Ο ήρωας πιλότος Σήφης Μιγάδης πριν από 44 χρόνια έσωσε τους επιβάτες του 747 που πιλοτάριζε και χιλιάδες Αθηναίους που είδαν το Boeing να πετάει εκατοστά πάνω από τα κεφάλια τους.
«Τρόμος πάνω από την Αθήνα», έτσι όπως το περιγράφει το πρωτοσέλιδο από τα «ΝΕΑ». Ένας δρόμος στο παλιό αεροδρόμιο του Ελληνικού θα έχει πλέον το όνομά του.
9 Αυγούστου 1978, Αεροδρόμιο Ελληνικού, Ελλάδα. Η αναπαράσταση είναι από το the flight channel, μία αναπαράσταση της πιο μυθικής ίσως πτήσης στην ιστορία της πολιτικής αεροπορίας και σίγουρα αυτής που σημάδεψε τα αεροπορικά ελληνικά πράγματα περισσότερο από τον κάθε άλλη στην Ελλάδα.
Ο λόγος είναι πως ο κυβερνήτης Μιγάδης κατάφερε να κρατήσει το αεροσκάφος σε πτήση σε εξαιρετικά χαμηλό ύψος και ταχύτητα κάτω από την ελάχιστη. Σε όλες τις προσομοιώσεις της Boeing το αεροσκάφος συνετρίβη.
Η περιπέτεια ξεκίνησε αμέσως όταν το αεροσκάφος έπιασε την ταχύτητα απογείωσης. Το αεροσκάφος έχασε έναν κινητήρα. Στην εκπομπή «Μία στις χίλιες» και στον Κώστα Παπαπέτρου, ο Μιγάδης περιγράφει:
«Τα συναισθήματά μου ήταν ότι είμαστε χαμένοι, έχουμε σκοτωθεί όλοι».
Στο αεροδρόμιο του Ελληνικού παίζεται ένα από τα συγκλονιστικότερα αεροπορικά θρίλερ όλων των εποχών, καθώς το βαρύ Boeing 747 με νηολόγιο SX-OAA και την ονομασία Ολύμπιος Ζευς θα πρέπει να πετύχει κάτι που μοιάζει με άθλο. Να σηκωθεί στον αέρα χωρίς την απαιτούμενη ισχύ.
Το αεροσκάφος πετάει μόλις 9 πόδια, ούτε τρία μέτρα από το έδαφος. Στην Αθήνα τα κεφάλια γυρίζουν στον ουρανό. Στον αέρα 348 επιβάτες. Πολλοί τους θεωρούν καταδικασμένους. Στην πόλη χιλιάδες κινδυνεύουν εάν το αεροσκάφος πέσει.
Ο πιλότος κάνει απέλπιδες προσπάθειες να γλιτώσει το αεροσκάφος, να γλιτώσει την Αθήνα από την καταστροφή. Η περιπέτεια πάνω από την Αθήνα θα τελειώσει επιτυχώς σαν από θαύμα, με τον πιλότο να λέει πως νωρίτερα άδειασε κάποια, αλλά όχι τα καύσιμα επειδή ήταν ακριβά.
Στην προσγείωση θα δει τις κόρες του, οι οποίες είχαν ειδοποιηθεί και είχαν σπεύσει στο αεροδρόμιο περιμένοντας τα χειρότερα.
«Κάποια στιγμή χτυπάει το τηλέφωνο. Ήταν ένας ξάδερφός μου. ‘Ένα Jumbo περνάει αυτή την ώρα κάτω από τους προβολείς στο γήπεδο Πανιωνίου. Βλέπω τα πρόσωπα των επιβατών. Τι έγινε;’. Αμέσως πήραμε τηλέφωνο στην επιμελητεία του αεροδρομίου η αδερφή μου κι εγώ. Ρωτούσαμε τι είχε συμβεί. Όταν φτάσαμε το αεροπλάνο δεν είχε προσγειωθεί ακόμα. Θυμάμαι ότι ανεβήκαμε στην ταράτσα και το είδαμε να έρχεται», δήλωσε η κόρη του Σήφη Μιγάδη.
Ο Σήφης Μιγάδης θα πει πως έκανε διαφορετικά κάποια πράγματα από ότι έλεγαν τα εγχειρίδια και αυτό έσωσε το Boeing.
Μετά τον αεροπορικό άθλο θα γίνει το πρόσωπο σε όλες της καμπάνιες της Ολυμπιακής. Όλοι ήθελαν να πετάξουν μαζί του και ο ίδιος θα πει αφοπλιστικά: «Όλοι εμείς που ζούμε μετά από αυτό, ζούμε λαθραία».
Μετά το ατύχημα η εκπαίδευση της Boeing συμπεριέλαβε το ατύχημα και η Ολυμπιακή άλλαξε κάποιες από τις διαδικασίες της.
Ο θρύλος του Μιγάδη, του ανθρώπου που συμμετείχε ως εθελοντής στη Μάχη της Κρήτης και φυγαδεύτηκε μαζί με άλλους για την Αίγυπτο, θα υπάρχει για πάντα να καθοδηγεί κάθε νέο πιλότo.