Τα «δόντια» του δείχνει ο καιρός τις τελευταίες ημέρες, με το σκηνικό να συνθέτουν το τσουχτερό κρύο, οι χαμηλές θερμοκρασίες και τα χιόνια.
Ήδη από το πρωί χιονίζει στην Πάρνηθα και τα ορεινά της Εύβοιας, ενώ χαρακτηριστικές του χειμωνιάτικου καιρού είναι οι θερμοκρασίες που καταγράφηκαν σήμερα, Σάββατο (08.02.25) το πρωί, σε διάφορες περιοχές της χώρας, με τη χαμηλότερη να αγγίζει τους 10 βαθμούς Κελσίου.
Συγκεκριμένα, σύμφωνα μα το δίκτυο αυτόματων μετεωρολογικών σταθμών του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ο υδράργυρος στο Σέλι έπεσε στους -9,8 βαθμούς Κελσίου.
Στο Οχυρό Νευροκοπίου η θερμοκρασία έπεσε στους -9,8 βαθμούς και στο Παρανάστι Δράμας -8,9 βαθμούς Κελσίου.
Στο Τέροβο Ιωαννίνων ο υδράργυρος έγραψε -6,3 βαθμούς Κελσίου.
Δείτε αναλυτικά τον χάρτη με τις οκτώ χαμηλότερες θερμοκρασίες της ημέρας
Χιόνια στην Πάρνηθα – Στα «λευκά» η Εύβοια
Χαρακτηριστικές είναι οι εικόνες που έρχονται από την Πάρνηθα και την Εύβοια, με πολλές περιοχές να «ντύνονται» στα λευκά.
Δείτε live εικόνα από το καταφύγιο Μπάφι και Φλαμπούρι στην Πάρνηθα
Πυκνή χιονόπτωση σημειώθηκε σε δύο γραφικά χωριά της Εύβοιας στα Καμπιά και στη Στενή.
Στα λευκά και η Σέτα Ευβοίας
Τα τρία «πρόσωπα» του καιρού
Το κρύο θα διατηρηθεί στη χώρα μέχρι και την ερχόμενη Τετάρτη, όπως ανέφερε στο newsit.gr, ο μετεωρολόγος Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Αμέσως, μετά προβλέπονται βροχές, με τον καιρό να αλλάζει «πρόσωπο» από το επόμενο Σάββατο, οπότε και οι θερμοκρασίες δεν θα θυμίζουν χειμώνα.
«Έχουμε μία σταθερή κατάσταση στη χώρα, με αρκετό κρύο, έχει συννεφιά από Θεσσαλία, Εύβοια και ανατολική στερεά, ανατολική Πελοπόννησο, Κυκλάδες και Κρήτη. Σε αυτές τις περιοχές σημειώνονται ασθενείς βροχές και χιονοπτώσεις», σημειώνει στο newsit.gr ο Παναγιώτης Γιαννόπουλος.
Και συνεχίζει: «Σήμερα στην Βόρεια Ελλάδα είχαμε θερμοκρασίες υπό το μηδέν, -8 βαθμούς Κελσίου στο Νευροκόπι και -6 στη Φλώρινα».
Ο καιρός σήμερα
Σύμφωνα με την Εθνική Μετεωρολογική Υπηρεσία, στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες και την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές.
Πιθανότητα ασθενών τοπικών χιονοπτώσεων στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ορεινά της Εύβοιας και της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα σχεδόν αίθριος καιρός με τοπικές νεφώσεις.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και τοπικά στο Αιγαίο έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα κεντρικά και τα βόρεια θα φτάσει τους 08 με 09 και τοπικά τους 10 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 11 με 13 και κατά τόπους στα δυτικά, τα Δωδεκάνησα και την Κρήτη τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου. Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις βραδινές ώρες.
Αναλυτικά:
Στην Αττική νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια. Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι βόρειοι, βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις. ΟΙ άνεμοι μεταβλητοί 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 09 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες. Οι άνεμοι στη δυτική Μακεδονία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 και τοπικά στο Θρακικό έως 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος ο καιρός. Οι άνεμοι από ανατολικές διευθύνσεις 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 14 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές. Πιθανότητα ασθενών τοπικών χιονοπτώσεων στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι, βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στην Κρήτη. Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι βόρειοι, βορειοανατολικοί 6 με 7 και στις Κυκλάδες τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 13 με 14 και στη νότια Κρήτη έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά Ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια. Οι άνεμοι βόρειοι, βορειοανατολικοί 6 με 8 και στα Δωδεκάνησα από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 14 με 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες με πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία έως 09 βαθμούς Κελσίου.
Ο καιρός την Κυριακή
Στα ανατολικά ηπειρωτικά, τα νησιά του βορειοανατολικού Αιγαίου, τις Σποράδες, την Εύβοια, τις Κυκλάδες, την Κρήτη προβλέπονται νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες με λίγες τοπικές βροχές.
Ασθενείς χιονοπτώσεις θα σημειωθούν κατά τόπους στα ηπειρωτικά ορεινά καθώς και στα ορεινά της Εύβοιας και της Κρήτης. Στην υπόλοιπη χώρα λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες.
Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά ανατολικοί 4 με 5, στα ανατολικά βόρειοι βορειοανατολικοί 5 με 7 και στο Αιγαίο τις πρωινές ώρες τοπικά έως 8 μποφόρ.
Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα διατηρηθεί σε χαμηλότερα από τα κανονικά για την εποχή επίπεδα. Στα κεντρικά και τα βόρεια θα φτάσει τους 8 με 9 και τοπικά τους 10 βαθμούς, στις υπόλοιπες περιοχές τους 11 με 13 και κατά τόπους στα Δωδεκάνησα και τη νότια Κρήτη τους 14 με 15 βαθμούς Κελσίου.
Παγετός θα σημειωθεί κατά τόπους στα ηπειρωτικά τις πρωινές και βραδινές ώρες.
Στην Αττική προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές στα ανατολικά και βόρεια. Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στην Πάρνηθα. Οι άνεμοι βόρειοι, βορειοανατολικοί 4 με 6 και στα ανατολικά 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 04 έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Στη Θεσσαλονίκη λίγες νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Οι άνεμοι μεταβλητοί 3 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -1 έως 09 βαθμούς Κελσίου.
Μακεδονία, Θράκη
Λίγες νεφώσεις κατά τόπους αυξημένες. Οι άνεμοι στη δυτική Μακεδονία μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Στις υπόλοιπες περιοχές ανατολικοί βορειοανατολικοί 4 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -03 (μείον 3) έως 09 βαθμούς Κελσίου. Στη Μακεδονία 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Νησιά Ιονίου, Ήπειρος, δυτική Στερεά, δυτική Πελοπόννησος
Γενικά αίθριος ο καιρός: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 02 έως 13 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου από -03 (μείον 3) έως 10 βαθμούς Κελσίου.
Ανατολική Στερεά, Εύβοια, ανατολική Πελοπόννησος
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες, με ασθενείς τοπικές βροχές. Πιθανότητα ασθενών τοπικών χιονοπτώσεων στα ορεινά. Οι άνεμοι βόρειοι, βορειοανατολικοί 5 με 6 και στα ανατολικά και τα νότια τις πρωινές ώρες τοπικά 7 με 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -02 (μείον 2) έως 11 βαθμούς Κελσίου.
Κυκλάδες, Κρήτη
Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές, κυρίως στην Κρήτη. Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά της Κρήτης. Οι άνεμοι βόρειοι, βορειοανατολικοί 6 με 7 και στις Κυκλάδες τις πρωινές ώρες τοπικά 8 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 08 έως 13 με 14 και στη νότια Κρήτη έως 15 βαθμούς Κελσίου.
Νησιά ανατολικού Αιγαίου, Δωδεκάνησα
Λίγες νεφώσεις τοπικά αυξημένες στα βόρεια, όπου πιθανόν να σημειωθούν ασθενείς βροχές. Οι άνεμοι βόρειοι, βορειοανατολικοί 6 με 7 μποφόρ. Η θερμοκρασία από 08 έως 14 με 15 βαθμούς Κελσίου. Στα βόρεια 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.
Θεσσαλία
Νεφώσεις παροδικά αυξημένες. Πιθανότητα ασθενών τοπικών βροχών. Πιθανότητα ασθενών χιονοπτώσεων στα ορεινά. Οι άνεμοι βορειοανατολικοί 3 με 4 και στις Σποράδες 5 με 6 μποφόρ. Η θερμοκρασία από -01 (μείον 1) έως 09 με 10 βαθμούς Κελσίου.
To άρθρο Καιρός: Χιονίζει σε Πάρνηθα κι Εύβοια, στους -10 βαθμούς Κελσίου η χαμηλότερη θερμοκρασία σήμερα – Έρχονται βροχές από Τετάρτη δημοσιεύτηκε στο NewsIT .