GT, GTi, RS, ΤDi, AMG και χίλια δυο άλλα ακρωνύμια βλέπουμε καθημερινά στα αυτοκίνητα. Άραγε, γνωρίζεις τι σημαίνουν όλα αυτά ή έστω τα περισσότερα; Σίγουρα, θα μπορούσαμε να φτιάξουμε ένα κουίζ για γερά νεύρα και δυνατούς λύτες, αλλά το autoblog.gr σύλλεξε ένα ευρύ σύνολο από πάρα πολύ γνωστά και μη ακρωνύμια και στην παρακάτω λίστα θα τα παραθέσουμε.
Φτιάξε καφεδάκι, κάθισε αναπαυτικά και πάμε στον μαγικό κόσμο των ακρωνυμίων!
Alfa Romeo
Ξεκινάμε από την ιστορική ιταλική εταιρεία, που πρακτικά το όνομά της είναι ακρωνύμιο.
Anonima Lombarda Fabbrica Automobili, λοιπόν, και μερικά από τα ακρωνύμια που είναι άρρηκτα συνδεδεμένα με τα μοντέλα της, είναι τα παρακάτω:
SZ: Sprint Zagato
TZ: Tubolare Zagato
TI: Turismo Internationale
D.N.A : Dynamic Natural All Weather
QV: Quadrifoglio Verde
GTA: Gran Turismo Allegerita
ΜiTo: Milano Torino
Aston Martin
“DB” και Aston Martin πάνε παρεάκι εδώ και 67 χρόνια, από το πρώτο μοντέλο της αγγλικής εταιρείας που έφερε το συγκεκριμένο ακρωνύμιο. Μιλάμε για την DB2 που έκανε πρεμιέρα στην Έκθεση της Νέας Υόρκης του 1950. Στη συνείδηση του κόσμου, η “Two Litre Sports” ήταν η πρώτη ΑΜ που ανεπίσημα έφερε το ακρωνύμιο “DB” από το όνομα του σωτήρα της μικρής, αγγλικής φίρμας που έφτασε ένα βήμα πριν τη χρεωκοπία μετά το Β’ΠΠ. Ο Dave Brown, πετυχημένος επιχειρηματίας της εποχής, αγόρασε την εταιρεία για 25.000 λίρες το 1947. Audi
Audi
RS” και “ΤΤ”. Το μεν πρώτο το γνωρίσαμε πρώτη φορά στο εμβληματικό RS2, το δεύτερο είναι φόρος τιμής στον ομώνυμο, διάσημο αγώνα στο Isle of Man, στον οποίο συμμετείχε στις αρχές του 1900 ο πρόγονος της εταιρείας, NSU, με μοτοσυκλέτες. Βεβαίως, υπήρχε, όπως θυμόμαστε, και το NSU TT. RennSport για το RS, Tourist Trophy από τον αγώνα στο Isle of Man. Σύμφωνα με άλλες απόψεις, πίσω από το ακρωνύμιο “κρύβονται” οι λέξεις “Τechnology & Τradition”.
BMW
Bayerische Motoren Werke σε πλήρη έκταση το όνομα της βαυαρικής εταιρείας, η “Μπε-Εμ-Βε” έχει και αυτή να μας δώσει κάποια ακρωνύμια.
SAV: Sports Activity Vehicle V
ANOS: VAriable NOckenwellen Steurung (Μεταβλητό σύστημα χρονισμού βαλβίδων εισαγωγής σε απλά ελληνικά, γιατί υπάρχει και το Double VANOS στον εκκεντροφόρο εξαγωγής)
CSL: Coupe Sport Leichtbau
Cadillac
Ενώ θα περιμέναμε στο ακρωνύμιο CTS-V και ATS-V, το “V” να σημαίνει “Velocity”, εντούτοις δηλώνει την προσήλωση των Αμερικάνων στους V8 κινητήρες, παρά το “V for Velocity” στη διαφημιστική καμπάνια των γρήγορων εκδόσεων των μοντέλων της εταιρείας.
CTS: Catera Touring Sedan
DTS: DeVille Touring Sedan
Chevrolet
Η παράδοση θέλει τη Chevrolet, και κατ’επέκταση τη GM, να ονοματίζει τις γρήγορες εκδόσεις των μοντέλων της με ένα “Ζ” στην αρχή, π.χ. ZR1, Z/28, Z06, ZL-1 κ.α.. Επειδή στην Αμερική κατάλαβαν ότι αυτές οι εκδόσεις θα άλλαζαν χρόνο με το χρόνο, προφανώς για να μην μείνουν πίσω στο κυνήγι του ανταγωνισμού, κράτησαν το τελευταίο γράμμα της αλφαβήτου έτσι ώστε να τις χαρακτηρίζει χωρίς από την άλλη να διαταράσσεται ιστορική συνέχεια των αντίστοιχων απλών εκδόσεων.
LS: Luxury Sport
RS: Rally Sport
SS: Super Sport
Citroen
Η “Θεά” και οι “2 (φορολογήσιμοι) ίπποι”. Μιλάω ασφαλώς για την DS και το 2CV! Πιο συγκεκριμένα, “Deese” και “Deux(2) Chevaux. Παράδοση η γαλλική εταιρεία έχει στα ακρωνύμια που έχουν το “Χ” , όπως “ΑΧ”, “CX”, “BX”, “XM”.
CX: το σύμβολο του συντελεστή οπισθέλκουσας
SM: Serie Maserati
Dodge
Γεμάτη η ιστορία της Dodge με ακρωνύμια. Το 1967, πρωτοεισήχθη το λογότυπο του R/T στο Coronet και κατόπιν, το SRT έγινε ταυτόσημο με τις επιδόσεις και τα γρήγορα Dodge.
R/T: Road/Track
SRT: Street&Racing Technology
392: οι κυβικές ίντσες ή αλλιώς, 6,4 λίτρα του V8
Ferrari
Πρώτον και κύριον, GTO αγαπητέ! Gran Turismo Omologato. To “T” επανήλθε στο όνομα της ιταλικής εταιρείας, σημαίνοντας “Τurbo”,αλλά, για παράδειγμα, στην 312Τ, σήμαινε “Τransverse” λόγω της εγκάρσιας τοποθέτησης του κιβωτίου ταχυτήτων.
Μ: Μodificata, όπως στην 456 M
GTC: Gran Turismo Competitione
GTB: Gran Turismo Berlinetta
FIAT
Ίδια φάση με την “Κυρία”από το Μιλάνο. Fabbrica Italiana Automobili Torino ή, πολύ απλά, FIAT! To HGT στο Punto δεύτερης γενιάς σημαίνει High Gran Turismo.
Ford
Έλα, μεταξύ μας, “RS” και “ST” είναι τα δύο πρώτα ακρωνύμια που σου έρχονται στο μυαλό όταν βλέπεις το σηματάκι του “Μπλε Οβάλ“. Πάμε να δούμε τι σημαίνουν αυτά και κάποια ακόμη.
RS: Rally Sport
ST: Sport Technologies
SHO: Super High Output
SVT: Special Vehicle Team
GT40: Grand Touring 40 inches (το ύψος του θρυλικού αυτοκινήτου)
Honda
NSX και VTEC! Δεν τα μπερδεύεις με καμιάς άλλης εταιρείας, οι Ιάπωνες έχουν χρησιμοποιήσει ακρωνύμια για να “βαφτίσουν¨δημοφιλή μοντέλα τους.
NSX: New Sports eXperimental
VTEC: Variable Valve Timing & Electronic Control
CR-V: Comfortable Runabout Vehicle
HR-V: Hi-Rider Revolution Vehicle
CR-X: Civic Renaissance eXperimental
Si: Sport injected
Jaguar
Δύο ακρωνύμια θα μας απασχολήσουν από τις βρετανικές “Αγριόγατες“,τα οποία έχουν να κάνουν με τις ¨ειδικές περιποιήσεις” των αυτοκινήτων από την Γηραιά Αλβιόνα.
SVR: Special Vehicle Racing
SVO: Special Vehicle Operations
Lamborghini
Σίγουρα θα έχεις προσέξει ότι μετά την εξαγορά των “Ταύρων” από την Audi, στο τέλος του ονόματος των μοντέλων της Lamborghini, υπάρχει το ακρωνύμιο “LP”. To “LP” σημαίνει Longitudinale Posteriore (κατά τον διαμήκη στον πίσω άξονα σε απλά ελληνικά) και ο αριθμός στο τέλος η ιπποδύναμή του. To “4” ή το “2” ,π.χ. Huracan LP610-4, δείχνει τον αριθμό των κινητήριων τροχών. Στο παράδειγμά μας, η κίνηση μεταδίδεται και στους τέσσερις τροχούς, αντίθετα, το “2” δείχνει ότι η κίνηση μεταδίδεται στους πίσω. Επίσης, ένα άλλο θρυλικό ακρωνύμιο που το πρωτοσυναντήσαμε στην Miura το 1972 είναι το SV που σημαίνει Super Veloce.
SE: Special Edition
QV: Quattrovalvole (τέσσερις βαλβίδες αν κύλινδρο δηλαδή)
VT: Viscous Traction (το συναντήσαμε στην Diablo VT)