Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα παχυντικά τρόφιμα.
Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε παχυντικά τρόφιμα, επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, προτείνει στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ, στην αναλυτική έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα επιβλαβή προϊόντα. Πέρα από τον ΕΦΚ στα τσιγάρα, θα μπορούσε να θεσπίσει ΕΦΚ για τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, καθώς «το κόστος από το κάπνισμα και τους διατροφικούς κινδύνους στην Ελλάδα είναι υψηλό».
Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η έκθεση, οι διατροφικοί κίνδυνοι συμβάλλουν λιγότερο στον αριθμό των θανάτων που καταγράφονται συνολικά, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, ωστόσο η παχυσαρκία μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί από 22% το 2018 σε 28% το 2022.
Η φορολόγηση του καπνού και των ανθυγιεινών τροφίμων θα κατευθύνει τους ανθρώπους σε πιο υγιεινές επιλογές και θα αυξήσει τα έσοδα για την αντιμετώπιση των δαπανών υγείας, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ.
Οπως αναφέφρει η έκθεση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι υψηλότεροι φόροι σε επιβλαβή αγαθά, είναι ο πιο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αποτροπή κατανάλωσης και έχουν αποτέλεσμα όταν συνυπολογίζονται οι ιατρικές δαπάνες και ο αντίκτυπος στον εργάσιμο χρόνο.
Ωστόσο, εάν οι φόροι αυτοί είναι πολύ υψηλοί, αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για παράνομες εισαγωγές, επισημαίνει η έκθεση.
Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα παχυντικά τρόφιμα.Την επιβολή Ειδικού Φόρου Κατανάλωσης σε παχυντικά τρόφιμα, επιβλαβή για την ανθρώπινη υγεία, προτείνει στην Ελλάδα ο ΟΟΣΑ, στην αναλυτική έκθεσή του που έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα. Ο ΟΟΣΑ εκτιμά ότι η Ελλάδα έχει περιθώριο να αυξήσει τους ειδικούς φόρους κατανάλωσης στα επιβλαβή προϊόντα. Πέρα από τον ΕΦΚ στα τσιγάρα, θα μπορούσε να θεσπίσει ΕΦΚ για τα τρόφιμα που έχουν υψηλή περιεκτικότητα σε λιπαρά, ζάχαρη και αλάτι, καθώς «το κόστος από το κάπνισμα και τους διατροφικούς κινδύνους στην Ελλάδα είναι υψηλό». Σύμφωνα με τα στοιχεία που επικαλείται η έκθεση, οι διατροφικοί κίνδυνοι συμβάλλουν λιγότερο στον αριθμό των θανάτων που καταγράφονται συνολικά, σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ, ωστόσο η παχυσαρκία μεταξύ των νέων έχει αυξηθεί από 22% το 2018 σε 28% το 2022. Η φορολόγηση του καπνού και των ανθυγιεινών τροφίμων θα κατευθύνει τους ανθρώπους σε πιο υγιεινές επιλογές και θα αυξήσει τα έσοδα για την αντιμετώπιση των δαπανών υγείας, επισημαίνει ο ΟΟΣΑ. Οπως αναφέφρει η έκθεση, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, οι υψηλότεροι φόροι σε επιβλαβή αγαθά, είναι ο πιο αποτελεσματικότερος τρόπος για την αποτροπή κατανάλωσης και έχουν αποτέλεσμα όταν συνυπολογίζονται οι ιατρικές δαπάνες και ο αντίκτυπος στον εργάσιμο χρόνο. Ωστόσο, εάν οι φόροι αυτοί είναι πολύ υψηλοί, αυτό μπορεί να αποτελέσει κίνητρο για παράνομες εισαγωγές, επισημαίνει η έκθεση.#ΟΟΣΑ #ΕΚΘΕΣΗ #FAT_TAX #ΦΟΡΟΣ #ΑΛΑΤΙ #ΖΑΧΑΡΗ