Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση – Τι προβλέπει

24/07/2024

Την ώρα που συνεχίζεται η κόντρα του υπουργείου Υγείας με τους ιδιώτες γιατρούς συζητείται στη Βουλή το νομοσχέδιο για την ψυχιατρική μεταρρύθμιση.

Συγκεκριμένα από χθες είναι σε εξέλιξη στην επιτροπή Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής η συζήτηση και η επεξεργασία του νομοσχεδίου με το οποίο αλλάζει εντελώς το τοπίο στην απεξάρτηση στη χώρα μας, ενώ εισάγονται ρυθμίσεις για τον μετασχηματισμό του τρόπου παροχής των Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΥΨΥ) και την ολοκλήρωση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης.

Το νομοσχέδιο προβλέπει μεταξύ άλλων:

τη σύσταση Εθνικού Δικτύου Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΕΔΥΨΥ) εντός του Εθνικού Συστήματος Υγείας (ΕΣΥ), με στόχο τη βελτίωση της οργάνωσης και της διοικητικής διάρθρωσης των ΥΨΥ,

τη σύσταση νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου με την επωνυμία «Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων» (ΕΟΠΑΕ) για την αντιμετώπιση των εν γένει εξαρτήσεων, εξαρτητικών συμπεριφορών και εθισμών,

τη ψηφιοποίηση του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων.

Το νομοσχέδιο έχει ξεσηκώσει θύελλα αντιδράσεων. Σήμερα 24 Ιουλίου 2024 στις 07.30 μμ οργανώνεται Συλλαλητήριο και Συναυλία στο Σύνταγμα από τους φορείς της απεξάρτησης, απαιτώντας το νομοσχέδιο να μείνει «στα χαρτιά» και να μην υλοποιηθεί.

Τι προσδοκά το Υπουργείο Υγείας

Όπως αναφέρεται στην εισηγητική έκθεση, ως ψυχιατρική μεταρρύθμιση νοείται ο μετασχηματισμός του τρόπου παροχής Υπηρεσιών Ψυχικής Υγείας (ΥΨΥ), με μετάθεση του βάρους από την ασυλικού τύπου περίθαλψη στην κοινοτική φροντίδα, έτσι ώστε ο ψυχικά ασθενής να παραμένει ενεργός πολίτης, χωρίς να αποκόπτεται από το οικογενειακό και κοινωνικό του περιβάλλον.

Οι υπηρεσίες αυτές καταλαμβάνουν και τις εξαρτήσεις, ως μορφές εκδήλωσης ψυχικών διαταραχών.

Η ψυχιατρική μεταρρύθμιση, σύμφωνα με την αιτιολογική έκθεση του νομοεσχεδίου, ολοκληρώνεται:

μέσω του μετασχηματισμού των εναπομεινάντων Ειδικών Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και των ψυχιατρικών κλινικών των Γενικών και Πανεπιστημιακών Νοσοκομείων της χώρας σε ένα αποκεντρωμένο δίκτυο συνεργαζόμενων δομών, μονάδων και υπηρεσιών, με επίκεντρο, για πρώτη φορά, τα ίδια τα άτομα που αντιμετωπίζουν προκλήσεις στην ψυχική τους υγεία,

μέσω της θέσπισης, για πρώτη φορά, ενός ενιαίου πλαισίου οργάνωσης των παρεχόμενων υπηρεσιών για την ολιστική αντιμετώπιση των πάσης φύσεως εξαρτήσεων, εθισμών και εξαρτητικών συμπεριφορών, με παράλληλη διατήρηση του θεραπευτικού πλουραλισμού και

μέσω της ψηφιοποίησης του συνόλου των παρεχόμενων υπηρεσιών ψυχικής υγείας και εξαρτήσεων.

Ο υφυπουργός Υγείας Δημήτρης Βαρτζόπουλος αναφέρθηκε στη Βουλή στη σημερινή κατάσταση του συστήματος της ψυχικής υγείας και πρόσθεσε ότι με το νομοσχέδιο επιχειρείται να ολοκληρωθεί η αποασυλοποίηση, η διαλειτουργικότητα τω υφιστάμενων δομών και η καλύτερη μέριμνα για τους χρόνιους ασθενείς.

«Ο κυριότερος στόχος όλης αυτής της προσπάθειας είναι η συνέχιση της αποασυλοποίησης των ασθενών που είναι χρόνιοι και φιλοξενούνται στις κλίνες των οξέων περιστατικών του δημόσιου ή του ιδιωτικού τομέα», ανέφερε ο υφυπουργός Υγείας και εξήγησε ότι στόχος είναι αυτά τα περιστατικά να ετοιμαστούν για να πάνε σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης ή σε μονάδες χρόνιας νοσηλευτικής φροντίδας.

«Εμείς όχι απλώς δεν θα καταργήσουμε τις νοσηλευτικές μονάδες. Διαλύουμε τους οργανισμούς των παλαιού τύπου ψυχιατρείων και εντάσσουμε τις νοσηλευτικές μονάδες σε δίκτυα κοινοτικής φύσεως που περιέχουν μονάδες πρωτοβάθμιας, δευτεροβάθμιας και τις μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης», τόνισε και υπογράμμισε ότι δεν ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα πως θα κλείσουν κρεβάτια, πως θα κλείσουν νοσηλευτικές μονάδες. Εκείνο που θα γίνει είναι να υπάρξουν εξειδικεύσεις νοσηλευτικών μονάδων που θα προετοιμάζουν τους ασθενείς να πάνε σε μονάδες ψυχοκοινωνικής αποκατάστασης.

«Μετασχηματίζουμε τα παλαιού τύπου νοσοκομεία σε νοσηλευτικές μονάδες οι οποίες εντάσσονται διαλειτουργικά μέσα σε δίκτυα που τελικό στόχο έχουν την ψυχοκοινωνική αποκατάσταση και την μακροχρόνια αξιοπρεπή νοσηλευτική φροντίδα για όσους χρειάζονται», είπε ο κ. Βαρτζόπουλος.

Αναφορικά με την απεξάρτηση, ο κ. Βαρτζόπουλος είπε ότι δημιουργείται ο Εθνικός Οργανισμός Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων.

«Πρώτο μέλημα μας θα είναι η δημιουργία ενιαίου σημείου επαφής, πολυδύναμου συμβουλευτικού κέντρου σε κάθε περιφέρεια της χώρας και στα δύο μεγάλα αστικά κέντρα ανά ομάδες δήμων. Θα υπάρχει ενιαία επαφή με τον Εθνικό Οργανισμό Πρόληψης και Αντιμετώπισης των Εξαρτήσεων και ειδικοί θα συμβουλεύσουν που θα πρέπει να πάει κάποιος για να είναι καλύτερα», ανέφερε συγκεκριμένα και χαρακτήρισε fake news τον ισχυρισμό ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται να κλείσει τα προγράμματα στεγνής απεξάρτησης.

Πώς τοποθετούνται ΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

Οι εισαγόμενες διατάξεις έχουν προκαλέσει την αντίδραση εργαζόμενων στο χώρο της ψυχικής υγείας και της απεξάρτησης, της ΕΙΝΑΠ και της ΠΟΕΔΗΝ.

Νέα Δημοκρατία

Ο εισηγητής της ΝΔ Διαμαντής Γκολιδάκης υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου λέγοντας πως με το υφιστάμενο σύστημα υπάρχει αδυναμία έγκαιρης και στοχευμένης ανίχνευσης των αναγκών ψυχικής υγείας του πληθυσμού, υπάρχει αδυναμία στοχευμένης κατεύθυνσης των ασθενών στις κατά περίπτωση αναγκαίες υπηρεσίες, ως αποτέλεσμα της έλλειψης δικτύωσης και διασύνδεσης μεταξύ τους, υπάρχει συσσώρευση των νέων χρόνιων περιστατικών στην κοινότητα, τα οποία αδυνατούν να διαχειριστούν τα τμήματα οξέων των Ψυχιατρικών Νοσοκομείων και Γενικών Νοσοκομείων, με αποτέλεσμα οι ασθενείς να οδηγούνται είτε στον ιδιωτικό τομέα, εφόσον έχουν την οικονομική δυνατότητα, είτε σε φαινόμενα τύπου «revolving door» και ακούσιων νοσηλειών, εφόσον πρόκειται για οικονομικά ασθενέστερους πολίτες.

Το πλέον χαρακτηριστικό παράδειγμα της δυσλειτουργίας του υφιστάμενου συστήματος, είπε ο εισηγητής της ΝΔ, αποτελεί η υπερκάλυψη του συνόλου σχεδόν των Πανεπιστημιακών Ψυχιατρικών Κλινικών και των Κλινικών των μεγάλων Αστικών Γενικών Νοσοκομείων κατά 150%, με συνέπεια τόσο τη μαζική χρήση επικουρικών κλινών, που υποβαθμίζουν τη φύση και την ποιότητα της παρεχόμενης υπηρεσίας, όσο και την υψηλότερη στην Ευρώπη αναλογία αναγκαστικών νοσηλειών (άνω του 50% έναντι του ευρωπαϊκού ποσοστού στα 23%).

ΣΥΡΙΖΑ

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ Ανδρέας Παναγιωτόπουλος αναφέρθηκε στην καθολική αντίδραση των εμπλεκομένων φορέων και ενδιαφερομένων για την ψυχική υγεία και ξεκαθάρισε ότι το κόμμα του είναι κάθετα αντίθετο με το πνεύμα, το γράμμα και την φιλοσοφία το νομοσχεδίου, που κάθε άλλο παρά ψυχιατρική μεταρρύθμιση είναι.

Αντιθέτως, πρόκειται, όπως είπε, για αντιμεταρρύθμιση που βάλει κατά της δημόσιας υγείας. «Εμείς την υγεία τη βλέπουμε και τη θέλουμε δημόσιο κοινωνικό αγαθό που παρέχεται δωρεάν και με υψηλή ποιότητα, που θα έχουν πρόσβαση όλοι όσοι κατοικούν στη χώρα. Εσείς θέλετε την υγεία ιδιωτική και εμπορικό αγαθό», είπε ο κ. Παναγιωτόπουλος, απευθυνόμενος τα έδρανα της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υγείας.

Βασικός στόχος είναι η ιδιωτικοποίηση και της ψυχικής υγείας και του τομέα αντιμετώπισης των εξαρτήσεων, είπε ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ και κατήγγειλε ότι εισάγονται μέτρα νεοφιλελεύθερης κοπής υπέρ των ισχυρών οικονομικών συμφερόντων που δραστηριοποιούνται στον τομέα της ψυχικής υγείας.

ΠΑΣΟΚ

Η ειδική αγορήτρια του ΠΑΣΟΚ Ευαγγελία Λιακούλη χαρακτήρισε «ψευδεπίγραφο» τον τίτλο του νομοσχεδίου που οδηγεί στον οριστικό και αμετάκλητο θάνατο της πρόληψης.

«Αντί να κάνετε όσα απαιτούνται για να αναβαθμιστούν δομές και πολιτικές, εσείς αποφασίσατε να ακολουθήσετε μια πολιτική νεοφιλελευθεροποίησης και φέρατε ένα τερατούργημα. Παραδίδετε τον χώρο της ψυχικής υγείας στους ιδιώτες», είπε η βουλευτής και χαρακτήρισε ατυχή την δήλωση του υφυπουργού Υγείας Δημήτρη Βαρτζόπουλου πως η αντιπολίτευση κατέβασε στους δρόμους τους κομματικούς της στρατούς και διαμαρτύρονται για το περιεχόμενο των νέων διατάξεων.

Πηγή: iatropedia.gr

To άρθρο Στη Βουλή το νομοσχέδιο για την Ψυχιατρική Μεταρρύθμιση – Τι προβλέπει δημοσιεύτηκε στο NewsIT .

 

Δημοφιλή Θέματα

Latest from Blog