Ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, αναπληρωτής καθηγητής του Τμήματος Θεολογίας στο Πανεπιστήμιο Αθηνών, «απάντησε» στους «κεραυνούς» του Κυριάκου Βελόπουλου για το βιβλίο των Θρησκευτικών.
Ο πρόεδρος της «Ελληνικής Λύσης» Κυριάκος Βελόπουλος έριξε «μύδρους» στους συγγραφείς του βιβλίου των Θρησκευτικών, τόσο με τα όσα υποστήριξε το βράδυ της Τετάρτης στο ντιμπέιτ των πολιτικών αρχηγών, δείχνοντας φωτογραφίες της «Παναγιάς της γκέισας» και της «Παναγιάς της Ινδιάνας», αλλά και με δηλώσεις που έκανε χθες το βράδυ με αφορμή το διπλωματικό θρίλερ με τη σύλληψη Μπελέρη στην Αλβανία.
Ο Κυριάκος Βελόπουλος έκανε λόγο για φράξιες αριστερών που έγραψαν το βιβλίο των Θρησκευτικών και εξαπέλυσε επιθέσεις στους συγγραφείς. Ο Σταύρος Γιαγκάζογλου, μιλώντας σήμερα στον Alpha Radio 989 και στον Σωτήρη Μπέσκο έδωσε «απαντήσεις». «Δεν τις άκουσα τις δηλώσεις, αλλά δεν υπάρχει τέτοια φράξια ούτε σε αριστερές ομάδες ούτε σε ομάδες συγγραφέων. Αυτές οι εικονογραφημένες παραστάσεις υπήρχαν στο βιβλίο, ή μάλλον στο φάκελο μαθήματος των θρησκευτικών της Γ’ Δημοτικού το 2017, και μετά τις αποφάσεις του ΣτΕ, όταν άλλαξαν πάλι τα θρησκευτικά, οι νέες ομάδες εργασίες συμπεριέλαβαν αυτά τα δύο στοιχεία. Επίσης, γύρω στο 2000 ίσως και λίγο πιο πριν υπήρχε πάλι μια απεικόνιση του Ιησού Χριστού ως μαύρου, ως Αφρικανού».
Συνεχίζοντας, ο κ. Γιαγκάζογλου εξήγησε ότι όλοι οι λαοί μπορούν κάλλιστα να βλέπουν τον Χριστό ως δικό τους και αυτό χαρακτηρίζεται ως μια Θεολογία της Σάρκωσης, «ο Θεός ενσαρκώνεται στον πολιτισμό των λαών», είπε ο καθηγητής και έφερε ως παράδειγμα τον Πατριάρχη Φώτιο, ο οποίος ήταν αναμορφωτής των γραμμάτων, και έλεγε ότι όλοι οι λαοί, οι Έλληνες οι Ρωμαίοι, οι Αιθιόπες οι Ινδοί νομίζουν ότι ο Χριστός μοιάζει σε εκείνους.
«Στην παράδοση της Ορθοδοξίας, η εικονογράφηση είναι μία λειτουργική τέχνη. Υπάρχουν συγκεκριμένοι τρόποι με τους οποίους ζωγραφίζουμε, έχουμε συγκεκριμένους τύπους που χρησιμοποιούμε στη λατρεία, ωστόσο η χριστιανική πίστη δεν αφορά μόνο τους ορθόδοξους ή μόνο τους Έλληνες. Αφορά και άλλους λαούς, πολλές γλώσσσες πολλούς πολιτισμούς», σημείωσε ο καθηγητής Θεολογίας.
Εξηγώντας τον λόγο για τον οποίο συμπεριλήφθησαν τα συγκεκριμένα εικονογραφημένα στοιχεία στο βιβλίο, είναι -όπως είπε ο κ. Γιαγκάζογλου- για να φανεί ότι τα Χριστούγεννα, γιατί σε αυτό το μάθημα περιλαμβάνονται, όπως είπε ο καθηγητής, και άλλοι λαοί, με άλλες παραδόσεις, και με άλλα σύμβολα, μπορούν και αυτοί να εικονογραφούν και ζωγραφίζουν με το δικό τους τρόπο τον Ιησού και τους αγίους. «Άρα εμείς δεν προτείνουμε να βάλουμε αυτές τις εικόνες των Ινδιάνων, των Αφρικανών ή των Κινέζων στη λατρεία μας εδώ, στην ελληνορθόδοξη χριστιανική λατρευτική ζωή αλλά για να δείξουμε ότι όλοι οι λαοί, όλοι οι μαθητές να μπορούν να βλέπουν τον Χριστό ως δικό τους», συμπλήρωσε.
Στη συνέχεια έριξε… καρφιά, λέγοντας χαρακτηριστικά ότι υπάρχουν άνθρωποι που «επενδύουν στη θρησκευτική καπηλεία και τις φυλετικές διακρίσεις». «Δεν μπορούμε να παρακολουθήσουμε μία τέτοια κατάσταση, ήμουνα σαφέστατος όταν παρέπεμψα στον Φώτιο το μεγάλο Πατριάρχη. Ας αφήσουμε τους θεολόγους να κάνουν τη δουλειά τους και οι πολιτικοί να ασχοληθούν με άλλα προβλήματα που πρέπει να λύσουμε… Αντιλαμβανόμαστε ότι κάποιοι άνθρωποι επενδύουν στη θρησκευτική καπηλεία και πίσω από αυτή κρύβεται ένας στενός εθνικισμός. Είναι μια ανοησία και μια φτηνή πολιτικάντικη κουβέντα».
Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις