Ο αθλητισμός δίνει ζωή, όχι μόνο στα… λόγια αλλά και στην πράξη. Πρόσφατη έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας αποδεικνύει των γραφόμενων το αληθές. Σε αυτή συμμετείχαν 272.550 άτομα, ηλικίας 59 έως 82 ετών, τα οποία παρακολουθούνταν για 12 χρόνια και ενημέρωναν σχετικά με τις αθλητικές τους δραστηριότητες και τις παθήσεις που αντιμετώπιζαν. Η έρευνα έγινε στις ΗΠΑ, από το National Cancer Institute και αναλύθηκε μακροπρόθεσμα η αιτία θανάτου των συμμετασχόντων, σε σχέση με το πόσο ακολουθούσαν κάποιο άθλημα ή έκαναν απλά τρέξιμο-γρήγορο περπάτημα. Το 58% ήταν άνδρες ενώ κατά την διάρκεια της μελέτης το 43% είχε πεθάνει, οι 38.000 εξ αυτών από καρδιαγγειακές παθήσεις.
Τα αποτελέσματα είναι εντυπωσιακά και δείχνουν το πως επιδρά διαφορετικά κάθε άθλημα στον οργανισμό μας, πως μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου, είτε από καρδιακές παθήσεις είτε από καρκίνο.
Στην κορυφή της λίστας των αθλημάτων που… μακραίνουν τη ζωή βρίσκονται τα αγωνίσματα που χρησιμοποιείται ρακέτα, όπως το τένις. Όσοι έκαναν συστηματικά αντισφαίριση, μείωσαν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου από 16% έως 27%. Όσοι έκαναν καθημερινό τρέξιμο ή περπάτημα, εμπόδισαν κατά 15% το μοιραίο να συμβεί πιο γρήγορα, ενώ ακολουθούν στην λίστα η αεροβική γυμναστική, το γκολφ, η κολύμβηση και η ποδηλασία.
Σύμφωνα με τη μελέτη, άτομα που ασκούνται 1-2 ώρες την ημέρα (7,5-15 ώρες την εβδομάδα) μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο πρόωρου θανάτου κατά 31%. Φυσικά είναι σημαντικό να αθλείται κάποιος, έστω και για 2,5 ώρες την εβδομάδα, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά η μελέτη.
Πως εξηγούνται τα οφέλη του τένις στην υγεία
Τα οφέλη των αθλημάτων με ρακέτα στον ανθρώπινο οργανισμό και στην υγεία δεν ανακαλύφθηκαν τώρα. Στο διάστημα 1994-2008, το Bristish Journal of Sports Medicine είχε συλλέξει απαντήσεις από 80.000 ανθρώπους, με τους επιστήμονες να ανακαλύπτουν ότι όσοι έπαιζαν τένις ή μπάντμιντον, μείωσαν κατά 47% τον κίνδυνο θνησιμότητας, ανεξαρτήτου ηλικίας. Οι παίκτες του τένις σημείωσαν υψηλότερη βαθμολογία σε σθένος, αισιοδοξία και αυτοεκτίμηση, ενώ χαμηλότερη βαθμολογία στην κατάθλιψη, θυμό, σύγχυση, άγχος και ένταση από ότι άλλοι αθλούμενοι, σύμφωνα με τον Dr. Joan Finn και τους συνεργάτες του στο Southern Connecticut State University.
Επειδή το τένις απαιτεί εγρήγορση και τακτική σκέψη, μπορεί να δημιουργήσει νέες συνδέσεις μεταξύ των νεύρων του εγκεφάλου και έτσι «να επιτύχει τη συνεχή ανάπτυξη του εγκεφάλου», ανέφεραν οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Ιλλινόις.
Γενικά, το τένις βελτιώνει την καρδιαγγειακή υγεία, αυξάνει την αντοχή και βελτιώνει το γενικό συντονισμό του σώματος ενώ είναι εξαιρετικά αποδοτικό για την απώλεια βάρους. Εξάλλου καταπολεμά τη σωματική, ψυχική και συναισθηματική πίεση.
Αντίστοιχα είναι τα οφέλη και του σκουός (squash), άθλημα που τα τελευταία χρόνια ανθεί και στην χώρα μας, αφού είναι ιδανικό για τον χειμώνα, δεδομένου ότι εφαρμόζεται σε κλειστούς χώρους.
Τρέξιμο ή έστω γρήγορο περπάτημα
Υπάρχουν πολλοί που είτε λόγω της δουλειάς τους είτε λόγω της προχωρημένης ηλικίας, δεν προλαβαίνουν ή δεν μπορούν να ακολουθήσουν συστηματικά κάποιο άθλημα. Σε αυτή την περίπτωση, το έντονο περπάτημα ή ακόμη καλύτερα το τρέξιμο, μπορεί να καλύψει τα κενά της συστηματική εκγύμνασης, κατά ένα σημαντικό ποσοστό. Σύμφωνα με την έρευνα, χαμηλής έντασης δραστηριότητες, όπως ο περίπατος για μόλις 10-59 λεπτά την εβδομάδα, μπορούν να μειώσουν τον κίνδυνο θανάτου από οποιοδήποτε φυσικό αίτιο κατά 18%.
Πάντως ο συνδυασμός Yoga με αεροβική γυμναστική (όπως τρέξιμο ή κολύμβηση), είχαν την διπλάσια μείωση του δείκτη μάζας σώματος, των επιπέδων χοληστερόλης και της αρτηριακής πίεσης, σε σχέση με ανθρώπους που έκαναν μόνο ένα από τα δύο είδη άσκησης.
Το τρέξιμο έχει πολλά οφέλη. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι δρομείς που τρέχουν σε εβδομαδιαία βάση 16 χιλιόμετρα και πάνω, έχουν κατά 39% λιγότερες πιθανότητες να χρειαστούν χάπια χοληστερίνης σε σύγκριση με όσους δεν τρέχουν πάνω από 4 χλμ. την εβδομάδα. Όσοι υπέφεραν από αϋπνίες, σε μέρες που έτρεχαν, τους πήρε ο ύπνος μόλις σε 17 λεπτά σε αντίθεση με τις ημέρες που δεν έτρεχαν και όπου έκαναν πάνω από 38 λεπτά για να αποκοιμηθούν. Το τρέξιμο ωφελεί τα οστά περισσότερο από κάθε άλλη αεροβική γυμναστική ενώ άνθρωποι που τρέχουν πάνω από 56 χιλιόμετρα την εβδομάδα έχουν κατά 54% λιγότερες πιθανότητες να προσβληθούν από παθήσεις που οδηγούν σε απώλεια όρασης, λόγω ηλικίας.
Η κολύμβηση ενισχύει τις νοητικές ικανότητες
Οι κολυμβητές έχουν 41% χαμηλότερο κίνδυνο θανάτου από εγκεφαλικό επεισόδιο. Σύμφωνα με έρευνα του 2017 από το Swim England, όπου έλαβαν μέρος 80.000 άνθρωποι, η κολύμβηση βοηθά τους ηλικιωμένους να παραμείνουν σωματικά και ψυχικά σε φόρμα, ενώ βοηθούν τα παιδιά να αποκτήσουν σημαντικές νοητικές ικανότητες. Επίσης, ορισμένες άλλες μελέτες έχουν δείξει ότι η κολύμβηση μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της αρτηριακής πίεσης και στον έλεγχο του σακχάρου στο αίμα. Σε μια μελέτη, ένα πρόγραμμα κολύμβησης 20 εβδομάδων είχε ως αποτέλεσμα τη σημαντική μείωση του πόνου για τα άτομα με σκλήρυνση κατά πλάκας. Οι πάσχοντες βρήκαν διαφορά στην αντιμετώπιση της κόπωσης, της κατάθλιψης και της αναπηρίας.
Τα ομαδικά αθλήματα ωφελούν την ψυχική υγεία των παιδιών
Εκτός όμως από τα καρδιαγγειακά ή άλλα νοσήματα, σημαντικός τομέας για όλους μας είναι η ψυχική υγεία. Η συμμετοχή των παιδιών στον αθλητισμό έχει αρκετά επακόλουθα που δεν περιορίζονται στη μείωση του κινδύνου παχυσαρκίας, στην πρόληψη χρόνιων ασθενειών και στην καλλιέργεια θετικών συμπεριφορών. Βοηθά στη μείωση του κινδύνου συμμετοχής σε δραστηριότητες που μπορούν να επηρεάσουν αρνητικά την υγεία και την ευημερία τους.
Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε το 2019 στο Journal of Sports Science and Medicine, όσοι συμμετείχαν σε ομαδικά αθλήματα έτειναν να τα επιλέγουν για διασκέδαση, για να αποκτήσουν φίλους, να είναι μέρος μιας ομάδας, να αναπτύσσουν την αίσθηση της συντροφικότητας, του ομαδικού πνεύματος, κάτι που συνέβαλε στην ψυχική τους υγεία. Αυτό αποδεικνύεται από έρευνα του δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό PLOS ONE και συμμετείχαν 11.000 παιδιά, ηλικίας 9-13 ετών. Η συμμετοχή παιδιών σε ομαδικά αθλήματα συσχετίστηκε με 10% χαμηλότερη βαθμολογία στον τομέα άγχος-κατάθλιψη και 19% χαμηλότερη βαθμολογία στον τομέα απομόνωση-κατάθλιψη, σε σχέση με παιδιά που δεν ακολουθούσαν κάποιο αγώνισμα.
Βέβαια πρέπει να διαχωρίσουμε τον αθλητισμό από τον πρωταθλητισμό, γιατί στην δεύτερη περίπτωση ανεβαίνουν οι επιδόσεις, όμως πολλές φορές σε βάρος του οργανισμού, ο οποίος καταπονείται από την ένταση και τους τραυματισμούς, ενώ το άγχος για νίκη δίνει την θέση του στην ευχαρίστηση για διάκριση.