Λίγες ώρες πριν την δεύτερη απόπειρα της NASA να εκτοξεύσει την αποστολή Artemis I με προορισμό την Σελήνη (η οποία και αυτή ματαιώθηκε) μια δημοσίευση σε ένα κινεζικό επιστημονικό περιοδικό ίσως εγκαινιάζει αυτό που όλοι απεύχονται αλλά μοιάζει δυστυχώς αναπόφευκτο.
Από την στιγμή που η NASA, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Διαστήματος και οι συμμαχικές τους στο Διάστημα χώρες (π.χ Καναδάς) αποφάσισαν όχι μόνο να στείλουν ανθρώπους στη Σελήνη αλλά να δημιουργήσουν ένα μόνιμο διαστημικό σταθμό σε τροχιά γύρω από τον φυσικό μας δορυφόρο καθώς και μόνιμες εγκαταστάσεις στην επιφάνεια του ήταν δεδομένο ότι θα ακολουθούσαν τόσο η Ρωσία όσο και η νέα μεγάλη ανερχόμενη διαστημική δύναμη του πλανήτη η Κίνα. Μάλιστα Κίνα και Ρωσία ανακοίνωσαν πρόσφατα ότι θα δημιουργήσουν από κοινού μια επανδρωμένη βάση στη Σελήνη.
H εξερεύνηση της Σελήνης, η εκμετάλλευση του πλούσιου ορυκτού της πλούτου αλλά και η δημιουργία των υποδομών που θα την καταστήσουν ένα ενδιάμεσο σταθμό για επανδρωμένες αποστολές προς άλλους προορισμούς του ηλιακού μας συστήματος με πρώτο φυσικά τον Άρη είναι ορισμένοι από τους στόχους που έχουν θέσει οι διαστημικές υπηρεσίες.
Δεδομένης της έντασης σε πολλά επίπεδα που έχει επικρατήσει τα τελευταία χρόνια ανάμεσα στον Λευκό Οίκο, το Κρεμλίνο και το Πεκίνο με αποκορύφωμα φυσικά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία θεωρείται από πολλούς δεδομένο ότι η Σελήνη θα αποτελέσει το επόμενο πεδίο αντιπαράθεσης των τριών χωρών και όχι μόνο αφού ενδιαφέρον για αυτόνομη παρουσία στη Σελήνη έχουν αρχίσει να δείχνουν και άλλες μεγάλες χώρες και οικονομίες όπως η Ινδία.
Για διαφόρους λόγους (τοπογραφίας, φωτεινότητας, πρόσβασης σε νερό) οι πρώτες επανδρωμένες αποστολές της ανθρωπότητας στο φεγγάρι σχεδιάζεται να προσεδαφιστούν σε περιοχές πέριξ ή εντός του νότιου πόλου του. Πριν από λίγες μέρες η NASA έδωσε στη δημοσιότητα ένα χάρτη με 13 σημεία στο νότιο πόλο της Σελήνης τα οποία έχει επιλέξει ως καταλληλότερα για την προσελήνωση των επανδρωμένων αποστολών της η πρώτη εκ των οποίων προγραμματίζεται για τα μέσα της δεκαετίας που διανύουμε.
Στο άρθρο στο κινεζικό επιστημονικό περιοδικό ομάδα ειδικών της Κίνας ανάμεσα στους οποίους ο επικεφαλής της κινεζικής σεληνιακής αποστολής Chang’e-4 υποδεικνύουν δέκα σημεία της Σελήνης που θεωρούν κατάλληλα για προσελήνωση των κινεζικών επανδρωμένων αποστολών εκεί. Τρία από αυτά τα σημεία είναι ίδια με αυτά που έχει επιλέξει και η NASA και έτσι αυτές οι περιοχές κινδυνεύουν τώρα σύμφωνα με αναλυτές να αποτελέσουν αντικείμενο διεκδίκησης και αντιπαράθεσης ανάμεσα σε Κίνα και ΗΠΑ.
Αν λοιπόν με το καλημέρα υπάρξει αντιπαράθεση για κάποια σημεία προσεδάφισης μπορούμε εύκολα να φανταστούμε τι θα συμβεί όταν αρχίσουν να πατάνε το πόδι τους εκεί αστροναύτες όλων των χωρών και πολύ περισσότερο όταν δημιουργηθούν εκεί μόνιμες επανδρωμένες βάσεις. Ο ψυχρός πόλεμος θα μεταφερθεί στο κυριολεκτικά ψυχρό περιβάλλον του Διαστήματος…