαρης, που τελικά θα οδηγήσει σε κατάρρευση και θα σε αφήσει να αισθάνεσαι κουρασμένη μετά το πρώτο φλιτζάνι. Ωστόσο, οι επιπτώσεις αυτού του γλυκαντικού στον καφέ μπορούν να μετριαστούν από αυτό που καταναλώνεις πριν ή μαζί με το φλιτζάνι του καφέ σου, επισημαίνει η Manian, ειδικά αν αυτό το γεύμα ή το σνακ έχει φυτικές ίνες, πρωτεΐνες ή υγιεινά λιπαρά. Σαν ιδανικό σνακ η Manian προτείνει ένα κομμάτι φρούτο, ένα βραστό αυγό, ένα τοστ με φυστικοβούτυρο ή αβοκάντο, γιαούρτι με φρούτα ή γκρανόλα, σάλτσα μήλου, μια χούφτα ξηρούς καρπούς ή μια χούφτα μίγμα από ξηρούς καρπούς και γκρανόλα.
Εάν στοχεύεις στη βέλτιστη υγεία μέσω της ρουτίνας του καφέ, η Manian λέει ότι «ο σκέτος καφές είναι προτιμότερος, αλλά τα γαλακτοκομικά με χαμηλά λιπαρά ή τα γαλακτοκομικά γενικά είναι επίσης εντάξει. Όσον αφορά τα γλυκαντικά, το μέλι ή το σιρόπι σφενδάμου θα προσφέρει περισσότερα οφέλη από τη ζάχαρη από ζαχαροκάλαμο, καθώς αυτή είναι ένας γνωστός προφλεγμονώδης παράγοντας στον οργανισμό. Παρόλα αυτά, όλες αυτές οι επιλογές θα προκαλέσουν αύξηση του σακχάρου στο αίμα».
Υπάρχουν επίσης εναλλακτικές γλυκαντικές ουσίες, όπως η ασπαρτάμη, αλλά έχουν συσχετιστεί με αρνητικές επιπτώσεις στην υγεία, οπότε η Manian αποφεύγει τις επιπτώσεις. Αν η γλυκύτητα στον καφέ είναι απαραίτητη για σένα, μπορείς επίσης να αναζητήσεις σημειώσεις γευσιγνωσίας για τους καφέδες από ολόκληρους κόκκους. Οι κόκκοι που περιγράφονται με νότες «καραμέλας», «σοκολάτας» ή «μελιού» μπορεί να είναι περισσότερο της αρεσκείας σου από τους πιο όξινους κόκκους και να απαιτούν λιγότερο γλυκαντικό κατά την παρασκευή.
Εν κατακλείδι η Manian λέει ότι η κατανάλωση καφέ με άδειο στομάχι είναι ατομική επιλογή, αλλά αν ήσουν πελάτης της, θα σου πρότεινε να φας λίγο φαγητό με το πρώτο φλιτζάνι, αν είναι δυνατόν.
Όσο φανταχτερό εξοπλισμό κι αν επενδύσουμε για να φτιάξουμε καφέ στο σπίτι, τα παγωμένα lattes που παίρνουμε από την τοπική μας καφετέρια εξακολουθούν πάντα να έχουν λίγο καλύτερη γεύση. Αν και θα μπορούσε να είναι αποκύημα της φαντασίας μας με χαμηλή περιεκτικότητα σε καφεΐνη, δεν μπορούμε να αρνηθούμε το γεγονός ότι οι επαγγελματίες παρασκευαστές καφέ ξέρουν καλύτερα, γι’ αυτό μάθαμε από έναν τεχνικό καβουρδίσματος και ειδικό στην παρασκευή καφέ γιατί ο καφές από το coffee shop είναι πάντα ένα βήμα πιο μπροστά από τον δικό μας.
Η αλήθεια είναι ότι πρόκειται για τις τεχνικές που έχουν κατακτήσει οι ειδικοί του καφέ για να φτιάξουν το τέλειο φλιτζάνι καφέ, οι οποίες παίζουν σημαντικό ρόλο στο πόσο νόστιμη γεύση έχει ένα φλιτζάνι καφέ. Τα καλά νέα; Υπάρχουν μερικοί απλοί τρόποι για να απογειώσεις το παιχνίδι της παρασκευής καφέ στο σπίτι, ώστε να μη χρειάζεται πάντα να βγαίνεις από το σπίτι σου για να πιείς ένα φλιτζάνι καφέ που θα σου γαληνέψει την ψυχή.
Οι 3 λόγοι για τους οποίους ο καφές φαίνεται να έχει πάντα καλύτερη γεύση σε μια καφετέρια
Οι baristas έχουν τόνους γνώσεων σχετικά με την παρασκευή καφέ
Εκτός από τις γνώσεις, τις δεξιότητες και την εμπειρία που έχουν οι επαγγελματίες baristas, οι ίδιες οι καφετέριες είναι επίσης γεμάτες με επαγγελματικό εξοπλισμό, λέει η Genevieve Kappler, roast master και τεχνολόγος εμπειρογνώμονας παρασκευής καφέ του Roasting Plant Coffee. Αυτό σημαίνει ότι εφαρμόζεται μεγαλύτερη συνέπεια και ακρίβεια κατά την παρασκευή καφέ, η οποία αποτελεί τεράστιο μέρος της παρασκευής ενός κορυφαίου ποιοτικού φλιτζανιού. -Η ιδανική θερμοκρασία νερού για την παρασκευή καφέ, για παράδειγμα, είναι 90°C έως 96°C. Πολύ λίγες μηχανές καφέ στάγδην που θα βρείς για οικιακή χρήση μπορούν να φτάσουν αυτό το εύρος-.
«Και για όσους αναζητούν εξειδικευμένα ροφήματα, οι καφετέριες τείνουν επίσης να έχουν μεγαλύτερη ποικιλία σε σιρόπια, γεύσεις και γάλατα από ό,τι μπορεί να έχει ο μέσος καταναλωτής καφέ στο σπίτι», προσθέτει ο Kappler.
Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις