Τα Μερομήνια αποτελούν για κάποιους σημαντικό εργαλείο για την παρατήρηση του καιρού. Βεβαίως, τα Μερομήνια καταγράφουν μόνο «τάσεις» και σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να αποτελέσουν ασφαλή πρόβλεψη καιρικών συνθηκών. Μάλιστα, οι περισσότεροι επιστήμονες τα αμφισβητούν κάνοντας λόγο για αντιεπιστημονικές πρακτικές.
Η μέθοδος είναι η εξής: Όσοι γνωρίζουν, παρατηρούν τον καιρό του Αυγούστου για 12 ημέρες, εκ των οποίων κάθε μία αντιπροσωπεύει τον καιρό των επόμενων μηνών. Δηλαδή, η πρώτη ημέρα δείχνει τι καιρό θα κάνει τον ερχόμενο Αύγουστο, η δεύτερη αφορά στον καιρό του Σεπτεμβρίου, η τρίτη στον Οκτώβριο, κ.ο.κ.
Σιγά σιγά πλησιάζουμε προς τα Χριστούγεννα και πολύ θα ήθελαν να γνωρίζουν τι καιρό θα κάνει. Σύμφωνα με τον Θεοφάνη Χατζηγρίβα, ο οποίος αναλύει τα Μερομήνια, άσχημες καιρικές συνθήκες αναμένεται να επικρατήσουν τον Δεκέμβριο, με χαμηλές θερμοκρασίες σε όλη τη χώρα και χιονοπτώσεις το πρώτο και το τρίτο δεκαήμερο. Ειδικά στο δεύτερο κύμα της κακοκαιρίας, φαίνεται πως θα χιονίσει ακόμη και σε χαμηλά υψόμετρα.
Τα σκαμπανεβάσματα θα είναι το κύριο χαρακτηριστικό του Ιανουαρίου, με ψύχος να επικρατεί το τρίτο δεκαήμερο. Το πρώτο πενθήμερο του μήνα αναμένεται να είναι αρκετό κρύο, στη συνέχεια ο υδράργυρος θα ανέβει, με θερμοκρασίες σε υψηλά για την εποχή επίπεδα, ενώ μετά τις 19 Ιανουαρίου τα Μερομήνια δείχνουν διαδοχικά ψυχρά μέτωπα, με πολικό ψύχος κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.