Οι αστροφυσικοί ανακάλυψαν την… τέλεια σφαιρική έκρηξη στο σύμπαν

16/02/2023

Μια σύγκρουση δύο άστρων νετρονίων που παρήγαγε μια έκρηξη με μορφή τέλειας σφαίρας, ανακάλυψαν Ευρωπαίοι αστροφυσικοί. Παραμένει μυστήριο, όπως είπαν, το πώς συμβαίνει κάτι τέτοιο.

Οι ερευνητές από τη Δανία, τη Γερμανία, τη Βρετανία, τη Φινλανδία και το Ισραήλ, με επικεφαλής επιστήμονες του Πανεπιστημίου της Κοπεγχάγης, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”.

Η ανακάλυψη αφορά μια βίαιη έκρηξη κιλονόβα που είχε αρχικά ανιχνευθεί το 2017 από τα παρατηρητήρια βαρυτικών κυμάτων LIGO (ΗΠΑ) και Virgo (Ευρώπη) σε έναν γαλαξία σε απόσταση 140 εκατομμυρίων ετών από τη Γη στην κατεύθυνση του αστερισμού της Ύδρας.

Η κατοπινή παρατήρηση της έκρηξης με την ονομασία AT2017gfo/GW170817 από το Πολύ Μεγάλο Τηλεσκόπιο (VLT) του Ευρωπαϊκού Νοτίου Παρατηρητηρίου (ESO) στη Χιλή αποκάλυψε ότι ότι ήταν απόλυτα συμμετρική και τέλεια σφαιρική, κάτι μη αναμενόμενο.

“Κανένας δεν περίμενε η έκρηξη να μοιάζει έτσι. Δεν έχει νόημα που είναι έτσι σφαιρική σαν μπάλα. Όμως οι υπολογισμοί μας σαφώς δείχνουν ότι αυτό συμβαίνει. Αυτό πιθανώς σημαίνει ότι οι θεωρίες και οι προσομοιώσεις των κιλονόβα που έχουμε κάνει κατά τα τελευταία 25 χρόνια εμφανίζουν ελλείψεις σημαντικής Φυσικής”, δήλωσε ο αναπληρωτής καθηγητής Ντάραχ Γουάτσον του Ινστιτούτου Νιλς Μπορ της Κοπεγχάγης.

“Ο πιθανότερος τρόπος να γίνει μια έκρηξη σφαιρική, είναι μια τεράστια ποσότητα ενέργειας να απελευθερώνεται από το κέντρο της έκρηξης και να δημιουργεί στη συνέχεια ένα σχήμα που κανονικά δεν θα διέθετε συμμετρία. Συνεπώς το σφαιρικό σχήμα μας λέει ότι πιθανώς υπάρχει πολλή ενέργεια στον πυρήνα της έκρηξης, κάτι που δεν είχε προβλεφθεί”, ανέφερε ο επικεφαλής ερευνητής ‘Αλμπερτ Σνέπεν.

Τα άστρα νετρονίων (πάλσαρ) είναι άκρως συμπυκνωμένα άστρα αποτελούμενα κυρίως από νετρόνια και συνήθως έχουν διάμετρο μόνο 20 χιλιομέτρων, όμως έχουν βάρος σχεδόν διπλάσιο του Ήλιου. Ένα κουταλάκι ύλης από άστρο νετρονίων ζυγίζει περίπου όσο το όρος Έβερεστ.

Όταν δύο άστρα νετρονίων συγκρούονται, συμβαίνει το εκρηκτικό φαινόμενο της κιλονόβα, καθώς ενώνονται αρχικά σε ένα ενιαίο τεράστιο άστρο νετρονίων, το οποίο μετά καταρρέει σε μαύρη τρύπα. Θεωρητικά οι κιλονόβα είχαν προβλεφθεί από το 1974, αλλά για πρώτη φορά παρατηρήθηκαν σαφώς το 2013.

Σύνδεσμος για την επιστημονική δημοσίευση: https://www.nature.com/articles/s41586-022-05616-x

#ΣΥΜΠΑΝ #ΕΚΡΗΞΗ #ΑΣΤΡΟΦΥΣΙΚΗ

 

 

​ 

Dnews: Τελευταία νέα και ειδήσεις 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Tempting Fortune: Νικήτρια η Ρούλα Γιαννιώτη – Με το έπαθλο θα βοηθήσει την τυφλή κόρη της

To Tempting Fortune έριξε αυλαία, με τη Ρούλα Γιαννιώτη να κερδίζει το μεγάλο έπαθλο. Η 53χρονη παίκτρια κατάφερε να εξασφαλίσει την πρωτιά, κερδίζοντας έτσι το χρηματικό έπαθλο των 10.614 ευρώ. Όπως ήταν αναμενόμενο, η Ρούλα Γιαννιώτη άρχισε να πανηγυρίζει, μόλις συνειδητοποίησε τη νίκη της, με τον Γιάννη Τσιμιτσέλη να της…

Ο Τζέικ Πολ νίκησε τον Μάικ Τάισον στο event της χρονιάς και πήρε 40 εκατομμύρια (video)

Ο Τζέικ Πολ νίκησε τον θρυλικό Μάικ Τάισον με ομόφωνη απόφαση των κριτών, σε έναν αγώνα βαρέων βαρών οκτώ γύρων που διεξήχθη την Παρασκευή στο AT&T Stadium στο Άρλινγκτον του Τέξας. Ο νεαρός Youtuber και ανερχόμενος πυγμάχος πήρε τον αγώνα με σκορ 80-72, 79-73 και 79-73, όπως βαθμολόγησαν οι κριτές…

84χρονη οδηγός διέλυσε Ferrari -Πώς έγινε το ατύχημα με το πανάκριβο αυτοκίνητο

Έχουμε δει ατυχήματα και ατυχήματα, πολλά εκ των οποίων με πανάκριβες Ferrari, αλλά μάλλον αυτό τα ξεπερνά όλα: μια Ferrari Purosangue που απώλεσε τον έλεγχο με 312 km/h στη γερμανική Autobahn. Στα χέρια μιας 84χρονης. Πρώτα από όλα πρέπει να πούμε ότι η γυναίκα είναι σώα και αβλαβής - παρά…