Οι Μυκήνες βρίσκονται στην βορειοανατολική Πελοπόννησο στο νομό Αργολίδας και ανήκουν στο δήμο Άργους – Μυκηνών. Κατά τη 2η χιλιετία π.Χ., οι Μυκήνες ήταν ένα από τα μεγαλύτερα κέντρα του ελληνικού πολιτισμού, αποτελώντας ισχυρό στρατιωτικό φρούριο. Η περίοδος της ελληνικής ιστορίας μεταξύ 1600 π.Χ. έως περίπου το 1100 π.Χ. ονομάζεται «μυκηναϊκή».
Στον αρχαιολογικό χώρο των Μυκηνών πριν από εκατοντάδες χρόνια υπήρχε μια από τις σπουδαιότερες πόλεις, η οποία ήταν το μεγαλύτερο κέντρο του Μυκηναϊκου πολιτισμού, η Ακρόπολη των Μυκηνών. Η Ακρόπολη της περιοχής χτίστηκε επάνω σε ένα λόφο με γερά τείχη. Οι πέτρες αυτών των τειχών ήταν μεγάλες και οι άνθρωποι πίστευαν ότι τις έφτιαξαν οι Κύκλωπες.
Γι αυτό το λόγο, άλλωστε, πήραν και την ονομασία κυκλώπεια τείχη. Δύο πέτρινα λιοντάρια ήταν αυτά που στόλιζαν την περίφημη αυτή πύλη γνωστή μέχρι και σήμερα ως πύλη των Λεόντων.
Από τους επιφανέστερους ήρωες της ελληνικής μυθολογίας και Βασιλιάς των Μυκηνών και του Άργους ήταν ο Αγαμέμνονας, ο οποίος ηγήθηκε γενικευμένης εκστρατείας των Αχαιών και πολιόρκησε την Τροία για δέκα χρόνια.
Υπάρχουν πέντε πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για το βασίλειο του Αγαμέμνονα, καθώς μέσα στην Ακρόπολη βρισκόταν:
1. Το ανάκτορο στο οποίο έμενε ο βασιλιάς με την οικογένεια του.
2. Στο ισόγειο του ανακτόρου υπήρχε μια αίθουσα το μέγαρο όπου εκεί ήταν ο θρόνος του βασιλιά.
3. Δίπλα από το μέγαρο υπήρχαν δωμάτια και λουτρά για την βασιλική οικογένεια.
4. Τα τείχη του ανακτόρου ήταν στολισμένα με τοιχογραφίες από πολεμικές σκηνές και σκηνές κυνηγιού.
5. Μέσα στην Ακρόπολη υπήρχαν: Αποθήκες, Εργαστήρια, Θησαυροφυλάκια, σπίτια για τους φρουρούς, τους αξιωματούχους, τους τεχνίτες, υπόγειες δεξαμενές νερού, και το Ιερό των Θεών.
Αξίζει να σημειωθεί, τέλος, ότι η πόλη των Μυκηνών ήταν χτισμένη γύρω από την Ακρόπολη και όταν πλησίαζαν οι εχθροί, οι κάτοικοι έμπαιναν μέσα στην Ακρόπολη για να προστατευθούν.
To άρθρο Μυκήνες: 5 πράγματα που ίσως δεν γνωρίζετε για στο βασίλειο του Αγαμέμνονα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .