Γιατί ο espresso είναι τόσο διαφορετικός και ξεχωριστός από τα υπόλοιπα είδη καφέ

16/05/2023

Η μαγεία του espresso είναι γνώστη, την αισθάνεσαι από την πρώτη γουλιά, τώρα θα ανακαλύψεις και τι είναι αυτό που τον κάνει μοναδικό και τόσο διαφορετικό από τα υπόλοιπα είδη καφέ.

Τον βλέπεις στους καταλόγους των καφέ και των εστιατορίων, τον παραγγέλνεις κάθε πρωί ή τον φτιάχνεις στο αγαπημένο σου φλιτζάνι κάθε πρωί στο σπίτι. Αλλά γνωρίζεις πραγματικά την απάντηση στο ερώτημα «τι είναι το σφηνάκι espresso»; Δεν πρόκειται για ερώτηση-παγίδα, αλλά το σφηνάκι είναι στην πραγματικότητα μόνο η αρχή. Καθώς σκέφτεσαι, «ποια είναι η διαφορά μεταξύ καφέ και espresso;», συνειδητοποιείς ότι ο espresso είναι ένα είδος καφέ. Τα σφηνάκια εσπρέσο είναι όμως μόνο η αρχή και αποτελούν τη βάση πολλών δημοφιλών ροφημάτων, από μόκα και μακιάτο μέχρι καπουτσίνο και κορτάδο. Και μπορείς να «μαγειρέψεις» και να ψήσεις με σκόνη espresso για να προσθέσεις έναν υπέροχο σύνθετο πλούτο γεύσης σε γλυκές και αλμυρές συνταγές σύμφωνα με το The issue

Τι είναι ο espresso

Τα σφηνάκια εσπρέσο προήλθαν από την Ιταλία στις αρχές της δεκαετίας του 1900 και εξακολουθούν να είναι δημοφιλή εκεί και τώρα σε όλο τον κόσμο. Ο espresso είναι ένας τύπος καφέ που παρασκευάζεται χρησιμοποιώντας κόκκους από το ίδιο φυτό με τον κλασικό καφέ, και οι κόκκοι αυτοί μάλιστα επεξεργάζονται και καβουρδίζονται με τον ίδιο τρόπο. Ποια είναι λοιπόν η διαφορά μεταξύ καφέ και espresso; Όλα καταλήγουν στο μέγεθος του αλέσματος και στην προετοιμασία.

Ο espresso παρασκευάζεται με αναλογία 1:2 μεταξύ λεπτόκοκκων κόκκων καφέ και νερού. Για την παρασκευή εσπρέσο, ζεστό νερό υπό πίεση ρέει μέσα από αυτούς τους αλεσμένους κόκκους και το αποτέλεσμα είναι ένα πολύ συμπυκνωμένο ρόφημα. Δεδομένου ότι ο εσπρέσο παρασκευάζεται χωρίς φίλτρο και τα έλαια των κόκκων εγχέονται στο τελικό προϊόν, η υφή του espresso είναι πιο κρεμώδης από ένα παραδοσιακό φλιτζάνι καφέ. Αυτά τα έλαια παίζουν ρόλο στην «crema», το στρώμα φυσαλίδων αέρα που σχηματίζουν έναν ανοιχτόχρωμο αφρό που προσδίδει την χαρακτηριστική γεύση του εσπρέσο. Αυτή η γεύση, παρεμπιπτόντως, είναι πλούσια, δυνατή, πικρή, όξινη, ελαφρώς γλυκιά και ψημένη με μακρά επίγευση.

Ο καφές φτιάχνεται με πιο χοντρό άλεσμα και το νερό ρέει μέσα από αυτούς τους κόκκους με λιγότερη δύναμη. Ένα φλιτζάνι ή μια κατσαρόλα καφέ φτιάχνεται συνήθως με αναλογία κόκκων προς νερό 1:16.

Αν και τεχνικά μπορείς να φτιάξεις ένα σφηνάκι espresso με κόκκους καφέ που έχουν προαλεσθεί για καφέ στάγδην ή pour-over, δεν είναι ιδανικό. Με αυτόν τον τρόπο θα προκύψει espresso που θα είναι πιο αδύναμος και χωρίς κρέμα. Δεν χρειάζεται, όμως, να αγοράσεις έναν εντελώς διαφορετικό κόκκο ή καβουρδισμένο καφέ, αν έχεις έναν αγαπημένο. Απλά αγόρασε τους κόκκους και άλεσε τους φρέσκους σε λεπτή υφή. Οι ανοιχτοί, μεσαίοι ή σκούροι καβουρδισμένοι κόκκοι λειτουργούν άψογα για espresso απλώς να έχε υπόψη σου ότι όσο πιο ανοιχτό είναι το καβούρδισμα, τόσο πιο όξινο είναι το τελικό προϊόν. Ένα μέσο ενιαίο σφηνάκι εσπρέσο έχει περίπου 64 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης. Ένα φλιτζάνι καφέ 200 γραμμάριων για σύγκριση, έχει περίπου 95 χιλιοστόγραμμα καφεΐνης.

Πώς να φτιάξεις espresso

Μπορείς να παραγγείλεις espresso μετά το δείπνο σε πολλά εστιατόρια ή για να ξεκινήσεις τη μέρα σου σε κάθε καφετέρια. Είναι επίσης υπέροχο όταν μπορείς να φτιάξεις τον δικό σου espresso στο σπίτι.

1.Αλέθεις λεπτότατα τους αγαπημένους σου κόκκους καφέ.

2.Προσθέτεις αυτόν τον αλεσμένο καφέ στο πορταφίλτρο (τη λαβή της μηχανής) και πιέζεις τον καφέ μέχρι να γίνει επίπεδος, ομοιόμορφος και συμπιεσμένος.

3.Τοποθέτησε το portafilter στη μηχανή espresso, τοποθέτησε ένα φλιτζάνι κάτω από το στόμιο και πατήστε «start».

4.Μόλις ο espressoγίνει, είσαι έτοιμη να πιείς.

Αν δεν έχεις μηχανή espresso, δοκίμασε αυτό το hack για τον espresso με μια πρέσα γαλλικού τύπου. Άλεσε ψιλοκομμένα τους αγαπημένους σου κόκκους καφέ ώστε να προκύψει ½ φλιτζάνι (36 γραμμάρια). Ζέστανε ¾ φλιτζανιού νερό συν 2 κουταλιές της σούπας νερό σε θερμοκρασία βρασμού μεταξύ 200 και 205 βαθμών F. Έπειτα πρόσθεσε τον αλεσμένο καφέ και το ζεστό νερό σε πρέσα γαλλικού και άφησε τον να μουλιάσει για 4 λεπτά. Πίεσε το έμβολο προς τα κάτω και ρίξε για ένα διπλό σφηνάκι ή δύο μονά σφηνάκια εσπρέσο.

Ο εσπρέσο έχει σχεδιαστεί για να απολαμβάνεται σε ένα φλιτζάνι demitasse, ουσιαστικά μια μίνι κούπα, και είναι ένα αργό ποτό. Με αυτόν τον τρόπο, μπορείς να απολαύσεις τις βαθιές, ψημένες γεύσεις του. Μερικές φορές, τα σφηνάκια εσπρέσο σερβίρονται με ένα κύβο ζάχαρης, ένα λεμόνι ή ένα μικρό μπισκότο.

Ο εσπρέσο αποτελεί τη βάση πολλών δημοφιλών συνταγών ποτών καφετέριας, όπως:

Americano: Ανακάτεψε ένα μέρος εσπρέσο με τρία μέρη ζεστό νερό.

Macchiato: Συνδύασε ένα μέρος εσπρέσο με ένα έως δύο μέρη γάλα και ολοκλήρωσε με μια μικρή ποσότητα αφρού γάλακτος ως επικάλυψη.

Mocha: Ανακάτεψε ίσα μέρη espresso και ζεστή σοκολάτα και ολοκλήρωσε με αφρό γάλακτος.

Καπουτσίνο: Βάλε ένα μέρος espresso, ένα μέρος γάλα στον ατμό και ένα μέρος αφρόγαλα.

Latte: Συνδύασε ένα μέρος espresso με τέσσερα μέρη γάλα στον ατμό και ολοκλήρωσε με αφρό γάλακτος.

Flat White: Ανάμειξε ένα μέρος espresso με τρία μέρη γάλα στον ατμό.

Cortado: Συνδύασε ένα μέρος espresso με δύο έως τέσσερα μέρη γάλα.

Espresso Tonic: Ανακάτεψε ένα μέρος εσπρέσο με δύο μέρη tonic water και πρόσθεσε πάγο.

#ΕΣΠΡΕΣΟ #ΚΑΦΕΣ

 

 

​ 

 

Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Θεσσαλονίκη: Θηλυκή συμμορία έκλεβε πορτοφόλια από ηλικιωμένους – Πάνω από 10.000 ευρώ η λεία τους

Στην εξάρθρωση συμμορίας που αποτελούνταν από γυναίκες, οι οποίες έκλεβαν πορτοφόλια από ηλικιωμένους στη Θεσσαλονίκη προχώρησε η Ελληνική Αστυνομία.  Πρόκειται για πέντε γυναίκες από τη Βουλγαρία από 26 έως 47 ετών, οι οποίες δρούσαν από κοινού, σε περιοχές της ανατολικής Θεσσαλονίκης. Συγκεκριμένα, στόχος των γυναικών ήταν ηλικιωμένοι που κινούνταν σε…

Ναύπακτος: Τρελή πορεία αυτοκινήτου – Μεθυσμένος οδηγός πήρε σβάρνα κάδους και κολώνες

Τροχαίο από το οποίο ευτυχώς δεν υπήρξαν τραυματισμοί σημειώθηκε το βράδυ της Τετάρτης (15.01.25) στη Ναύπακτο, όπου ένας μεθυσμένος οδηγός έχασε τον έλεγχο του αυτοκινήτου, με αποτέλεσμα να ακολουθήσει τρελή πορεία. Ο οδηγός συνελήφθη τα ξημερώματα της Πέμπτης από αστυνομικούς του Τμήματος Τροχαίας της Ναυπάκτου, και σε βάρος του σχηματίστηκε…

Θεσσαλονίκη: Ληστής έσπασε τη τζαμαρία ζαχαροπλαστείου και έφυγε αγκαλιά με την ταμειακή

Ένα ζαχαροπλαστείο ξάφρισε στη Θεσσαλονίκη ένας θρασύτατος ληστής, ο οποίος έφυγε έχοντας φύγει αγκαλιά όλη την ταμειακή μηχανή. Ο ληστής φορώντας κουκούλα μπήκε σε ζαχαροπλαστείο στην περιοχή της Νεάπολης Θεσσαλονίκης ψάχνοντας χρήματα. Την ληστεία κατέγραψε η κάμερα ασφαλείας του ζαχαροπλαστείου με το ThessToday.gr να παρουσιάζει βίντεο από το περιστατικό. Το…

Χανιά: Συγκλονίζει η πρώην σύζυγος του οδηγού της Porsche – «Με έπιασε από τον λαιμό και με απειλούσε να με σκοτώσει»

Νέα στοιχεία έρχονται στο φως της δημοσιότητας για το προφίλ του 45χρονου οδηγού της Porsche, ο οποίος προκάλεσε το τροχαίο δυστύχημα στα Χανιά, με αποτέλεσμα να βρει τραγικό θάνατο ο 22χρονος Παναγιώτης. Ήταν 2018 όταν η εν διαστάσει σήμερα σύζυγος του 45χρονου, δράστη του τροχαίου που έχει συγκλονίσει τα Χανιά,…

Ο γιος του Αλέξη Κούγια για την υγεία του πατέρα του: «Δεν έχω μιλήσει με τους γιατρούς»

Για τα παιδικά του χρόνια, το όνειρό του να συνεργαστεί με τον πατέρα του, γνωστό δικηγόρο Αλέξη Κούγια αναφέρθηκε ο Χρήστος Κούγιας. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Χρήστος Κούγιας που θέλει να γίνει δικηγόρος ήταν ιδιαίτερα καθησυχαστικός για την κατάσταση της υγείας του πατέρα του Αλέξη Κούγια. Στην αρχή έκανε ιδιαίτερη…