Οι τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα

05/01/2025

Οι τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα

Η χύτρα ταχύτητας είναι ένα χρήσιμο μαγειρικό σκεύος, το οποίο βρίσκεται σε κάθε σπίτι και μας βοηθά να επιταχύνουμε τον χρόνο μαγειρέματος.

Η χύτρα κλείνει ερμητικά μη επιτρέποντας στον ατμό ή τα υγρά να διαφύγουν κατά τον βρασμό.

Ωστόσο, υπάρχουν μερικές τροφές που πρέπει να αποφεύγετε να βάζετε στην χύτρα, επιλέγοντας εναλλακτικούς τρόπους μαγειρέματος, όπως στον φούρνο ή στην κατσαρόλα.

Λαχανικά

Τα σπαράγγια, το μπρόκολο και τα χόρτα είναι μερικά παραδείγματα πράσινων λαχανικών που μαγειρεύονται καλύτερα σε κατσαρόλα.

Σε περίπτωση που βάλετε λαχανικά σε χύτρα ταχύτητας, τότε θα χάσουν τα θρεπτικά τους συστατικά τους και είναι πιο πιθανόν να τα παραβράσετε, λόγω της αυξημένης πίεσης και των υδρατμών κατά την διάρκεια του βρασμού.

Τα περισσότερα λαχανικά, άλλωστε, χρειάζονται περίπου δέκα λεπτά βράσιμο και είναι έτοιμα για να σερβιριστούν στο πιάτο.

Ζυμαρικά και ρύζι

Κατά την διαδικασία του μαγειρέματος, αρκετές φορές δοκιμάζουμε το φαγητό για να δούμε αν είναι έτοιμο.

Μπορεί η χύτρα να είναι ένας γρήγορος τρόπος για να μαγειρέψουμε φαγητό, ωστόσο, δεν μπορούμε να επιτύχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα σχετικά με τα ζυμαρικά, τα οποία είναι έτοιμα μέσα σε ελάχιστα λεπτά.

Και, φυσικά, για τα ζυμαρικά al dente (στα ιταλικά, το δόντι) σημαντικό ρόλο παίζει ο σωστός χρόνος βρασίματος, κάτι που σημαίνει δεν πρέπει να έχουν σκληρή υφή.

Επίσης, δεν πρέπει να βάζετε ποτέ ρύζι στην χύτρα, αφού περιέχει άμυλο, επομένως μπορεί να χυλώσει γρήγορα.

Κρέας η κοτόπουλο

Η νοστιμιά του κρέατος κρύβεται σε μια αντίδραση που λαμβάνει χώρα μόνο κατά την διάρκεια του ψησίματος σε σιγανή φωτιά, που είναι γνωστή ως αντίδραση Maillard.

Όταν βάζουμε το κρέας στο φούρνο, τότε, διατηρεί την υγρασία του και γίνεται ζουμερό στο εσωτερικό του, αφού οι πρωτεϊνες διασπώνται ομοιόμοφα.

Παράλληλα, το κρέας ροδίζει και αποκτά την χαρακτηριστική καραμελωμένη υφή. Μπορεί η χύτρα να προσφέρει πιο γρήγορο αποτέλεσμα, ωστόσο, το κρέας δεν θα έχει αυτή την νόστιμη και «χρυσή» κρούστα στη επιφάνεια του. Το ίδιο ισχύει, φυσικά, και για το κοτόπουλο. 

Θαλασσινά

Τα ψάρια (π.χ. μπακαλιάρος, γλώσσα) έχουν χαμηλή περιεκτικότητα σε λίπος σε σχέση με τα κρέατα. Επίσης, τα μόρια πρωτεΐνης των ψαριών είναι μικρότερα και διασπώνται πιο εύκολα, επομένως, πρέπει να μαγειρεύονται στον φούρνο ή στον ατμό. Επιπλέον, τα ψάρια απαιτούν λίγο χρόνο για να μαγειρευτούν, καθώς υπάρχει το ενδεχόμενο να «στεγνώσουν».

Η χύτρα ταχύτητας, όμως, και η έντονη θερμότητα στο εσωτερικό του σκεύους μπορεί να διασπάσει τις πρωτεΐνες τους πολύ γρήγορα.

Η ιδανική επιλογή για να μαγειρέψετε τα ψάρια (π.χ. σολωμό) είναι να τα τοποθετήσετε μέσα σε λαδόκολλα. Μ’αυτό τον τρόπο, το ψάρι θα διατηρήσει τα υγρά του και θα γίνει νόστιμο, χωρίς να να υπάρχει κίνδυνος να το παραψήσετε.

Επιπλέον, μπορείτε να προσθέσετε μπαχαρικά και λαχανικά μέσα στην λαδόκολλα για να απογειώσετε την γεύση του. Επίσης, αποφύγετε να βάλετε στην χύτρα θαλασσινα, όπως χτένια ή γαρίδες.

Φακές

Πριν βράσουμε τα φασόλια συνήθως τα μουλιάζουμε από το προηγούμενο βράδυ για να μαλακώσουν και να βράσουν πιο γρήγορα. Τα περισσότερα όσπρια περιέχουν αντιθρεπτικά συστατικά, όπως λεκτίνες και τανίνες, τα οποία μπορούν να επηρεάσουν την απορρόφηση των θρεπτικών συστατικών.

Το μούλιασμα επιτρέπει τη διάσπαση αυτών των ενώσεων και διευκολύνει την απορρόφηση του ασβεστίου, του σιδήρου και του ψευδάργυρου.

Ωστόσο, ορισμένα όσπρια, όπως, οι φακές δεν χρειάζονται μούλιασμα, λόγω του μεγέθους τους. Ωστόσο, δεν πρέπει να τις μαγειρέψουμε στην χύτρα καθώς πρόκειται να διαλυθούν και θα χάσουν τις θρεπτικές τους ουσίες.

To άρθρο Οι τροφές που δεν πρέπει να μαγειρεύετε στη χύτρα δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

​  

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog

Γιάννης Δουλάμης: «Ήθελα να πει η Καίτη Γαρμπή τον “Παλιόκαιρο” αλλά δεν βγήκε»

«Η Καίτη Γαρμπή ήταν να κάνει κάτι άλλο, οπότε εκείνη τη στιγμή φαντάστηκα ότι ο Πασχάλης θα μπορούσε να το “ταξιδέψει” πιο καλά», είπε ο Γιάννης Δουλάμης. Για τη μεγάλη επιτυχία του Πασχάλη Τερζή, το τραγούδι «Παλιόκαιρος» που αρχικά προοριζόταν για την Καίτη Γαρμπή, μίλησε ο μουσικός παραγωγός, Γιάννης Δουλάμης,…

Ράπερ πυροβόλησε κατά λάθος μέσα από το παντελόνι του – «Ποιος πυροβόλησε ποιον;»

Ο ράπερ «2 Low» πυροβόλησε κατά λάθος μέσα από το παντελόνι του, κατά την διάρκεια συνέντευξης. Ένα σοβαρό ατύχημα σημειώθηκε κατά τη διάρκεια συνέντευξης με καλεσμένο τον ράπερ «2 Low», όταν κατά λάθος πυροβόλησε μέσα από το παντελόνι του. Ο 46χρονος ράπερ εμφανίστηκε στην εκπομπή του YouTube «One on One…

Κομισιόν: Τίποτα δεν απαγορεύει στον Μασκ «ζωντανή» συζήτηση με την αρχηγό της γερμανικής ακροδεξιάς στο «Χ»

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε ότι «θα διασφαλίσουμε ότι δεν θα γίνει κατάχρηση για να επηρεάσει τις γερμανικές εκλογές». Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή δήλωσε, κατά τη σημερινή ενημέρωση προς τον Τύπο ότι, δεν υπάρχει κανένας περιορισμός για τον Έλον Μασκ, ιδιοκτήτη της πλατφόρμας «Χ», να πραγματοποιήσει συνέντευξη με την αρχηγό της γερμανικής…

Σε ποιους αγρότες θα δοθεί επιδότηση 40 ευρώ το στρέμμα

Με 40 ευρώ το στρέμμα αναμένεται να επιδοτήση το ΥΠΑΑΤ όσους βαμβακοπαραγωγούς επιλέξουν φιλοκότερες πρακτικές στις καλλιέργειές τους. Σε έναν «καφέ εργασίας» με περισσότερους από 50 αγρότες του Δήμου Σοφάδων, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης, Κώστας Τσιάρας, παρουσίασε τις θέσεις του για τα βασικά ζητήματα που απασχολούν τον αγροτικό κόσμο της…

Δόμνα Μιχαηλίδου: «Είμαι στον έκτο μήνα και περιμένουμε αγόρι»

«Έχω αγωνία να βγει το παιδί υγιές», ξεκαθάρισε η Δόμνα Μιχαηλίδου. Για τη δουλειά της, τη στιγμή που άφησε πίσω της το υπουργείο Εργασίας, την πρόταση γάμου από τον Λεωνίδα Μαντωνάκη αλλά και για το παιδί που περιμένει να κρατήσει στα χέρια της, μιας και είναι στον 6ο μήνα της…