Η συμπλήρωση, κατά μέσο όρο, 7-9 ωρών ύπνου τη νύχτα αποτελεί ένα σημαντικό δείκτη για την σωματική και ψυχική μας υγεία.
Τόσο η αϋπνία όσο και οι διαταραχές ύπνου μπορεί να επιφέρουν επιπτώσεις στην συγκέντρωση, την διάθεση και την παραγωγικότητα μας.
Το αυξανόμενο στρες και το άγχος, τα ακανόνιστα ωράρια εργασίας (π.χ. κυλιόμενες βάρδιες), η μη τήρηση σταθερών ωρών ύπνου ή αφύπνισης, ο αυξημένος χρόνος που αφιερώνουμε στις οθόνες των κινητών τηλεφώνων μας και των υπολογιστών, είναι μόνο μερικές από τις αιτίες που μπορεί να μας στερήσουν έναν καλό βραδινό ύπνο. Ως επακόλουθο είναι η απορρύθμιση του βιολογικού μας ρολογιού, δηλαδή των κιρκάδιων ρυθμών.
Ωστόσο, υπάρχουν ορισμένες χρήσιμες συμβουλές που μπορείτε να ακολουθήσετε, προκειμένου να βελτιώσετε τον ύπνο σας και να νιώθετε πιο ευδιάθετοι την επόμενη ημέρα, σύμφωνα με την δρ. Janet Kennedy, κλινική ψυχολόγο και ειδικό στη θεραπεία διαταραχών ύπνου.
Περιορίστε τον χρόνο σε κινητά τηλέφωνα ή υπολογιστές
Η έκθεση στο φως των κινητών τηλεφώνων ή στους υπολογιστές ενοχοποιείται κυρίως για τις διαταραχές ύπνου. Επομένως, πρέπει να περιορίσετε τον χρόνο που αφιερώνετε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, τουλάχιστον μια ώρα πριν πέσετε για ύπνο.
Μάλιστα, η κλινική ψυχολόγος συνιστά να χρησιμοποιήσετε ένα ξυπνητήρι και να φορτίσετε το κινητό σας σε άλλο χώρο του σπιτιού από το υπνοδωμάτιο.
«Είμαστε πολύ συνδεδεμένοι με τα τηλέφωνά μας και άλλες συσκευές, οι οποίες μπορεί να αποσπούν την προσοχή όταν προσπαθούμε να πέσουμε για ύπνο κάθε βράδυ. Ένας πολύ καλός τρόπος για να μείνετε μακριά από τη συσκευή είναι να την αφήσετε σε διαφορετικό δωμάτιο πριν πέσετε για ύπνο» λέει η δρ Kennedy.
Φροντίστε να κρατάτε τακτοποιημένο το δωμάτιο σας
Παράλληλα, βεβαιωθείτε πως το υπνοδωμάτιο σας μπορεί να προσφέρει την ηρεμία που αποζητάτε μετά από μια κουραστική καθημερινότητα .
«Η κρεβατοκάμαρά σας θα πρέπει να είναι ένα μέρος στο οποίο μπορείτε να αποσυρθείτε στο τέλος μιας εξαντλητικής ημέρας. Αν το δωμάτιό σας είναι ακατάστατο ή χαοτικό, αυτό θα επηρεάσει τον τρόπο με τον οποίο κοιμάστε», τονίζει η κλινική ψυχολόγος.
Διαβάστε ένα βιβλίο ή κάντε διαλογισμό
Επιπλέον, μια ρουτίνα πριν από τον ύπνο μπορεί να αποδειχθεί εξαιρετικά ευεργετική. Επομένως, μπορείτε να διαβάσετε ένα βιβλίο 30 λεπτά πριν πέσετε για ύπνο, να γράψετε στο ημερολόγιο σας ορισμένες σκέψεις από την καθημερινότητα σας, ή να κάνετε διαλογισμό.
Κάντε χαλαρωτικές ασκήσεις αναπνοής
Πάρτε αργές, βαθιές αναπνοές για να ηρεμήσετε το μυαλό και το σώμα σας. Η εισπνοή του αέρα θα πρέπει να γίνεται από την μύτη. Κατόπιν, μετρήστε για πέντε δευτερόλεπτα και αφήστε τον αέρα από το στόμα.
Μπορείτε, βέβαια, να επαναλάβετε την συγκεκριμένη τεχνική. Μέσω αυτής της απλής άσκησης, θα χαλαρώσετε και θα απελευθερώσετε τη συσσωρευμένη ένταση.
Κάντε μερικές απλές διατάσεις
Δεν χρειάζεται να κάνετε δύσκολες διατάσεις, αλλά ένα απλό τέντωμα των μυών ώστε να δώσετε το σήμα στο σώμα και τον εγκέφαλο σας ότι ήρθε η στιγμή για να χαλαρώσετε. Έτσι, τεντώστε απαλά τα χέρια, τα πόδια και την πλάτη σας για να νιώσετε πιο άνετα και χαλαρά, πριν πέσετε για ύπνο.
To άρθρο Χρήσιμες συμβουλές για να αντιμετωπίσετε τις διαταραχές ύπνου δημοσιεύτηκε στο NewsIT .