H κυβέρνηση «αδυνατεί να εφαρμόσει ορθά τον νόμο που η ίδια ψήφισε» για τα πλαστικά μιας χρήσης, σύμφωνα με έκθεση που δημοσιοποίησε την Δευτέρα το WWF Ελλάς.
«Με νόμο που εκδόθηκε τον Οκτώβριο του 2020 (ν. 4736/2020), η Ελλάδα έγινε μια από τις πρώτες χώρες της ΕΕ που ενσωμάτωσε στο εθνικό δίκαιο την εν λόγω οδηγία, εκπλήσσοντας θετικά» αναφέρει η οργάνωση σε ανακοίνωσή της.
«Ωστόσο, μέχρι σήμερα, οι επιδόσεις της χώρας μας στην εφαρμογή του συγκεκριμένου νόμου βρίσκονται επιεικώς κάτω από τη βάση» και οι δεσμεύσεις παραμένουν «χωρίς εφαρμογή».
Το μόνο θετικό σημείο που καταγράφει η έκθεση είναι η εφαρμογή κάποιων ρυθμίσεων για τα πλαστικά μπουκάλια. Πολλές επιχειρήσεις έχουν κινητοποιηθεί και ήδη διαθέτουν στην αγορά πλαστικές φιάλες από PET που περιέχουν ανακυκλωμένο πλαστικό πάνω από 25%, αλλά και μπουκάλια με προσαρτημένα καπάκια, παρότι δίνεται περιθώριο εφαρμογής των μέτρων αυτών μέχρι τον Ιανουάριο του 2025 και τον Ιούλιο του 2024, αντίστοιχα.
Τα πλέον προβληματικά σημεία που αναγνωρίζει το WWF:
Τα πλαστικά καλαμάκια εξακολουθούν να κατακλύζουν την αγορά και όπως φαίνεται «έχει δημιουργηθεί ένα παρακύκλωμα παράνομης διάθεσης αυτών των ειδών». Βάσει του νόμου, 9 πλαστικά είδη μιας χρήσης (μπατονέτες, μαχαιροπίρουνα, πιάτα, καλαμάκια, αναδευτήρες ποτών, στηρίγματα μπαλονιών, περιέκτες τροφίμων και ποτών από φελιζόλ) θα έπρεπε να είχαν τεθεί εκτός αγοράς το αργότερο έως τον περασμένο Μάιο.
Για τα για πλαστικά κύπελλα και φαγητοδοχεία παρατηρείται «κακή εφαρμογή των ρυθμίσεων». Τα καταστήματα δεν ενημερώνουν τους πολίτες για τη δυνατότητα αγορών με δικά τους σκεύη, ενώ φορείς της αγοράς καταγγέλλουν πως σε αρκετές περιπτώσεις η εισφορά των 5 λεπτών έχει ενσωματωθεί στην τελική τιμή πώλησης και δεν αποδίδεται το περιβαλλοντικό τέλος στην Πολιτεία, κάτι που οδηγεί σε απώλεια εσόδων πολλών εκατομμυρίων ευρώ.